Ziua Mondială a Sănătății Orale – 20 martie 2021

Dacă ne referim la sănătatea orală a populației din România, putem spune fără să greșim că vorbim despre două lumi. Pe de o parte, este lumea celor care au un nivel mai ridicat de educație și venituri, care-și permit un zâmbet sănătos, și cea a celor mai aproape de sărăcie sau chiar săraci, care au resurse foarte limitate și nu au acces sau au un acces precar la infrastructura de sănătate orală.

Lipsa unei politici clare și unitare în domeniul sănătății orale se vede astfel în practică. Chiar dacă există câteva prevederi care se referă la posibile măsuri de prevenție sau educație, în practică lucrurile nu sunt încurajatoare. Puțini adulți și copii folosesc sau respectă cu strictețe un calendar prestabilit de vizită la medicul stomatolog. La copii, de exemplu, lipsa educației părinților cu privire la necesitatea unui program regulat de vizită la stomatolog face ca problemele de sănătate orală să se vadă abia la schimbarea dentiției. Parte dintre părinți nu sunt conștienți de importanța unei bune sănătăți orale pentru copii și amână vizitele la stomatolog. Dat fiind că în sistemul de educație nu se înțelege importanța existenței unor cabinete stomatologice școlare, aceasta face imposibilă realizarea unor măsuri eficiente de prevenție și de educare corectă a copiilor în privința sănătății orale, cu efecte pe termen lung.

Astfel de probleme cu privire la politici și servicii inegale de sănătate orală nu sunt singulare, însă. Cauzele sunt multiple, de la distribuția inegală a profesioniștilor din domeniul sănătății orale și lipsa unor facilități de sănătate adecvate în majoritatea țărilor, la lipsa unor finanțări publice care să acopere cel puțin serviciile de prevenție sau un număr minim de servicii. Per ansamblu, potrivit unui sondaj adresat adulților care exprimă nevoia de servicii de sănătate orală la nivel mondial, accesul variază de la 35% în țările cu venituri mici, la 60% în țările cu venituri medii, 75% în țările cu venituri medii superioare și 82% în țările cu venituri mari (3). Potrivit unui alt studiu (4), chiar și în condițiile unor venituri ridicate, tratamentul dentar este costisitor. El reprezintă, în medie, 5% din cheltuielile totale de sănătate și 20% din cheltuielile de sănătate plătite direct din buzunar.

Ziua Mondială a Sănătății Orale pe care o celebrăm în fiecare an pe 20 martie își propune să ofere oamenilor cunoștințele, instrumentele și încrederea că pot avea o bună sănătate orală.

Iar pentru că toate vocile avizate consideră că în domeniul sănătății orale prevenția este primordială, este clar că povara bolilor orale și a altor boli netransmisibile poate fi redusă prin intervenții de sănătate publică care să abordeze principalii factori de risc.

Printre aceștia se numără: 1/ promovarea unei diete bine echilibrate, săracă în zaharuri libere și bogată în fructe și legume, și utilizarea apei ca principală băutură; 2/ renunțarea la orice tip de tutun; 3/ reducerea consumului de alcool și 4/ utilizarea echipamentului de protecție atunci când facem sport, sau mergem pe biciclete și motociclete (pentru a reduce riscul de rănire a feței).

În plus, expunerea adecvată la fluor este un factor esențial în prevenirea cariilor dentare. Practic, un nivel optim de fluor poate fi obținut din diferite surse, cum ar fi apa potabilă fluorurată, sare, lapte și pastă de dinți. Nu în ultimul rând, periatul dinților de două ori pe zi cu pastă de dinți care conține fluor (1000 până la 1500 ppm) este, de asemenea, un important factor de protecție.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare

  1. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/oral-health
  2. Raport de cercetare ”Sănătatea orală în România”, Asociația Centrul Pentru Monitorizarea Politicilor Publice, Septembrie, 2016
  3. Hosseinpoor AR, Itani L, Petersen PE. Socio-economic inequality in oral healthcare coverage: results from the World Health Survey. J Dent Res. 2012
  4. Health at a Glance 2017: OECD indicators. Published 2017
  5. Sursa foto: https://insp.gov.ro/
Share This Post