Ce le spunem celor care ezită să se vaccineze antiCOVID și cum o facem pentru a le respecta autonomia deciziei?

În multe țări care au început campaniile de vaccinare la sfârșitul anului trecut, centrele de vaccinare în masă au început să se închidă din cauza lipsei de doritori.

Această decizie reprezintă un punct de cotitură major în efortul de vaccinare, de intrare într-o nouă etapă. Este și o recunoaștere a drumului greu care va urma.

Oficialii din domeniul sănătății se orientează acum către un efort de mobilizare specific, pe teren, pentru a convinge persoanele care ezită să se vaccineze. Aceasta este o sarcină nu foarte ușoară.

Dr. Anthony Fauci, Directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din SUA, a declarat că a petrecut 90 de minute în iunie, în Newark, mergând din casă în casă să vorbească cu oamenii, oferindu-le stimulente și tichete cadou dacă vor merge doar câteva străzi pentru a se vaccina. Mulți au fost ezitanți și Dr. Fauci a reușit să convingă doar aproximativ 10 persoane să se vaccineze. Iată așadar că stimulentele nu funcționează întotdeauna.

Cum îi putem convinge atunci pe cei ezitanți? Aceasta este întrebarea cheie acum.

Dr. Arnaud Gagneur, un neonatolog din Canada care a conceput, înaintea izbucnirii pandemiei, o metodă de succes pentru a vorbi cu mamele care ezită să-și vaccineze copiii, recomandă interviul motivațional.

Această abordare, bazată pe studii și dovezi, este folosită frecvent în tratarea dependențelor, concentrându-se pe obiectivul de a-i face pe oameni să-și găsească „propria motivație de a se schimba”.

Există 5 principii care stau la baza interviului motivational, din care izvorăsc următoarele recomandări pentru profesioniștii din sistemul medical care vor să-l folosească:

  1. Începeți cu o întrebare deschisă. Scopul aici este de a stabili încrederea și de a determina motivul principal pentru care cineva ezită. Exemplele includ: Ce părere aveți despre vaccinul Covid? Ce mai doriți să știți despre acest vaccin?
  2. Ascultați și rămâneți deschis. Este important să arătați că sunteți în favoarea vaccinării, dar și deschis la ideea că cineva poate să nu fie deschis la imunizare, a spus Gagneur. „Încercați să nu oferiți la început toate argumentele dumneavoastră în favoarea imunizării, deoarece veți provoca o luptă și interlocutorii se vor gândi la toate contra-argumentele pe care le au, iar acest lucru nu va fi foarte constructiv„.
  3. Introduceți informații noi. Aceasta poate include explicarea modului în care a fost dezvoltat vaccinul, a științei din spatele acestuia sau a efectelor secundare. Este crucial, a spus Gagneur, să „cereți permisiunea de a oferi noile informații. Pentru că, dacă oamenii vă permit să dați informații noi, vă vor asculta. Dar dacă oferiți informații nesolicitate, nu vă vor asculta„.
  4. Întrebați-i despre potențialele avantaje. Poate că este vorba despre posibilitatea de a călători, de a proteja un bunic sau de a merge la școală fără mască. Orice ar fi, nu sugerați motive, a spus Gagneur. „Este mai eficient dacă oamenii se exprimă singuri„.
  5. Luați-o încet. „Dacă vă confruntați cu oameni foarte ezitanți, nu le veți schimba părerea în cinci sau zece minute”, a spus Gagneur. „Dacă vă mișcați prea repede, ar putea fi contraproductiv. Așa că ați putea spune: Vă mulțumesc foarte mult pentru discuție și, dacă doriți, am putea avea o altă discuție mâine, sau peste două săptămâni, sau oricând. Acest lucru este important. Este o sămânță pe care o punem în mintea cuiva că poate avea încredere în noi, că îl vom asculta și că nu îl vom presa să se răzgândească. Și puteți continua discuția mai târziu.”

Să vedem cum ar decurge o astfel de discuție în realitate.

Profesionistul din sistemul medical – “Oh, ați auzit niște lucruri care vă fac să fiți nesigur(ă) legat de vaccinarea COVID19?

Atunci când oamenii sunt neliniștiți în legătură cu vaccinarea, primul lucru de care au nevoie este să le ascultați îngrijorările fără să-îi judecați și apoi să le oferiți compasiune. Este mai probabil să aibă încredere în dumneavoastră dacă știu că le înțelegeți temerile, le respecțați perspectiva și vă pasă de starea lor de bine.

Profesionistul din sistemul medical – “Bine, pare să fiți prins (ă) într-un conflict. Vreți să fiți la adăpost de Covid, dar sunteți îngrijorat(ă) de vaccin și vreți să fiți liniștit(ă)?

