Perspectiva unui medic implicat în lupta cu COVID-19, la un an de la debutul pandemiei

Traducere și adaptare a unui interviu pentru Medical News Today cu Dr. Leo Gurney, care lucrează la Spitalul pentru femei din Birmingham, Marea Britanie, despre experiența sa din timpul pandemiei.

La un an de la debutul acestei pandemii, care a reprezentat cea mai mare provocare a acestui secol pentru sistemul medical global și pentru spitale, personalul medical care îngrijește pacienții infectați, dar și cel care asigură diagnosticul și monitorizarea paraclinică a acestora, au făcut față unor adevărate teste de rezistență fizică și psihică.

Pentru a vedea cum au stat lucrurile în Marea Britanie, o țară în care s-au înregistrat peste 4.2 milioane de cazuri de COVID-19 de la debutul pandemiei și 146.487 morți, merită aflată perspectiva unui medic care a trecut exact prin această experiență. Un astfel de exemplu este interviul (pentru Medical News Today) cu Dr. Leo Gurney.

Dr. Gurney este medic specialist registrator senior (n.b. acest tip de medic din Republica Irlanda sau din Regatul Unit trece printr-o etapă de pregătire îndelungată într-un domeniu specializat din medicină pentru a deveni consultant sau medic generalist), iar discuția cu acesta s-a concentrat pe impactul pandemiei asupra personalului din domeniul medical, revenirea la viața de dinainte de debutul acesteia, vaccinare și curentul negaționist referitor la COVID-19.

O scurtă prezentare
Sunt medic specialist registrator senior la spitalul pentru femei din Birmingham și lucrez ca specialist în maternitate și în departamentele de medicină fetală.

Rolul meu implică îngrijirea prenatală a femeilor însărcinate și a copiilor lor, dar și îngrijirea din timpul travaliului și postnatal. De asemenea, efectuez scanări de specialitate pentru sarcinile care ar putea avea probleme, de exemplu copii care s-ar putea naște cu probleme congenitale sau genetice.

Cum s-a schimbat activitatea ta în ultimul an?
În multe feluri. Acum trebuie să purtăm tot timpul costum de protecție și măști chirurgicale. De asemenea, trebuie să folosim mănuși pentru orice interacțiune cu pacienții.

Toți pacienții primesc acum echipamente COVID-19 înainte de a putea intra în spital. Dacă o persoană care este pozitivă trebuie să vină la noi – de exemplu, dacă o pacientă este în travaliu – atunci trebuie să purtăm echipament de protecție personală complet (EPP) și să luăm toate măsurile de precauție necesare pentru a ne asigura că noi și celelalte paciente suntem în siguranță.

Multe întâlniri cu pacienții pe care, de obicei, le făceam față în față sunt acum efectuate prin telefon, pentru a evita vizitele inutile la spital.

Dar cred că cea mai mare schimbare și cea mai dificilă pentru femei este că trebuie să vină singure la multe întâlniri prenatale și de rutină. Acest lucru este foarte stresant și provocator pentru ele. Cred că cu cât mai repede vor putea fi însoțite de parteneri pentru a le sprijini, cu atât mai bine.

Cum se compară valul recent cu primul val al pandemiei?
Este foarte asemănător. A existat un număr mare de femei care au venit spre spital cu COVID-19, inclusiv un număr de femei cu forme foarte grave. A trebuit să transferăm unele dintre aceste femei la terapie intensivă la spitalul Queen Elizabeth, care este alături de noi.

Testarea este acum mult mai bine organizată și mult mai disponibilă. În timpul primului val, noi nu am putut testa fiecare femeie care a venit la spital, așa că a trebuit să rezervăm testele pentru femeile cu simptome.

De data aceasta, putem testa fiecare femeie internată la spital, precum și pe partenerii lor. Avem o mulțime de cazuri de oameni care au rezultat pozitiv la teste, dar nu prezintă simptome, deci acum putem lua măsuri mult mai bune pentru a preveni răspândirea COVID-19.

Câți pacienți COVID-19 vedeți zilnic?
În secția de travaliu și în cea prenatală, avem în mod obișnuit în jur de 5-10 pacienți cu COVID-19 în fiecare zi (în perioadele de vârf). Cele mai multe dintre acestea sunt asimptomatice și doar câteva dintre femei sunt simptomatice sau au forme grave.

Trebuie spus însă că suntem un spital specializat pentru femei. Prin urmare, majoritatea persoanelor cu COVID-19 (bărbați și femei care nu sunt însărcinate) merg la spitalul Queen Elizabeth de alături.

Acesta este unul dintre cele mai mari spitale dedicate din Europa și au existat momente în timpul vârfurilor pandemiei în care a fost plin de pacienți bolnavi cu COVID-19. Practic, am văzut o mulțime de femei însărcinate care erau foarte grav bolnave. Și, din păcate, am văzut și unele femei însărcinate cu COVID fie în terapie intensivă, fie murind în timpul sarcinii sau imediat după naștere.

