Ce aflăm parcurgând recentele recomandări ale Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA pentru persoanele vaccinate

Deși încă nu se discută public acest subiect în România, în SUA, acolo unde aproape 10% din populație este vaccinată, autoritățile au început să dea recomandări mai detaliate populației vaccinate cu privire la comportamentul corect și sigur pentru aceștia.

Cu toate că situația vaccinărilor este una bună, în SUA se înregistrează zilnic un număr de peste 60.000 de noi cazuri, iar amenințarea noilor variante de virus este și ea tot mai prezentă. De aceea, chiar și pentru persoanele vaccinate cu ambele doze, rămân multe întrebări referitoare la comportamentul corect și sigur.

De aceea, de curând, într-o conferință de presă, reprezentanții Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA1 au ieșit totuși cu un set de recomandări. Acestea sunt mai degrabă niște linii directoare care se adresează celor vaccinați din rândul populației generale (pentru personalul din centrele medicale existând recomandări dedicate). Conform autorităților sanitare din SUA, aceste recomandări sunt valabile pentru nivelul actual al vaccinărilor în rândul populației. Cu cât acesta va crește, dar și în funcție de nivelul infectărilor comunitare și al progreselor în studierea virusului și vaccinurilor, autoritățile sanitare promit că vor reveni și vor transmite alte recomandări adaptate situației.

De exemplu, persoanele vaccinate cu ambele doze pot vizita alte persoane din aceeași categorie (adică alte persoane vaccinate) sau chiar persoane nevaccinate, dar care nu sunt la risc să facă forme grave de COVID-19, fără să poarte mască și fără distanțare fizică, în interior. Însă, aceste persoane vor continua să poarte mască în exterior și să respecte distanțarea fizică sau atunci când vizitează persoane nevaccinate sau cu risc să dezvolte forme grave de COVID-19. Ele vor evita întâlnirile în grupuri medii sau mari și se vor testa doar dacă au simptome de COVID-19. Aspectele privind siguranța călătoriilor rămân însă prea puțin lămurite de aceste recomandări.

Tot legat de subiectul pandemiei, vă invităm să găsiți în paginile revistei noastre teme precum:

  • COVID-19: 5 proteine din sânge indică, cu mare acuratețe, cazurile severe și decesele
  • De ce folosim termenul ”imunitate de turmă” – scurtă istorie
  • Perspectiva unui medic din Marea Britanie implicat în lupta cu COVID-19, la un an de la debutul pandemiei
  • Rolul încrederii publice în managementul pandemiilor

În plus de acest subiect fierbinte al momentului, revista găzduiește și teme conexe evenimentelor lunii martie: Ziua Mondială a Sănătății Orale – 20 martie 2021; Ziua Mondială a Sindromului Down – 21 martie 2021 și Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei – 24 martie 2021.

Merită amintite și recomandările editoriale ale lunii: Compendiul asistentului de medicină dentară; Ioana. O poveste despre Sindromul Down și Povestiri despre epidemii si vaccinuri.

În nota despre întoarcerea la normalitate pe care am amintit-o la început și pentru că ne aflăm în prima lună de primăvară, vă doresc să vă bucurați de infuzia de energie și de multe reușite profesionale.

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București


  1. What the next CDC guidelines for the fully vaccinated could look like – CNN
Share This Post