Luna îmbătrânirii sănătoase – Cât de sănătos ești?

Septembrie este un moment perfect pentru a sărbători “luna îmbătrânirii sănătoase”. Și aceasta deoarece este perioada în care mulți oameni se gândesc să înceapă activități noi, după lunile de vară. Este un mod de a privi lucrurile pe care-l învățăm în copilărie când, în septembrie, ne ”întorceam la școală”. Practic, în această lună suntem încurajați să luăm măsuri care să aibă un impact pozitiv asupra sănătății noastre fizice, sociale și mentale.

imbatranireSursa foto: publicdomainpictures.net

În realitate, în societatea noastră, nu este deloc ușor să construim și să menținem un stil de viață sănătos. Deși suntem conștienți că societatea ne bombardează cu o multitudine de moduri în care ne putem sabota sănătatea, tot ea ne oferă și o multitudine de moduri în care putem trăi o viață lungă și sănătoasă.

Principalul lucru pe care-l putem face pentru asta este să ne măsurăm cu regularitate o serie de parametri care ne indică starea de sănătate. Astfel putem să ne creștem motivația și conștientizarea, două lucruri estențiale pentru a ne construi un stil de viată sănătos în societatea zilelor noastre.

În continuare ne referim la patru parametri ai stării de sănătate care pot da o imagine obiectivă a stării de sănătate, fiecare legat de o serie de acțiuni concrete pe care le putem avea în vedere, în cazul în care sunt necesare corecții.

Prima zonă de acțiune este cea referitoare la obiceiurile auto-distructive și se referă la 3 comportamente nocive: fumatul, alcoolul și consumul de calorii fără valoare nutritivă.  În acest caz, obiectivul ar trebui să fie eliminarea fumatului de orice tip, un consum zilnic de sub 100 g de alcool (în jur de o sticlă de vin pe săptămână) și sub 10 % consum de alimente fără valoare nutritivă (de genul zahăr, grăsimi saturate și diverși aditivi).

Ce putem face în mod concret este să ne asigurăm că mediile în care petrecem cea mai mare parte din timp nu ne încurajează obiceiurile nocive. De fapt, este esențial să construim bariere care să ne împiedice să alunecăm ușor în comportamente auto-distructive. Cu cât depunem mai mult efort, cu atât mai bine. În plus, trebuie conștientizate toate situațiile care declanșează dorințe puternice de a consuma substanțele respective. Apoi eliminați în mod sistematic fiecare astfel de stimul din viață. Unele declanșatoare pot fi greu de îndepărtat, dar sănătatea ta merită efortul.

A doua zonă de intervenție se referă la faptul că trebuie să menținem un indice de masă corporală (IMC) adaptat. Greutatea excesivă sau cea deficitară pot genera riscuri serioase pentru sănătate.

IMC are însă și câteva deficiențe. Provocarea cheie este că nu face distincție între grăsime și masa musculară. Din acest motiv, nu trebuie folosit niciodată ca indicator independent de sănătate.

O altă problemă importantă este că IMC nu se ajustează în funcție de vârstă. Mai exact, un IMC ceva mai ridicat pare a fi avantajos la adulții în vârstă. Un IMC adaptat între 30/70 și 39/70 este considerat sănătos.

Dar ce putem face dacă e cazul de a lua măsuri corective? În general, cel mai bun sfat este să evitați de a adopta cea mai recentă dietă la modă și, în schimb, să vizați schimbarea permanentă a stilului de viață. Dacă încercați să pierdeți în greutate, concentrați-vă să introduceți permanent cât mai multe alimente ”sănătoase” în viața dumneavoastră, în detrimentul caloriilor goale (fără valoare nutritivă). Iar aceste modificări trebuie făcute treptat și e bine să vă asigurați că fiecare mică schimbare este durabilă. Și nu uitați să aveți răbdare. Doar după câteva săptămâni greutatea dumneavoastră se va echilibra la noul nivel de aport caloric.

Desigur că există și posibilitatea să avem o greutate sănătoasă, dar să fim nesănătoși, în general. Un risc grav pentru sănătate care nu este captat direct de măsurătorile IMC vine dintr-un stil de viață sedentar.