Bună alegere! Pentru a-i liniști pe ceilalți în legătură cu vaccinul, începeți prin a reflecta îngrijorările lor – rezumând pe scurt ceea ce au spus pentru a arăta că îi ascultați și că înțelegeți de ce sunt ezitanți. Atunci când este cazul, este bine, de asemenea, să evidențiați ambivalența lor, observând că o parte din ei dorește vaccinul chiar dacă o altă parte este reticentă.

Profesionistul din sistemul medical – “Îndoielile sunt normale! Ce vă îngrijorează mai exact? Ce v-ar face să vă simțiți mai bine în această privință?
Acest răspuns validează preocupările lor și obținem mai multe informații, cu o întrebare deschisă despre ceea ce au nevoie pentru a se simți mai în siguranță. Nu toată lumea este ezitantă la vaccinare din același motiv. Punerea unei întrebări deschise, fără a judeca, și ascultarea răspunsului vă vor permite să abordați preocupările lor specifice mai târziu în conversație.

Profesionistul din sistemul medical – “Și eu am fost îngrijorat(ă) de asta. Pot să vă împărtășesc câteva lucruri care m-au făcut să mă simt mai bine?

Bună alegere! Acest răspuns validează preocupările lor și le arată că înțelegeți de unde vin, pentru că și dumneavoastră ați avut cândva îngrijorări similare. Apoi, cereți-le permisiunea înainte de a le oferi informații. În acest fel, le respectați autonomia și vă asigurați că sunt pregătiți să învețe.

Enumerarea efectelor secundare pentru a arăta că vaccinul nu este atât de dăunător pe cât se tem, probabil că va face ca oamenii să fie mai nervoși, nu mai puțin nervoși. Încercați asta în schimb:

Profesionistul din sistemul medical – “Da, m-am întrebat și eu despre efectele secundare și se pare că este mai probabil să fim loviți de fulger decât să avem o reacție gravă la o injecție. Ce ziceți de asta?

Bună alegere! Răspunsul cel mai probabil va fi: “Da. Cu siguranță mă simt mai bine. Vaccinul nu mai pare atât de înfricoșător acum că știu mai multe. Poate îl voi face până la urmă. Mulțumesc că ai vorbit cu mine despre asta.“

Profesionistul din sistemul medical – “Cu plăcere. Mă bucur că vă gândiți la asta. M-aș bucura să vorbim mai mult despre subiect, oricând doriți.“

Utilitatea abilităților specifice interviului motivațional

Abilitățile necesare interviului motivațional sunt aceleași cu cele necesare în orice conversație în care doriți să încurajați schimbarea comportamentului, fie că este vorba de adolescentul dumneavoastră recalcitrant, de un coleg de serviciu frustrat sau de o persoană apropiată care ezită să se vaccineze.

Conversațiile despre vaccinuri trebuie să-i facă pe ceilalți să se simtă confortabil prin validarea preocupărilor lor, fără a fi judecați pentru acestea. În loc să contraziceți direct dezinformarea, evidențiați elementele în care interlocutorii au dreptate. Corectați informațiile eronate doar târziu în conversație, după ce aceștia și-au exprimat pe deplin preocupările și v-au dat permisiunea de a împărtăși ceea ce știți despre subiectul vaccinării.

Alegerea de a se vaccina sau nu este a celorlalți, nu a dumneavoastră. Puteți ajuta la ghidarea procesului lor de luare a deciziei, dar orice încercare de a dicta rezultatul va fi întâmpinată cu rezistență. Înainte ca oamenii să asculte ceea ce aveți de spus, trebuie să știe că le respectați și apreciați perspectiva.

Cel mai bun mod de a absorbi noi informații este ca oamenii să joace un rol în procesul de descoperire.

În loc să le spuneți ce să creadă, cel mai bine este să le împărtășiți ceea ce știți sub forma unei narațiuni care este supusă interpretării lor sau printr-un proces de întrebări și răspunsuri care îi ajută să își exprime preocupările și să învețe.

Aveți încredere în interlocutori. Atunci când faceți un efort pentru a le înțelege punctul de vedere, a nu-i judeca și a le respecta autonomia, schimbarea pozitivă devine mai probabilă.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare

  1. Opinion | Your Friend Doesn’t Want the Vaccine. What Do You Say? – The New York Times (nytimes.com) – Your Friend Doesn’t Want the Vaccine. What Do You Say? – Autori: Arnaud Gagneur si Karin Tamerius, 20 mai 2021
  2. https://www.nytimes.com/2021/06/23/us/coronavirus-today-vaccine-breakthrough.html
  3. Coronavirus Briefing: What Happened Today – How to convince the vaccine hesitant – autor: Jonathan Wolfe, 23 iunie, 2021
  4. Sursa foto 1 și 2: RACGP – Motivational interviewing and helping to manage the complexity of multimorbidity


Share This Post