1 decembrie – Ziua mondială HIV-SIDA. Ce înseamnă să trăiești cu HIV?

hivÎn urmă cu 30 de ani, pentru majoritatea oamenilor, diagnosticul HIV însemna o condamnare la moarte. Cu toate acestea, mulți au supraviețuit mult mai mult decât a fost anticipat.

Ce înseamnă un diagnostic HIV astăzi?

Spre deosebire de alte virusuri, HIV nu poate fi eliminat complet de organismul uman. De aceea, odată ce ai HIV, vei trăi cu acesta pentru toată viața. Însă, cu îngrijire medicală adecvată, virusul HIV poate fi controlat, iar persoanele infectate HIV, cu tratamentul potrivit,  pot ajunge să trăiască o viață normală și își pot proteja și partenerii.

Ce trebuie să facă o persoană diagnosticată cu HIV?

În primul rând, specialiștii îndeamnă persoanele diagnosticate cu HIV să-și ofere timpul necesar să proceseze această știre. Și aceasta pentru că un astfel de diagnostic îți schimbă viața. Pacientul va trece prin diverse emoții, de la tristețe, la disperare și furie. Personalul medical de specialitate și cel din serviciile sociale ne-guvernamentale pot oferi sprijin în această primă etapă, după diagnosticare. Concret, pacientul poate apela la consilierii Centrelor de Consiliere din cadrul Autorității de Sănătate Publică, la specialiștii în boli infecțioase, la psihologi, la pediatri sau la medicul de familie.

Pasul următor este acela de a apela la îngrijirea medicală necesară și a urma tratamentul. Discuția despre tratament poate fi purtată, la fel, cu medicul de familie sau cu specialiștii în boli infecțioase.

hiv1De ce este extrem de important ca o persoană infectată HIV să înceapă tratamentul cât mai curând după diagnosticare?

Pentru pacientul pozitiv, intrarea în grija unui specialist și începerea tratamentului HIV cât mai curând posibil sunt esențiale. Acest tratament (denumit terapie antiretrovirală) va ajuta la reducerea cantității de HIV din sânge (denumită încărcătură virală). Practic, medicația HIV poate reduce cantitatea de virus (denumită supresie virală). Această supresie virală este definită ca având mai puțin de 200 de copii de HIV pe mililitru de sânge. În fapt, medicamentele HIV pot reduce încărcătura virală atât de mult încât testele nu o mai pot detecta (numită încărcătură virală nedetectabilă).

De fapt, a obține și menține o sarcină virală nedetectabilă (sau o stare virală suprimată) este cel mai bun lucru pe care îl poate face o persoană pentru a se menține sănătoasă. De asemenea, a avea o sarcină virală nedetectabilă ajută și la prevenirea transmiterii către alții. Cu alte cuvinte, dacă persoana cu HIV are o încărcătură virală nedetectabilă, efectiv nu mai prezintă niciun risc de a transmite HIV prin sex unui partener HIV-negativ. Majoritatea oamenilor pot controla virusul în termen de șase luni.

Dincolo de toate aceste aspecte care vizează viața pacienților cu HIV, cea mai mare provocare o reprezintă diagnosticarea. Numărul de pacienți SIDA raportat în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European în ultimii ani arată totuși o problemă semnificativă care vine din diagnosticul tardiv al infecției cu HIV. Detectarea HIV doar la câțiva ani după infecție este un motiv pentru transmiterea continuă în Europa. Unul din patru cazuri de SIDA a apărut mult după diagnosticul HIV, indicând o legătură insuficientă cu îngrijirea HIV, cu accesul la tratamentul antiretroviral și prea puțină atenție acordată menținerii aderenței la tratament.

Practic, la nivelul măsurilor de sănătate publică, ECDC recomandă: 1. prevenirea prin sensibilizare, promovarea sexului mai sigur, a prezervativelor și terapiei de substituție, furnizarea de programe de schimb de ace și profilaxia pre-expunere pentru HIV; 2. furnizarea de servicii eficiente de consiliere și testare HIV, inclusiv servicii de diagnostic rapid, testare HIV comunitară și autotestare HIV; și 3. asigurarea accesului rapid la tratament și îngrijire de calitate pentru cei diagnosticați.

Dacă Europa dorește să reducă proporția ridicată de persoane diagnosticate cu întârziere, este esențial să fie diversificate strategiile de testare HIV, așa cum este subliniat în ghidul de testare ECDC.

Iar pentru persoanele infectate, măsurile de educare, suport psihologic, tratare și aderență la tratament pot face diferența.

 

Mirela Mustață, Redactor executiv e-Asistent.ro

Surse de documentare:

 

https://www.cdc.gov/hiv/basics/livingwithhiv/index.html

https://www.dw.com/ro/ziua-mondial%C4%83-de-combatere-a-sida-cum-de-am-supravie%C8%9Buit/a-55781896

World AIDS Day 2020: The way towards 2030: diversified testing to diagnose HIV early (europa.eu) (sursa foto)

Share This Post