Opiniile experților și autorităților despre vaccinul COVID-19 și despre un tratament garantat

La mijlocul lunii august, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recunoștea progresele realizate de mai multe țări în dezvoltarea tratamentelor eficiente pentru COVID-19 și faptul că mulți dintre dezvoltatorii mult-așteptatului vaccin intrau în faza a treia de testare. Această veste pozitivă era, însă, umbrită de comentariul că este totuși posibil să nu se poată găsi niciodată un tratament 100% eficace. „Nu s-a descoperit niciun glonț de argint până în acest moment și s-ar putea să nu-l descoperim niciodată”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un briefing virtual.

experti_vaccin

Tot la începutul lunii septembrie, Comisia Europeană a încheiat discuțiile exploratorii cu compania americană Moderna pentru a achiziționa un potențial vaccin împotriva COVID-19. Aceasta este a cincea companie cu care Comisia a finalizat discuții, după Sanofi-GSK la 31 iulie, Johnson & Johnson la 13 august, CureVac la 18 august, în plus de semnarea unui acord de cumpărare anticipată cu AstraZeneca pe 14 august. Contractul preconizat cu Moderna ar oferi posibilitatea tuturor statelor membre ale UE de a achiziționa vaccinul.

Comisia continuă discuții intense și cu alți producători de vaccinuri.

Conform declarației Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „După negocieri intense, Comisia Europeană a încheiat acum discuții cu o a cincea companie farmaceutică, pentru a permite accesul rapid al cetățenilor europeni la un vaccin împotriva coronavirusului. Investim în companii care utilizează diverse tehnologii, pentru a ne crește șansele de a avea vaccinuri sigure și eficiente. Continuăm discuțiile cu alte companii – deoarece vrem să ne asigurăm că vaccinurile sunt disponibile rapid pe piață. Investițiile europene în vaccinurile împotriva coronavirusului vor aduce beneficii lumii întregi și ne vor ajuta să învingem acest virus.”

Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară, a confirmat și ea că rezultatul face parte din planul CE: „Rezultatul de astăzi în urma discuțiilor cu Moderna arată că ne îndeplinim angajamentul de a obține acces la un vaccin sigur și eficient. Sunt încântată să văd că noi continuăm să ne îndeplinim obiectivul de a avea un portofoliu diversificat de vaccinuri – o necesitate pentru a asigura succesul, până la urmă, și pentru a ne proteja cetățenii împotriva coronavirusului.”

Într-un interviu de la finalul lunii august, acordat publicației germane Handelsblatt, Stella Kyriakides a declarat că un posibil vaccin pentru COVID-19 ar putea fi gata până la sfârșitul anului sau până la începutul anului 2021. „Deși predicțiile în acest stadiu sunt riscante, avem indicii bune pentru un astfel de termen”.

În plus, Comisarul UE pentru sănătate a subliniat că vaccinul ar putea „permite treptat revenirea la normalitate”, cu condiția să fie vaccinată o „masă critică de cetățeni, în special din rândul grupurilor de risc”, subliniind, însă, că problemele s-ar putea să nu se rezolve integral și imediat.

Așadar, cursa pentru dezvoltarea unui vaccin sigur și eficient pentru SARS-CoV-2 se intensifică, în timp ce cercetătorii și companiile farmaceutice din întreaga lume lucrează non-stop pentru a dezvolta noi vaccinuri.

În acest moment, la nivel mondial sunt explorate în jur de 180 de vaccinuri – dar niciunul nu a atins încă obiectivul final.

Deși majoritatea vaccinurilor experimentale COVID-19 sunt injectabile, un studiu recent efectuat la șoareci a testat un vaccin pentru administrare intranazală. Rezultatele noului studiu sugerează că vaccinul acționează ca un scut împotriva SARS-CoV-2, după o singură doză.

Autorii studiului sunt de la Facultatea de Medicină a Universității Washington din St. Louis și și-au publicat recent cercetările în revista Cell.

Pentru a-l realiza, cercetătorii au folosit un adenovirus modificat. La fel ca și alte virusuri, adenovirusurile pot provoca răceala obișnuită. Oamenii de știință le folosesc, de asemenea, pentru a dezvolta o serie de vaccinuri, inclusiv cele pentru tuberculoză și Ebola.

Autorul principal al studiului, Prof. Michael S. Diamond, a explicat de ce echipa de cercetare a decis să caute un vaccin intranazal: „Există un precedent pentru acest lucru, datorită vaccinurilor antigripale. Prin urmare, am crezut că am putea obține răspunsuri imune îmbunătățite ale mucoasei (locale) în tractul respirator, care ar putea controla mai bine infecția cu SARS-CoV-2.

