COVID-19: 5 proteine din sânge indică, cu mare acuratețe, cazurile severe și decesele

Conform Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA, circa 81% dintre persoanele infectate cu COVID 19 prezintă doar simptome ușoare sau moderate, precum febra sau tusea.

Însă, aproape 14% dintre bolnavii cu COVID-19 dezvoltă dificultăți de respirație și prezintă un nivel scăzut de saturație cu oxigen a sângelui, în timp ce 5% devin bolnavi critic și au nevoie, într-o mare parte din cazuri, de îngrijirea într-o unitate ATI pentru insuficiență respiratorie acută sau a altor organe.

Într-un studiu recent, cercetători de la Școala de Medicină de la Yale, SUA, au arătat că, în cazul pacienților COVID 19, nivelurile din sânge ale 5 proteine-biomarker indică, cu mare acuratețe, cazurile care vor deveni critice.

Astfel, cercetătorii pledează ca analizele de sânge pentru acești 5 biomarkeri să fie făcute în fazele inițiale după confirmarea infectării, pentru ca pacienții cu niveluri crescute să fie monitorizați atent și luați în calcul pentru administrarea, la începutul spitalizării, a tratamentelor specifice.

Cercetarea a folosit construirea unui profil proteomic pentru a detecta proteinele în probele de sânge de la 85 de participanți, inclusiv de la 13 persoane asimptomatice reprezentând grupul de control. La cel puțin 23 dintre acești participanți li s-a luat o probă de sânge în prima lor zi de spitalizare pentru COVID 19. Unii dintre participanți au avut apoi nevoie de tratament la ATI, în timp ce alții nu.

Cercetătorii au folosit un algoritm de inteligență artificială pentru a analiza probele de sânge și au identificat cele 5 proteine care pot indica, cu mare acuratețe, care dintre acești pacienți va dezvolta o formă critică a bolii.

Aceste proteine-biomarker sunt factori predictori mai relevanți pentru cazurile critice decât anumite cytokine asociate formelor severe ale COVID 19.

De asemenea, cele 5 proteine s-au dovedit și factori predictori buni pentru cazurile care se vor încheia cu decese. Niciuna dintre persoanele participante la acest studiu care a avut niveluri scăzute ale acestor proteine nu a decedat.

Toate aceste 5 proteine sunt asociate cu activarea așa-numitelor neutrofile, care apar în măduva osoasă înainte de a intra în fluxul sanguin.

Pentru a confirma importanța acestor tipuri de celule imune în prognozarea cazurilor grave, cercetătorii au analizat probele de sânge și în cazul a mai mult de 3000 de persoane care s-au internat în spitalul Yale New Haven Hospital. Analiza a arătat că persoanele care aveau niveluri crescute de neutrofile imediat după internare prezentau un risc mai mare de deces din cauza bolii.

Cercetări precedente au făcut legătura dintre obezitate și o parte a acestor proteine-biomarker identificate de studiul de la Yale. Conform CDC, obezitatea triplează riscul de spitalizare pentru COVID, iar indicele de masa corporală e corelat pozitiv cu mortalitatea bolii.

Cercetătorii care au participat la acest studiu subliniază că o limitare a acestuia este că nu a demonstrat că neutrofilele sunt sursa tuturor celor 5 proteine-biomarker. Totuși, ei notează și că există alte tipuri de dovezi care sprijină această ipoteză. De exemplu, se știe deja că 4 dintre aceste 5 proteine sunt bine-cunoscute produse ale neutrofilelor. În plus, noul studiu a arătat că nivelurile fiecăreia dintre aceste 5 proteine sunt puternic corelate cu concentrația de neutrofile din fluxul sanguin al participanților.

Cercetătorii notează și că există dovezi că neutrofilele pot juca un rol în tromboză (formarea de cheaguri de sânge), pe care medicii o observă în cazul multor pacienți cu forme critice de COVID 19. Date experimentale au scos la lumină proprietăți funcționale ale neutrofilelor, neidentificate până acum, care le permit acestora să cauzeze tromboza în țesutul inflamat prin apariția unui agregat trombocitar în urma modelării reologice din sistemul micro-vascular venos.

Trombocitele (sau placheții) sunt fragmente celulare foarte mici (diametru de 2-3 μm), incolore, care sunt generate în măduva osoasă și apoi trec în sânge. Acestea au un rol esențial pentru procesul de coagulare normală, agregându-se pentru a opri sau preveni sângerările, în timp ce eliberează și factori chimici care stimulează în continuare agregarea altor trombocite.

Deoarece durata de viață a trombocitelor este scurtă (8-10 zile), e nevoie ca măduva osoasă să producă constant trombocite noi. Scăderea nivelului de trombocite în sânge crește riscul de sângerare. Simptomele unui nivel scăzut al trombocitele includ apariția vânătăilor chiar și în urma unor lovituri ușoare sau sângerările excesive în cazul unor mici tăieturi. Creșterea nivelului de trombocite în sânge predispune la apariția trombozei.

Endoteliul vascular inflamat de un stent expandat poate duce ulterior la activarea și agregarea trombocitelor (placheților).

Anumite medicamente acționează ca agenți anti-plachetari, scăzând probabilitatea producerii unor agregate trombocitare.

În boala inflamatorie avansată, tromboza microvasculară duce la întreruperea alimentării cu sânge și provoacă țesutului leziuni ischemice. Folosind microscopia in-vivo, analiza datelor de la dispozitivele microfluidice și algoritmi de modelare computațională, cercetătorii au identificat un rol, despre care nu se știa înainte, pe care leucocitele îl joacă și ele în formarea de cheaguri microvasculare în țesuturile inflamate, fiind implicate în acest proces alături de neutrofile.

Țintirea acestei conlucrări distincte dintre sistemul hemostatic, prin leucocite, și sistemul imun, prin neutrofile, poate aduce modalități noi de a preveni tromboza microvasculară în stadiile avansate ale patologiilor inflamatorii.

Astfel, în timp ce tehnicile invazive de intervenție pentru eliminarea trombilor din artere și vene au revoluționat tratamentul evenimentelor trombo-embolice, opțiunile terapeutice pentru dizolvarea cheagurilor de sânge care rămân în segmentele vasculare mai mici sunt încă limitate deoarece aceste segmente mai mici sunt inaccesibile acestor tehnici actuale de intervenție.

Ca urmare, aceste descoperiri sugerează că luarea în calcul a neutrofilelor drept ținte terapeutice în cazul trombozelor microvasculare poate aduce progrese importante în acest domeniu.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare
1. COVID-19: 5 blood proteins predict critical illness and death (medicalnewstoday.com)
2. https://www.nature.com/articles/s41598-019-52041-8 – Neutrophils promote venular thrombosis by shaping the rheological environment for platelet aggregation
3. https://www.redcrossblood.org/donate-blood/dlp/platelet-information.html
4. https://ro.energymedresearch.com/87102-platelets-plt-values-in-blood-thrombocytes
5. Foto 1: Thana Prasongsin/Getty Images
6. Foto 2: https://www.hybridmedicalanimation.com/work/illustration/platelet-aggregation/

Share This Post