A XI-a Ediție a Conferinței Anuale a OAMGMAMR Filiala București a avut loc online, în perioada 16-17 decembrie 2020

conf1

Evenimentul, organizat în premieră online, s-a derulat sub auspiciile pozitive ale Anului Asistenților Medicali și al Moașelor, dar și sub imensa provocare de sănătate publică reprezentată de pandemia COVID 19.

Formatul online a permis o participare largă (în jur de 1600 de participanți înscriși), respectarea măsurilor de protecție epidemiologică, dar și menținerea tradiției de a organiza anual un eveniment științific dedicat asistenților medicali și moașelor din București.

Tema conferinței – Profesionalism sub semnul pandemiei de COVID-19 – a fost reflectată și susținută și printr-o serie de lucrări care au prezentat eforturile pe care profesioniștii din România le-au făcut în lunile care au trecut de la debutul acestei crize sanitare, dar și provocările care stau în fața acestora în anul 2021, odată cu descoperirea vaccinului pentru SARS-CoV2 și demararea campaniilor de vaccinare.

conf2

Astfel, una dintre secțiunile primei zile de conferință s-a referit la modul în care provocările aduse de pandemie au întâlnit profesionalismul specialiștilor din diferite instituții medicale de primă linie sau suport, din București și din țară.

Din această secțiune au făcut parte lucrări precum: Asistent medical în Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” – Provocare și profesionalism în pandemia Covid 19, prezentată de Daniela Chiru (București, România); 2020 un an ca … niciodată!, susținută de Elvira Năstase (București); Diabetul zaharat și pandemia Covid 19, de Gabriela Radulian (București) și Organizarea spitalului suport Covid, de Teodor Traian Maghiar (Oradea), Adrian Marius Maghiar (Oradea).

O altă secțiune din cadrul primei zile a conferinței a abordat un subiect intens dezbătut la nivel mondial și subliniat de o multitudine de studii care au susținut importanța suportului acordat profesioniștilor aflați în prima linie a luptei cu COVID 19. Este vorba despre ”Impactul Pandemiei de COVID 19 asupra profesioniștilor din sănătate”.

conf3

Această secțiune a debutat cu prezentarea unui Studiu privind impactul pandemiei de COVID-19 asupra asistenților medicali și moașelor din România. Lucrarea, prezentată de As Univ. Dr. Doina Carmen Mazilu (București), a subliniat printre concluzii faptul că majoritatea asistenților medicali și moașelor au tendința de a schimba perspectiva asupra situațiilor percepute ca stresante, oferind alte interpretări și transformându-le în oportunități de dezvoltare interioară (strategii de coping adaptativ). Totuși, aproximativ 20% dintre respondenți prezintă și mecanisme de coping dezadaptativ (descărcarea emoțiilor, dezangajare mentală și comportamentală manifestată prin renunțare).

Din aceeași secțiune au mai făcut parte lucrări precum Impactul pandemiei de Covid 19 asupra personalului medical din străinătate, de Gabriel Gurman (Omer, Israel), Psiho-Assist – Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și online pentru membrii Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala București, prezentată de Diana Amza (București) și Bine ai revenit… (?)… la lucru, de Florian Koleci (București).

Lucrările primei zile de conferință au continuat cu sesiunea ”Implementarea celor mai bune practici la patul pacientului”. În cadrul acesteia au fost incluse lucrări precum Implementarea îngrijirilor de sănătate bazate pe dovezi (Doina Carmen Mazilu, București), Evaluarea durerii la pacienții adulți internați în secții chirurgicale: un proiect de implementare a celor mai bune practici (Mariana Zazu, București); Practica de igiena mâinilor la asistenții medicali din secțiile de transplant medular: proiect de implementare a celor mai bune practici (Viorica Nedelcu, București); Prevenirea leziunilor de presiune dobândite în timpul spitalizării la pacienții imobilizați internați într-o secție de psihiatrie(Claudia Dobre, București) și Influențe ale pandemiei COVID în practica medicală – experiența CPU Marius Nasta(Daniela Voinea, București).