Cercetătorii au modificat mai întâi adenovirusul pentru a preveni apariția bolilor la șoareci. Apoi, echipa a introdus noua proteină S (spyke) a coronavirusului în adenovirus. Coronavirusurile folosesc această proteină spyke pentru a coloniza celulele. Acest adenovirus benign funcționează apoi ca un vehicul pentru a transporta proteina spyke în nas și pregătește corpul să inițieze o apărare imună împotriva SARS-CoV-2. Cercetătorii americani au arătat, de asemenea, că acest vaccin integrează două mutații în proteina spyke. Aceste mutații fixează proteinele spyke într-o formă rigidă care promovează formarea de anticorpi. Acest vaccin va intra acum în faza de testare pe primate non-umane.

Pe de altă parte, conform unui articol publicat pe 14 septembrie de site-ul BBC news, cercetătorii britanici au început testările la un vaccin care se inhalează. Administrarea de doze direct în plămâni ar putea oferi un răspuns imunitar mai bun decât modalitățile convenționale de administrare, spun cercetătorii.

Pentru aceasta, echipa Imperial College din Londra va folosi două vaccinuri aflate deja în faze avansate de testare – cel de la Oxford, întrerupt recent, dar reluat între timp, și unul de la Imperial, care a intrat în faza de testare umană în iunie.

Aproximativ 30 de voluntari sănătoși vor primi vaccinurile sub formă de aburi sau aerosoli – în același mod în care medicamentele pentru astm sunt administrate, cu un aparat de nebulizare și o mască.

Cercetătorul principal, dr. Chris Chiu, a declarat: „Pandemia actuală este cauzată de un virus respirator care infectează, în primul rând, prin celulele din nas, gât și plămâni. Aceste suprafețe sunt specializate și produc un răspuns imun diferit la restul corpului. Deci, este esențial să explorăm dacă direcționarea directă a vaccinului în căile respiratorii poate oferi un răspuns mai eficient în comparație cu un vaccin injectat în mușchi.”

Prof. Robin Shattock, liderul echipei de cercetare a vaccinului Imperial, a declarat: „Un număr de grupuri din întreaga lume lucrează în prezent la studii clinice pentru vaccinurile Covid-19. Acestea, practic, ne vor spune dacă aceste potențiale vaccinuri pot produce un răspuns imun sistemic împotriva virusului. Cu toate acestea, este puțin probabil ca aceste studii să ne spună ceva despre răspunsul localizat în nas, gât și căile respiratorii – unde virusul atacă și invadează celulele în primul rând. Se poate ca o echipă să aibă vaccinul bun, dar metoda greșită de administrare. Doar astfel de teste precum cele pe care le facem noi ne vor putea ajuta să avem răspuns la această întrebare”.

În ceea ce privește găsirea unui tratament, potrivit unei analize care cuprinde șapte studii clinice diferite efectuate de Organizația Mondială a Sănătății, publicată recent în Journal of the American Medical Association, folosirea unui tratament pe bază de steroizi reprezintă o variantă de tratare a persoanelor spitalizate cu Covid-19 care este ieftină, disponibilă și care reduce riscul de deces cu o treime.

Pe baza datelor publicate recent, OMS a emis noi ghiduri de tratament care recomandă corticosteroizii drept standardul de îngrijire pentru pacienții cu Covid-19 „severi și critici”. Astfel de pacienți ar trebui să primească 7-10 zile de tratament, au spus experții OMS. Tot ei au avertizat să nu fie folosiți steroizii la pacienții cu forme ușoare, spunând că „utilizarea nediscriminatorie a oricărei terapii pentru COVID-19 ar putea epuiza rapid resursele globale și i-ar priva pe acei pacienți a căror viață este în pericol dacă nu pot beneficia de respectivele terapii. ”

Mirela Mustață, Redactor executiv e-Asistent.ro

 

Surse de documentare

https://www.riskcompliance.biz/news/coronavirus-commission-expands-talks-to-a-fifth-vaccine-manufacturer/

https://www.neweurope.eu/article/eus-health-chief-says-covid-19-vaccine-possibly-available-by-the-end-of-2020/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/covid-19-nasal-vaccine-shows-promise-in-mouse-study?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=MNT%20Daily%20News&utm_content=2020-08-27&utm_country=RO&utm_hcp=no&apid=32792208#Testing-efficacy (sursa foto)

https://www.bbc.com/news/health-54147607

https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-is-a-vaccine#approval

https://www.statnews.com/2020/09/02/covid19-steroids-reduce-deaths-of-hospitalized-patients-who-analysis-confirms/

 

Share This Post