Este „doar o formă mai rea de gripă?”
Ca medic în Marea Britanie, am văzut multe sezoane proaste de gripă în ultimii 20 de ani. Nu există nimic comparabil între gripă și ceea ce se întâmplă acum. Numărul persoanelor care se simt extrem de rău sau care au murit din cauza COVID-19 depășește cu mult orice am văzut cu toții, de cel puțin trei generații.
Cea mai recentă comparație ar fi pandemia de gripă din 1918, care a afectat milioane de oameni din toată Europa și a ucis mai mulți oameni decât primul război mondial. În acea perioadă, multe societăți s-au „închis” pentru a încerca să țină în frâu pandemia și mulți oameni purtau măști pe față în public – inclusiv în Londra, Marea Britanie. Deci, multe dintre aceste lucruri care se întâmplă acum nu sunt unice.

La vârful celui de-al doilea val, pacienții cu COVID-19 reprezentau 20-30% din toată capacitatea de paturi a NHS (Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie). Chiar și în timpul sezoanelor cele mai proaste de gripă, numărul pacienților cu gripă ar putea reprezenta 1-2% din capacitatea NHS.

Vărul meu este medic cu experiență și lucrează în cadrul unei unități de terapie intensivă (ATI) din Londra. În timpul vârfului celui de-al doilea val, departamentul său trebuia să își dubleze capacitatea totală ATI la fiecare 24-48 de ore; aceasta a însemnat crearea a încă 10-20 de paturi din senin, doar într-un singur spital. El nu a văzut niciodată așa ceva și există povești similare din toată lumea.

Când vom putea reveni la normal?
Tuturor ne-ar plăcea să revenim la normal. Dar nu va avea sens să o facem până când nu vom fi în siguranță. În caz contrar, vor muri mulți alți oameni inutil sau va trebui să ne întoarcem la blocarea completă a tuturor activităților, adică exact de unde am plecat.

Acest lucru s-a mai întâmplat deja în Marea Britanie, așa că trebuie să învățăm din greșelile noastre. Nu va fi posibil să revenim la normal până când o mare parte a populației, în special din grupele vulnerabile, nu a fost vaccinată.

Este vital să nu renunțăm la toate precauțiile până când numărul cazurilor zilnice nu scade semnificativ – sub 1.000 în fiecare zi – astfel încât sistemul de monitorizare al NHS să aibă șansa de a funcționa cu succes.

De asemenea, cred că ar trebui să facem mult mai mult pentru a pune în carantină forțată toate persoanele care sosesc din străinătate (așa cum au reușit cu mare succes Noua Zeelandă, Australia și țările din Asia de Sud-Est), deoarece nu știm de unde va veni următoarea variantă de virus.

Cum v-a afectat pandemia?
A fost o perioadă de stres extrem și puternice emoții negative. Ne-am confruntat cu mulți pacienți cu forme grave de boală și cu provocările de a face față unei boli necunoscute. A trebuit să învățăm cum să gestionăm toate acestea din mers.

Din păcate, la spitalul meu, unii membri ai personalului, inclusiv un medic cu experiență și o moașă, au murit în timpul primului val. Aceasta a fost un șoc pentru toată lumea și ne-a afectat puternic. În ciuda acestui fapt, a existat și multă solidaritate și sentimentul că toată lumea luptă și este unită împotriva multiplelor provocări.
Membrii comunității medicale au împărtășit informații despre gestionarea COVID-19 și diferite manifestări ale bolii foarte rapid, online, ceea ce a ajutat enorm. Acest lucru demonstrează cum internetul poate fi o forță constructivă. Cred că toată lumea este, de asemenea, foarte mândră de modul în care comunitatea științifică și medicală s-a unit atât de repede pentru a produce vaccinuri în timp record.

V-ați vaccinat?
Am făcut-o și îndemn pe oricine citește aceste rânduri să-și facă vaccinul când i se oferă această șansă. Nu vă va face rău și nu putem visa să revenim la viața normală ca societate, până când nu vom avea toți acces la un vaccin.

Mirela Mustață, Redactor Executiv E-Asistent, Traducere și adaptare după interviul cu dr. Leo Gurney, medic implicat în lupta anti-COVID-19 la Spitalul pentru femei din Birmingham, Marea Britanie, publicat în Medical News Today, în 4 martie 2021.

Surse de documentare:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/1-year-of-covid-19-a-doctors-perspective?utm_source=Sailthru%20Email&utm_medium=Email&utm_campaign=MNT%20Daily%20News&utm_content=2021-03-05&apid=32792208&rvid=beaf58282096d50d2dec1156befbe9a46ec8516b489641db27394c944714b7f8
  2. https://coronavirus.data.gov.uk/

Share This Post