Aici intervine vârsta biologică. Această valoare se bazează pe măsurători ale stării de sănătate cardiorespiratorie, care este privită din ce în ce mai mult ca un semn vital clinic, și ale taliei. Măsurarea taliei este un indicator simplu care vă spune dacă aveți exces de grăsime în jurul organelor vitale, ceea ce implică riscuri cardiovasculare. Pentru verificare, puteți folosi un calculator de vârstă biologică dintre cele disponibile online. Ca obiectiv, vârsta biologică ar trebui să fie mai mică decât vârsta reală, de preferință cu 10 sau mai mulți ani.

Dacă vârsta biologică trebuie redusă, primul pas este să realizați mai multă mișcare. Nu este vorba despre un program de fitness miraculos, ci schimbarea permanentă a stilului de viață. Pentru a menține comportamentul este bine să găsiți o formă de exercițiu care să vă placă cu adevărat. Două sfaturi suplimentare suplimentare sunt să adăugați un element social și să vă asigurați că petreceți regulat puțin timp în natură (chiar dacă este doar parcul de lângă casă). În plus, profitați de orice exercițiu gratuit din viața de zi cu zi. Urcați scările, jucați-vă mai mult cu copiii, mergeți mai mult prin birou pentru a vorbi cu colegii sau pentru a lua puțină apă, pentru orice călătorie scurtă, alegeți mersul pe jos sau cu bicicleta în loc de mașină, etc.

Bolile frecvente, cum ar fi gripa sau răceala obișnuită, sunt un indicator important că nu îi oferiți corpului tot ce are nevoie pentru o sănătate optimă. Alimentația necorespunzătoare este cel mai frecvent motiv pentru îmbolnăvirea regulată, dar există și mulți alți factori posibili, cum ar fi stresul, lipsa de somn și poluarea aerului. Un obiectiv bun pentru care merită să ne străduim este să nu avem mai mult de o zi de boală pe an. Pentru a gestiona stresul, exercițiile fizice, yoga și meditația pot ajuta foarte mult. Apoi, mențineți media de somn de 7-9 ore pe zi cu un grad ridicat de regularitate.

Dacă locuiți într-o regiune cu poluare ridicată a aerului, asigurați-vă că nu faceți mișcare în aer liber în zilele foarte poluate. În orașele cu adevărat poluate, poate fi necesară o mască de protecție când ieșiți afară.

Calitatea aerului interior este la fel de importantă. De aceea, un purificator de aer de acasă și un monitor al calității aerului pot îmbunătăți starea generală de sănătate, precum și calitatea somnului.

Dincolo de aceste recomandări generale, să ne uităm și la ce recomanda, din propria experiență, doctorul japonez Shigeaki Hinohara despre acest subiect.

imbatranire1

Dr. Shigeaki Hinohara (101 ani) Foto de Karsten Thormaehlen, via Wikimedia Commons

Dr. Shigeaki Hinohara a fost un medic japonez care a fost preocupat de întrebarea: ce îi face pe oameni să trăiască mai mult? Înțelepciunea sa referitoare la longevitate include câteva puncte destul de intuitive și unele nu atât de evidente. El a practicat în mod clar ceea ce a predicat – pentru că nu și-a întrerupt munca sa de medic decât cu câteva luni înainte să moară, la 105 ani.

Principiile lui erau foarte simple:

