„Arta îngrijirilor de sănătate – Explorarea experiențelor, provocărilor și oportunităților actuale” – tema celei de-a XII-a Conferințe anuale internaționale a filialei București

Luna mai ne aduce, ca de obicei, două evenimente reper pentru profesiile noastre: Ziua Internațională a Moașelor – 5 mai 2021 și Ziua Internațională a Asistenților Medicali – 12 mai 2021.

Celebrate în întreaga lume de comunitatea medicală și nu numai, ele au devenit un moment de referință în jurul căruia a fost modelat programul celei de-a XII-a conferințe anuale a filialei noastre. Ea a reunit peste 1800 de participanți, lectori și moderatori și s-a derulat între 12-14 mai 2021, online, similar cu toate celelalte evenimente științifice organizate de noi în ultima perioadă.

Munca asiduă, profesionalismul și dedicarea celor peste 20 de milioane de asistenți medicali au fost mult mai vizibile în cele 17 luni de pandemie de COVID-19, care a afectat major toate țările lumii.

În ciuda tuturor provocărilor, asistenții medicali au fost în prima linie a ”Liniei I”, cu dăruire și compasiune, iar implicarea și forța lor au fost călăuzitoare pentru pacienți și familiile acestora.

În cadrul temei generale ”O voce care conduce” propusă de ICN pentru anul 2021, direcția strategică ”O viziune pentru îngrijirile de sănătate viitoare” reflectează tocmai asupra impactului pandemiei de COVID-19 asupra sistemelor de sănătate și asupra asistenților medicali, la nivel global.

Pandemia a atras atenția asupra presiunilor uriașe pe care asistenții medicali și ceilalți membri ai echipei medicale le au la locul de muncă, dar și asupra schimbărilor și inovațiilor necesare în îngrijirile de sănătate, deoarece ea a arătat exact slăbiciunile sistemelor de sănătate, chiar și a celor mai bine organizate. Rezolvarea acestora nu este posibilă fără implementarea de noi politici de sănătate, care să includă asistenții medicali, să-i protejeze și să investească în ei, pentru ca îngrijirile medicale să fie accesibile și sigure, sustenabile și adecvate, integrate și holistice.  

Efectul COVID-19 este real, iar viitorul profesiei de asistent medical trebuie să fie un obiectiv strategic în construirea noilor sisteme de sănătate post-pandemie. Dacă am privi sistemul de sănătate ca pe un organism, inima lui ar fi chiar asistenții medicali, organ vital pentru funcționarea acestuia. Pragmatic vorbind, asistenții medicali sunt cea mai numeroasă forță de muncă din sănătate, din România și din lume. Cu alte cuvinte, dacă vrem să fim bine îngrijiți în spitale sau oriunde în sistemul de sănătate, trebuie să privim cu mai mare atenție pregătirea asistenților medicali, rolul lor și numărul lor, astfel încât să fie suficienți, nu doar mulți, să fie excelenți, nu doar bine pregătiți.

Noi, asistenții medicali, îngrijim oameni, facem tot ce e posibil și ne folosim competențele profesionale pentru ca oamenii sănătoși să rămână sănătoși, iar cei bolnavi să-și recapete sănătatea sau să aibă o cât mai bună calitate a vieții.

Suntem cei care-i pun pe ceilalți înaintea lor, dau voce celor care nu pot vorbi, sunt sprijinul celor care nu pot merge. Suntem alături de oameni zi și noapte, când sunt bolnavi. Noi suntem cei care țin pacientul de mână când îi este greu, suntem zâmbetul din cea mai neagră zi. Suntem cei care pot da o rază de speranță.

În acest context, programul conferinței s-a dovedit o demonstrație a modului în care experiențele, provocările și oportunitățile actuale au contribuit la transformarea îngrijirilor de sănătate în artă.

În cadrul celor 7 sesiuni plenare din cadrul conferinței și al webinarului post-conferință, lectorii și participanții au discutat despre: lecțiile învățate în acest an de pandemie; despre siguranța personalului medical, care devine o garanție pentru siguranța pacientului; despre standardele de practică în îngrijirile de sănătate și leadership; despre particularitățile și provocările sănătății mintale la vârsta a treia; despre sarcină, naștere și îngrijirea copilului; despre comunicarea cu pacientul referitor la vaccinarea împotriva COVID-19; despre Corp, Suflet și Minte în contextul COVID-19; despre alfabetizarea îngrijirii rănilor sau despre ”cognitive disorders and frailty”.

Conferința a avut ecouri pozitive în rândul participanților și, ca și la finalul celei de anul trecut, vin încă o dată cu această provocare: fie ca munca noastră și zbaterile din această perioadă de pandemie să aibă efecte pe termen lung.  Fie ca lecțiile învățate să se vadă într-un sistem medical construit de oameni, pentru și împreună cu oamenii, iar noi, asistenții medicali, să ieșim mai puternici ca profesie din această încercare.

În plus de evenimentele menționate, merită amintit și faptul că anul 2020 a fost fără precedent în multe privințe, dintre care una a fost atenția extraordinară acordată practicilor adecvate de igienă a mâinilor în lupta împotriva SARS-CoV-2. În aceste condiții, pentru a evidenția nevoia urgentă de a salva vieți prin implementarea celor mai bune practici în domeniul asistenței medicale, sloganul campaniei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru 5 mai 2021, Ziua mondială a igienei mâinilor, este „Secundele salvați vieți – curățați-vă mâinile”. Igiena mâinilor a câștigat, așadar, în cele din urmă, recunoașterea globală din partea factorilor de decizie politică, managerilor din domeniul sănătății, lucrătorilor din domeniul sănătății și a publicului larg ca un element cheie în prevenirea infecțiilor. Campania OMS face apel la acțiune către toți cei care pot face diferența: lucrătorii din domeniul sănătății, pacienții și familiile, managerii de facilități medicale, factorii de decizie politică, vaccinatorii și publicul larg care pot juca diferite roluri în realizarea unei igiene optime a mâinilor la punctul de îngrijire, inclusiv prin implicarea societății.

Nu în ultimul rând, vă invit, ca de fiecare dată, să citiți întreg numărul de luna mai al revistei eAsistent. El vă aduce subiecte extrem de actuale despre evenimentele profesionale medicale ale lunii (Ziua Internațională a Moașelor – 5 mai 2021 și Ziua Internațională a Asistenților Medicali – 12 mai 2021), un articol despre depistarea și prevenirea cheagurilor de sânge, un interviu despre anxietatea socială (condiție potențată de pandemia de COVID-19), o scurtă istorie despre semnificațiile stresului, dar și noi modalități de furnizare a serviciilor medicale oferite pacienților în formule noi, inovatoare. În plus, veți afla și trei noutăți editoriale interesante.

Împreună cu echipa editorială, vă fac invitația să vă bucurați de numărul de mai 2021 al revistei şi vă dorim o lectură cât mai plăcută.

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post