Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei – 24 martie 2021

Tuberculoza (TBC) este cauzată de o bacterie numită Mycobacterium tuberculosis.

De obicei, bacteriile atacă plămânii. Însă, bacteriile TB pot ataca orice parte a corpului, cum ar fi rinichiul, coloana vertebrală și creierul. Nu toți cei infectați cu bacterii TB se îmbolnăvesc. Ca urmare, există două afecțiuni legate de TBC: infecția latentă a TBC (LTBI) și boala TBC. Dacă nu este tratată corespunzător, boala TBC poate fi fatală.

Datele următoare ne arată cât de serioasă este această problemă:

  • Un total de 1,4 milioane de persoane au murit din cauza TBC (inclusiv 208.000 de persoane cu HIV), în anul 2019.
  • La nivel mondial, în 2019, TBC este una dintre primele 10 cauze de deces și principala cauză legată de un agent infecțios (peste HIV / SIDA).
  • Aproximativ 10 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză (TBC) la nivel mondial, în 2019. 5,6 milioane de bărbați, 3,2 milioane de femei și 1,2 milioane de copii.
  • 1,2 milioane de copii s-au îmbolnăvit de TBC la nivel global (cifre aferente anului 2019). TBC pentru copii și adolescenți este adesea trecută cu vederea de către furnizorii de servicii medicale și poate fi dificil de diagnosticat și tratat.
  • Cele 30 de țări cu sarcină mare a TBC au reprezentat 87% din noile cazuri de TBC. Opt țări reprezintă două treimi din total, India fiind liderul, urmată de Indonezia, China, Filipine, Pakistan, Nigeria, Bangladesh și Africa de Sud.
  • România deține un record nefericit în Uniunea Europeană în ceea ce privește cazurile de tuberculoză. Peste 27.000 de bolnavi sunt tratați anual de TBC, iar mai mult de 15.000 sunt cazuri noi (în anul 2015). Comparativ, în 2014, numărul cazurilor noi de TBC a fost de 12.498.

TBC este prezentă în toate țările și grupele de vârstă. Dar, este important de ținut minte că TB este vindecabilă și poate fi prevenită.

Cum poate apărea boala?

Unii oameni dezvoltă boala TBC la scurt timp după ce se infectează (în câteva săptămâni), înainte ca sistemul lor imunitar să ajungă să reacționeze și să lupte împotriva bacteriilor TBC. Alte persoane se pot îmbolnăvi mulți ani mai târziu, când sistemul lor imunitar devine vulnerabil dintr-un alt motiv.

În general, aproximativ 5-10% dintre persoanele infectate care nu primesc tratament pentru infecția latentă cu TBC vor dezvolta boala TBC la un moment dat în viața lor. Pentru persoanele ale căror sisteme imune sunt slăbite, în special cele cu infecție cu HIV, riscul de a dezvolta boala TBC este mult mai mare decât pentru persoanele cu sisteme imune normale.

În general, persoanele cu risc crescut de a dezvolta boala TB se împart în două categorii:

  • Persoanele care au fost recent infectate cu bacterii TB
  • Persoanele cu afecțiuni medicale care slăbesc sistemul imunitar.

Care sunt simptomele și cum se pune diagnosticul?

Simptomele cele mai frecvente ale tuberculozei pulmonare active sunt tuse, uneori cu spută și sânge, dureri în piept, slăbiciune, scădere în greutate, febră și transpirații nocturne.

OMS recomandă utilizarea testelor de diagnostic molecular rapid ca test de diagnostic inițial la toate persoanele cu semne și simptome de TBC, deoarece acestea au o precizie de diagnostic ridicată și vor duce la îmbunătățiri majore în detectarea timpurie a TBC și a TBC rezistentă la medicamente.

Diagnosticarea tuberculozei multi-drog rezistente și a altor forme rezistente, precum și a tuberculozei asociate HIV, poate fi complexă și costisitoare.

La fel, tuberculoza este deosebit de dificil de diagnosticat la copii.

În ce constă tratamentul?

TBC este o boală tratabilă și vindecabilă. Boala TB activă, sensibilă la medicamente, este tratată cu un tratament standard de 6 luni. Acest tratament trebuie însoțit de informații și sprijin acordat pacientului de către un cadru medical instruit. Fără un astfel de sprijin, respectarea tratamentului devine dificilă. Iar riscul abandonului tratamentului poate însemna dezvoltarea unei forme rezistente mult mai grave de TBC.

Practic, din anul 2000, aproximativ 63 de milioane de vieți au fost salvate prin diagnosticul și tratamentul TBC.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare

  1. https://www.cdc.gov/tb/topic/basics/default.htm
  2. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tuberculosis
  3. analiza-de-situatie-tbc-2017-modificata-2.pdf (gov.ro)
  4. TBC în România, povești și statistici îngrijorătoare – GAZETA de SUD (gds.ro)
  5. Sursa foto: www.sfatulmedicului.ro
Share This Post