Cercetătorii de la Institutul Național pentru studiul îmbătrânirii (National Institute on Aging) din SUA găsesc o corelație dintre un nivel seric scăzut al oxisterolilor și evoluția demenței la bărbați

Două treimi din cazurile de demență și Alzheimer diagnosticate clinic sunt înregistrate în rândul femeilor, conform raportărilor din SUA și majorității raportărilor din Europa. Cauza principală pe care cercetătorii au oferit-o pentru această diferență legată de cele 2 sexe este longevitatea mai mare a femeilor, deoarece riscul de a dezvolta demența crește cu vârsta.

Această cauză, deși foarte plauzibilă, are nevoie de mai multe dovezi concludente adunate în urma unor studii ce aprofundează acest subiect – factorii biologici și de mediu care reprezintă un risc crescut pentru femei față de bărbați.

Un studiu recent poate aduce mai multă lumină în această discuție despre legătura dintre sexul unei persoane și riscul de a dezvolta această condiție medicală. Cercetătorii din SUA au investigat corelația dintre catabolismul colesterolului (biosinteza acizilor biliari) și demența în cazul a peste 1600 de participanți la Studiul longitudinal Baltimore asupra îmbătrânirii și la Inițiativa Neuro-imagistică pentru Boala Alzheimer.

Ei au descoperit că niveluri serice scăzute ale oxisterolilor (oxizi de colesterol) și acizilor biliari erau asociate cu semne de evoluție a demenței, după cum au arătat scanuri ale creierului.

De exemplu, creierele participanților cu niveluri scăzute ale acestor molecule în sânge aveau mai mult amiloid, proteina toxică care este asociată cu boala Alzheimer.

Conform rezultatelor noului studiu, mecanismul acestei corelații ar putea fi catabolismul colesterolului în molecule numite oxisteroli. Aceste molecule sunt destul de mici pentru a putea pătrunde în creier, unde se sparg mai departe în alte molecule, numite acizi biliari.

Cercetătorii de la Institutul Național pentru studiul îmbătrânirii (National Institute on Aging), care face parte din Institutele Naționale de Sănătate (National Institutes of Health) din SUA, au găsit o corelație dintre nivelul seric scăzut al oxisteroli și evoluția demenței în cazul bărbaților, dar nu și al femeilor. Oxisterolii sunt esențiali pentru ca creierul să poată sintetiza acizii biliari, răspuns care este, la rândul lui, necesar pentru menținerea sănătății creierului.

Pe baza analizei unei mari baze de date din Marea Britanie care conține fișe medicale, cercetătorii au găsit o corelație semnificativă în cazul pacienților de sex masculin dintre numărul de rețete pentru medicamente care sechestrează acizii biliari și riscul de demență vasculară.

Medicii prescriu medicamente sechestrante pentru acizii biliari pentru a trata hiperlipidemia. Aceste medicamente se prind de acizii biliari care sunt secretați în intestin, ceea ce previne absorbția lor în sânge. Dr. Madhav Thambisetty, cercetătorul principal al studiului desfășurat la National Institute on Aging, a declarat că e nevoie de studii suplimentare pentru a determina rolul exact al hormonilor sexuali masculini și feminini în controlul sintezei acizilor biliari: “asemenea studii sunt necesare pentru a putea înțelege cum diferențele dintre sexe pot determina răspunsul organismului la medicamentele care scad nivelul colesterolului prin țintirea sintezei acizilor biliari. O înțelegere mai bună a rolului sexului drept variabilă biologică în metabolismul acidului biliar ne va permite să luam decizii informate de prescriere a acestei categorii de medicamente.”

În acest context, e important de menționat și că estrogenul, hormonul sexual feminin, pare a proteja celulele creierului, după cum au arătat unele studii. Astfel, se pare că, cu cât o femeie are mai mult estrogen pe parcursul vieții (de exemplu, dacă intră la menopauză mai târziu), cu atât scade riscul de demență.

Estrogenul este folosit în terapia de substituție hormonală (TSH), pe care multe femei o aleg pentru a putea trece mai ușor peste simptomele menopauzei. TSH a intrat într-un con de umbră când specialiștii au afirmat că ea poate crește riscul bolilor cardiovasculare și al cancerului de sân, ceea ce cântărește mai greu decât potențialele beneficii cognitive.

Cercetătorii încearcă acum să dezvolte medicamente pentru TSH care să nu aibă asemenea riscuri de boli cardio-vasculare sau cancer, precum și să valideze ipoteza că o administrare mai timpurie a TSH ar putea reduce riscul de demență.

Deși vârsta e cel mai mare factor de risc pentru demență, există dovezi că putem scădea acest risc prin a rămâne activi și pe măsură ce îmbătrânim, mâncând sănătos și păstrându-ne mintea cât mai agilă.

În acest context, un nou studiu desfășurat la Universitatea din Pittsburg (o meta analiză a 21 de studii precedente, implicând 1472 participanți) a încercat să evalueze beneficiile asupra sănătății a participării active în crearea de muzică față de participarea pasivă (ascultarea de muzică).

Acest nou studiu, publicat în revista  Journal of the American Geriatrics Society din SUA, a arătat că participarea activă la crearea de muzică, precum cântatul în cor, aduce beneficii de sănătate în cazul persoanelor cu deficiențe cognitive moderate sau cu demență, inclusiv o îmbunătățire a calității vieții și a dispoziției.

Studiul descrie deficiențele cognitive moderate drept un stadiu pre-clinic între îmbătrânirea cognitivă normală și boala Alzheimer, care afectează 15% dintre persoanele în vârstă care nu au Alzheimer. Dintre aceste persoane cu deficiențe cognitive moderate, 38% vor dezvolta până la urmă boala Alzheimer.

Aceleași concluzii au fost indicate de un alt studiu, care a implicat participanți ai proiectului Music for Life din Marea Britanie. Obiectivul cercetării a fost identificarea beneficiilor participării în activități muzicale în viața persoanelor în vârstă. Participanții s-au angajat în activități muzicale o dată pe săptămână, iar apoi li s-au administrat chestionare de interviu și au fost implicați în discuții de tip focus grup.

Acești participanți au raportat îmbunătățirea calității vieții, pe care au atribuit-o participării active în activități muzicale.

Astfel, studiul a consemnat beneficii clare pentru starea de bine cognitivă, socială, emoțională și fizică a participanților, persoane de vârsta a treia.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare

  1. https://www.alzheimers.org.uk/blog/why-dementia-different-women
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/reduced-cholesterol-breakdown-may-accelerate-dementia-in-males
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/dementia-active-music-making-helps-thinking-and-memory
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6226313/
  5. https://discovery.ucl.ac.uk/id/eprint/10012137/1/IJCM_5_2_art_Hallam.doc
  6. Sursa foto 1: DAZ.online
  7. Sursa foto 2: www.inquirer.com
Share This Post