Ziua Mondială a Sănătății – sub semnul unui apel la solidaritate din partea OMS

dav

Pentru întreaga comunitate medicală, data de 7 aprilie reprezintă un moment de referință care marchează aniversarea fondării Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în 1948. Deși, în tot acest răstimp de la înființare, organizația a obținut rezultate notabile în combaterea unor boli, ea a parcurs și diverse momente critice, cum este și cel adus de provocările pandemiei de coronavirus.

În acest context, a devenit și mai evident faptul că trăim într-o lume a inegalității, în care unii oameni sunt capabili să ducă o viață mai sănătoasă și au un acces mai bun la serviciile de sănătate decât alții – și aceasta doar datorită condițiilor în care se nasc, cresc, trăiesc, muncesc și îmbătrânesc. În tot acest timp, cei care se luptă să trăiască din venituri reduse nu au acces la medii sigure, apă și aer curat, securitate alimentară și servicii de sănătate.

O sănătate mai bună pentru toți – obiectivul derivat din apelul lansat de OMS pe 7 aprilie 2021 – poate fi doar rezultatul unui efort al tuturor liderilor lumii de a asigura oamenilor condiții de viață și de muncă favorabile sănătății, de a monitoriza și veni cu soluții de reducere a inechităților în materie de sănătate, inclusiv ca urmare a unor programe prin care toți oamenii pot accesa servicii de sănătate de calitate, când și unde au nevoie de ele.

7 aprilie merită, însă, să primească și o altă încărcătură simbolică. În anul 2021, declarat de OMS Anul internațional al lucrătorilor în domeniul sănătății și îngrijirilor, ea ne oferă un excelent prilej de a recunoaște dedicarea și sacrificiul milioanelor de lucrători din domeniul sănătății în pandemia de COVID-19, și nu numai. Acest mesaj de recunoaștere este cu atât mai important cu cât, fără echipele de profesioniști de sănătate, fără oamenii pregătiți și motivați din spatele infrastructurii medicale adecvate, niciun sistem medical din lume nu va putea performa.

Nu în ultimul rând, ziua de 7 aprilie vine cu un apel la responsabilitate pentru fiecare dintre noi.  Pentru a construi o lume în care sănătatea reprezintă o valoare acceptată conștient și susținută de comportamente individuale favorabile acesteia, fiecare dintre noi ar trebui să ne întrebăm ce facem zilnic pentru a ne proteja propria sănătate și pe a celor de lângă noi. Să ne întrebăm și cum ne pregătim, ne planificăm și ce facem concret pentru a ne bucura de o cât mai bună calitate a vieții, pe tot parcursul ei. Dacă am fi cu adevărat atenți la ce dovezi ne-a furnizat pandemia de COVID-19, am realiza că și aici ar mai fi încă multe de făcut. 

În plus de acest eveniment, luna aprilie este marcată și de alte momente ce merită amintite: Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului – 2 aprilie 2021; Ziua Internațională a Hemofiliei – 17 aprilie 2021; Ziua Mondială de Luptă împotriva Malariei – 25 aprilie 2021; Săptămâna Europeană a Vaccinării (ultima din luna aprilie).

În mod particular ar fi de amintit tema „Vaccinurile ne aduc mai aproape”, promovată de Săptămâna Mondială a Imunizării 2021. Astfel, Organizația Mondială a Sănătății cere un angajament mai mare în a promova importanța vaccinării care-i poate aduce mai aproape pe oamenii izolați de pandemia COVID-19, dar și de alte epidemii, și pentru îmbunătățirea sănătății și bunăstării tuturor, pentru tot parcursul vieții.

Poate vă întrebați dacă putem face ceva în mod concret pentru a realiza acest obiectiv? Da, noi, în calitate de profesioniști în domeniul sănătății, putem acționa pentru a creștegradul de acceptare a vaccinurilor, ca urmare a creșterii încrederii în acestea. Pentru că suntem conștienți că nu există altcineva mai bine plasat ca noi să poată susține importanța vaccinării și să dea răspunsuri argumentate la întrebările oamenilor pe acest subiect.

Tot în paginile revistei de luna aceasta mai puteți găsi subiecte precum: 1. Efectele secundare ale vaccinării sub lupa autorităților de reglementare la diferite niveluri. Cum vede un medic subiectul efectelor secundare?; 2. Povestea a patru femei a căror muncă a contribuit la reușita unor colegi, recompensați cu Nobel; 3. Șoareci cu paralizie pot merge din nou după un tratament experimental cu citokine.

Merită amintite și recomandările editoriale ale lunii: Tulburarea de Spectru Autist – Ghidul complet pentru înțelegerea autismului; Epidemiologie pentru practica de sănătate publică; Cartea albă a hemofiliei 2020.

În numele  echipei editoriale, vă invit să vă bucurați de numărul de aprilie al revistei și de o lectură cât mai plăcută.

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post