  1. Distracția este cel mai bun calmant.
    El s-a uitat la înțelepciunea copiilor care știu să facă față durerii prin joacă. Împreună cu deturnarea atenției spre ceva pozitiv, distracția are și beneficii fizice asupra corpului – râsul scade concentrația de hormoni ai stresului și crește fluxul de celule imune și anticorpi de combatere a infecțiilor.
  2. Acordați atenție limitată posesiunilor materiale. Adesea cele mai frumoase amintiri pe care le avem sunt legate de experiențele pe care le trăim. Practic s-a demonstrat că obținem mai multă fericire din experiențele noastre decât din bunuri materiale, mai ales atunci când aceste experiențe sunt împărtășite cu alte persoane.
  3. Faceți-vă singuri cumpărăturile și folosiți scările cât mai des. Activitatea fizică regulată este unul dintre cei mai importanți factori pentru a rămâne sănătos, indiferent dacă aveți opt sau optzeci de ani. Mușchii noștri au instrucțiuni de folosire de tipul „folosiți-ne sau ne veți pierde”, la fel ca și celulele creierului. Corpurile noastre s-au adaptat pentru a fi sănătoase dacă le supunem la exerciții fizice regulate și moderate. Noi oamenii nu suntem proiectați să stăm la birou timp de 8 ore zilnic. Când o persoană se pensionează, este tentată să se relaxeze și să o ia ușor, ceea ce este în regulă, dar luând-o prea ușor și stând pe canapea toată ziua, corpul nu beneficiază deloc. Când suntem sedentari pentru prea mult timp, grăsimea începe să se acumuleze și mușchii noștri, la fel ca și celulele creierului, încep să-și piarda vitalitatea din cauza lipsei de activitate. Dacă alegem să facem mici activități precum mersul pe jos, folosirea scărilor și căratul propriilor cumpărături, ne vom menține mușchii activi (și, prin urmare, funcționali), ni se vor crea noi celule ale creierului și vom putea lupta împotriva îmbătrânirii.
  4. Nu mâncați excesiv. Doctorul japonez a avertizat împotriva supraalimentării, deoarece o greutate corporală inutilă nu vă aduce nici un serviciu. Mâncarea în exces și prea des poate duce la obezitate. Iar depozitarea excesului de grăsime poate crește riscul general de boală. De asemenea, vă poate afecta sistemul digestiv și poate provoca perturbări ale ritmului circadian. Acest lucru nu înseamnă că nu vă puteți oferi o recompensă din când în când, dar nu de trei ori pe săptămână.
  5. Nu apelați la chirurgie imediat. Deși medic, Hinohara ne-a sfătuit să nu ne ascultăm întotdeauna medicul când ne îndeamnă să optăm pentru chirurgie, fără să încercăm mai întâi metode mai puțin intruzive (cum ar fi râsul sau muzico-terapia). El a spus că multe lucruri pot fi vindecate fără a recurge imediat la o intervenție chirurgicală, ceea ce este o înțelepciune comună în filozofia orientală.
  6. Scopul în viață este extrem de important.

Dr. Hinohara a observat că, atunci când oamenii se pensionează, mulți dintre ei efectiv ajung inactivi. El însă și-a păstrat programul la fel de plin ca în tinerețe (cu munca la spital, diferite angajamente, evenimente sociale etc.). Hinohara a observat că vârsta de pensionare de 65 de ani a fost stabilită atunci când speranța medie de viață era de 68 de ani. Oamenii care continuă să lucreze până la vârste înaintate tind să trăiască mai mult și să aibă vieți mai satisfăcătoare. A avea un loc de muncă, un rol sau hobby-uri care vă plac reprezintă secretul ca o persoană să trăiască mai mult. Vă menține activ creierul și corpul, vă oferă contact social și vă permite să continuați planificarea și programarea, care sunt foarte importante pentru omul modern. Vă asigură că aveți lucruri de făcut și lucruri de așteptat cu nerăbdare și, cel mai important, vă menține un sentiment al sensului în viață.

Dacă nu vă place să lucrați după vârsta de pensionare, voluntariatul este o opțiune bună. Oferă beneficiile stimulării mentale, activității fizice și contactului social, dar fără prea multe stresuri psihologice sau fizice care vin cu munca plătită sau cu o carieră.

Pur și simplu, dacă vreți să trăiți mai mult, oferiți-vă un motiv să trăiți și învățați să o faceți.

 

Mirela Mustață, Redactor executiv e-Asistent.ro

Surse de documentare

https://healthyaging.net/healthy-aging-month/september-is-healthy-aging-month/

https://medium.com/live-your-life-on-purpose/how-healthy-are-you-ab66f26b4569

https://medium.com/mind-cafe/a-105-year-old-japanese-doctors-guide-to-living-longer-1c713f07096c

 

Share This Post