Ultima sesiune a primei zile de conferință, intitulată Răspunsul sistemului de sănătate din România la impactul cu pandemia de Covid 19 – Îngrijirile specifice” a cuprins prezentările: Efectele pandemiei globale asupra stării de sănătate fizică și mintală a vârstnicilor (Luiza Spiru, București); Profesionalism sub semnul pandemiei de COVID-19 în centrele de îngrijire pe termen lung (Cerasela Maria Măciucă, București) și Platforma HARTMANN www.IngrijireRani.ro: partenerul Dumneavoastră în tratarea rănilor cronice și acute (Luminița Georgeta Gheorghiu, București).

conf4

A doua zi a conferinței a fost deschisă de o sesiune așteptată cu interes maxim de toți profesioniștii din sănătate prezenți, preocupați de găsirea unor răspunsuri la deja recurentele întrebări legate de ce va însemna vaccinarea împotriva noului coronavirus, care va fi rolul profesioniștilor din sănătate în acest demers, ce va presupune comunicarea, dar și care sunt caracteristicile acestor vaccinuri. Intitulată generic ”Experții ne informează – Vaccinarea Anti SARS – CoV2”, această secțiune a inclus prezentări precum: Aspecte concrete privind implementarea strategiei naționale de vaccinare împotriva Covid 19 în România (Col. Dr.Valeriu Gheorghiță, București);

conf5

Importanța integrării profesioniștilor în sănătate în efortul comun de vaccinare împotriva Covid 19 (Dr.Romică-Andrei Baciu, București); Comunicarea medic-pacient în contextul dezinformării legate de vaccinarea împotriva Covid 19 (Alina Bârgăoanu, București) și Aspecte medicale legate de vaccinarea împotriva Covid 19 (Cătălin Țucureanu, București).

Următoarea sesiune s-a intitulat ”Răspunsul sistemului de sănătate din România la impactul cu pandemia de Covid 19 – Perspectiva profesioniștilor din îngrijirile de sănătate” și a prilejuit prezentări care au demonstrat, dincolo de provocări, care au fost soluțiile pe care le-au găsit profesioniștii în această perioadă. Lucrările au cuprins teme precum: Pandemia COVID 19 – Provocări și soluții (Oana Otilia Niculiță, București);Blocul operator în pandemia declanșată de Covid 19, (Liliana Constantin, București); Reorganizarea activității în contextul infecției cu SARS-CoV-2(Maria Doțe, București); Iniţiativa Angels sprijină asistenţii medicali în tratamentul AVC (Mădălina Butuc, Timișoara și Cristina Stanciu, București);Siguranța pielii – Sub mască sunt eroii noștri (Georgiana Simion, București) și Impactul pandemiei de Covid 19 asupra serviciilor de sănătate (Anca Păunescu și Cornelia Dan, București).

conf7

Parteneriatul dintre diferitele verigi ale sistemului de sănătate în lupta cu COVID-19 a fost tema următoarei sesiuni intitulată ”Medicina de Familie „Zidul” dinaintea spitalelor”în cadrul căreiaprofesioniștii din asistența medicală primară au vorbit despre rolul acestei ”redute”  în efortul conjugat de limitare a efectelor pandemiei. Sesiunea a cuprins prezentări precum: Bilanț la 11 luni de pandemie(Valeria Herdea, București), Cealaltă familie a mea (Sandra Adalgiza Alexiu, București), Fiecare cărămidă contează, (Raluca Ghionaru, București) și Medicul de familie – medic de medicină primară(Andrei Dina, București).

Partea a doua a celei de-a doua zile a conferinței a continuat cu sesiunea Siguranța lucrătorilor din sănătate, o prioritate pentru siguranța pacientului” care a cuprins lucrări precum: Ziua Mondială a Siguranței Pacientului: Obiectivele OMS pentru perioada 2020-2021, (Viorica Nedelcu, București), Afectarea personalului medical în pandemia cu SARS-CoV-2(Alida Moise, București), Siguranța lucrătorilor din sănătate – o prioritate pentru siguranța pacientului. Viziunea A.N.M.C.S., (Marius Octavian Filip, București); 10 luni de pandemie în viața personalului medical (Corina Gagiu, București) și Siguranța actului medical, (Florinela Adina Cîrstina, București).

Lucrările conferinței s-au încheiat cu secțiunea ”Sarcina și COVID 19”, care a inclus prezentările: Sarcina și infecția cu coronavirus (Daniela Stan, București); Situația cazurilor cu coronavirus într-o maternitate suport COVID (Anca Bălășoiu, București) și Rolul moașei în pandemia de Covid 19 (Dinu Angela, București).

Dincolo de rolul său de for științific și de platforma de susținere și prezentare a rezultatelor profesionale ale membrilor și colaboratorilor filialei București a OAMGMAMR, conferința ”Profesionalism sub semnul pandemiei de COVID-19” a reprezentat o confirmare în plus că activitatea asistenților medicali și moașelor din anul 2020, un an atât de special pentru întreaga omenire, în care munca lor a contat atât de mult, nu avea cum să ajungă într-un con de umbră.

Ea a rămas vizibilă, iar conferința a oferit un prilej potrivit ca această activitate să fie apreciată la justa ei valoare, exact la finalul anului dedicat Asistenților Medicali și al Moașelor.

Share This Post