În prezent, există 21 de vaccinuri COVID-19 autorizate pentru utilizare în întreaga lume și, la nivel mondial, peste 13% din populație a fost complet vaccinată împotriva COVID-19, potrivit datelor culese de Google.
În Uniunea Europeană, conform datelor publicate de ECEC, situația persoanelor complet vaccinate este următoarea: Malta și Islanda sunt pe primul loc cu 87.6% si 86.5%, respectiv, urmate de Belgia (74%), Irlanda (73.5%) și Portugalia (68.2%). România este, din păcate, pe unul dintre ultimele locuri cu 32%, urmată doar de Bulgaria cu 17,3%.
Graficul următor arată nivelul vaccinării complete în rândul adulților din țările UE / SEE. El indică numărul cumulativ de vaccinări complete în rândul adulților (cu vârsta de 18 ani și peste) în țările UE / SEE ca procent din populația țării cu vârsta de 18 ani, la 1 august 2021. Vaccinarea completă este definită conform instrucțiunilor producătorului, pentru fiecare produs vaccinal.
Pe măsură ce varianta Delta continuă să se răspândească – și apar infecții și în rândul persoanelor vaccinate – în unele țări dezvoltate se creează un curent pentru administrarea unei doze suplimentare de vaccin Covid-19 unor persoane complet vaccinate.
Astfel, luna trecută, Israelul a început să distribuie o a treia doză pentru persoanele de peste 60 de ani, iar Germania a declarat la sfârșitul lunii iulie că va începe și ea să ofere a treia doză de vaccinuri Pfizer/BioNTech și Moderna începând cu luna septembrie. Marea Britanie va oferi celor 32 de milioane de cetățeni a treia injecție începând cu luna septembrie, iar Franța plănuiește, de asemenea, introducerea, la începutul toamnei, a vaccinurilor de rapel pentru persoanele în vârstă și persoanele imunocompromise.
Practic, Israelul a început deja vaccinarea cu a treia doză a persoanelor de peste 60 de ani care au primit doza a doua acum mai mult de 5 luni și plănuiește să o ofere și restului populației.
Această decizie a fost luată de guvernul israelian pe baza unui studiu desfășurat de institutul național de epidemiologie al Israelului, care arăta o scădere a eficacității vaccinului după 6 luni.
Chiar și experți israelieni au pus la îndoială corectitudinea interpretării datelor colectate pentru acest studiu. Abordarea adoptată ar putea duce la un rezultat „distorsionat”, a susținut profesorul Ran Balicer, președintele grupului național de experți israelieni privind COVID-19. „Orice încercare de a deduce eficacitatea vaccinului împotriva bolilor grave din ratele de îmbolnăvire în rândul celor vaccinați sau nevaccinați neanalizate corespunzător este foarte riscantă„, a susținut acesta.
Dr. Paran, medic primar la Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv, a susținut că problema cu aceste data este serioasă, iar definiția de „boală gravă” a devenit înșelătoare. Aceasta este folosită pentru pacienții a căror saturație a oxigenului scade, ceea ce era un bun indicator înainte de vaccinare, deoarece semnala deteriorarea situației. Dar pentru pacienții protejați prin vaccinare este adesea o stare de scurtă durată, care nu semnalează o deteriorare semnificativă, a spus ea. „Luați ca exemplu un pacient care se află acum în spitalul meu„, a spus ea. „El are 80 de ani și cazul este clasificat ca fiind grav, numai pentru că a avut o scădere ușoară a saturației. A fost ceva ce ar fi cauzat orice altă boală și pe care o tratăm bine cu steroizi, dar el este clasificat ca fiind un caz grav„.
Așa că, pe frontul COVID, întrebarea zilei în țările dezvoltate pare a fi – a treia doză (așa numitul booster) sau nu? În acelasi timp, miliarde de oameni din întreaga lume continuă să aștepte prima lor doză. Recent, Organizația Mondială a Sănătății a cerut un moratoriu asupra vaccinurilor de rapel pentru Covid-19 până cel puțin la sfârșitul lunii septembrie, pentru ca între timp să se poată face ceva mai mult pentru a reduce inechitatea semnificativă în distribuirea vaccinurilor în lume.
Majoritatea studiilor indică faptul că imunitatea obținută cu vaccinurile cu ARN mesager, precum cele ale Pfizer și Moderna, este de lungă durată, eficacitatea prevenirii îmbolnăvirilor grave fiind extrem de ridicată, potrivit datelor. Prevenirea infecțiilor nu este scopul principal al vaccinurilor, explică specialiștii, chiar dacă acestea protejează și împotriva acestui lucru. „Ele au fost concepute pentru a preveni spitalizarea și decesele„, spun ei, „și fac acest lucru foarte bine„.
Unii specialiști afirmă că, în acest moment, singurele persoane care par să aibă nevoie de injecții suplimentare sunt cele care sunt imunocompromise. În SUA, această categorie reprezintă între 3 și 5 la sută din populație. Un al treilea vaccin ar putea să le ofere imunitatea pe care majoritatea oamenilor o obțin din două vaccinuri.
O mulțime de oameni de știință consideră că vaccinurile ar trebui să ajungă mai întâi la persoanele nevaccinate din țările sărace – inclusiv la lucrătorii din domeniul sănătății și la persoanele în vârstă – mai degrabă decât să se administreze rapeluri la persoanele pentru care o îmbolnăvire gravă e puțin probabilă. Trimiterea vaccinurilor în țările care au avut un acces limitat la ele până acum are beneficii umanitare, dar și științifice: Dacă mai puțini oameni din întreaga lume se îmbolnăvesc de virus, este mai greu pentru noile variante să evolueze.
Pfizer a raportat deja că puterea vaccinului său în două doze scade ușor în timp, dar continuă să ofere o protecție de durată împotriva bolilor grave. La rândul ei, Moderna Inc. a comunicat la începutul lunii august că se așteaptă ca persoanele care au primit vaccinul său Covid-19 în două doze să aibă nevoie de o injecție de rapel în toamnă pentru a păstra o protecție puternică împotriva variantelor mai noi ale coronavirusului. Compania a declarat că vaccinul său rămâne eficient în proporție de 90% în prevenirea bolii Covid-19 timp de cel puțin șase luni, dar a precizat că observă un declin al nivelurilor de anticorpi după șase luni, în special împotriva tulpinilor mai noi de coronavirus, inclusiv a variantei Delta.
În cadrul unui studiu de fază 2, o a treia injecție cu formula originală a adus răspunsuri robuste ale anticorpilor împotriva variantelor Covid-19 îngrijorătoare, a precizat Moderna. Directorul executiv al Moderna, Stéphane Bancel, a declarat că rapelurile sunt necesare deoarece imunitatea va continua să scadă în timp, iar unii dintre beneficiarii de vaccin prezintă o scădere a anticorpilor neutralizanți atunci când sunt expuși la unele variante, inclusiv Delta.
Pe de altă parte, în momentul în care în care scriu acest articol, Agenția Europeană a Medicamentului tocmai a anunțat că nu există suficiente date pentru a recomanda utilizarea celei de-a treia doze de vaccin COVID19.
O a doua întrebare de actualitate pe frontul COVID 19, legată cumva și de prima, este dacă există o relație între efectele secundare observate după vaccinare și imunitatea ulterioară.
Milioane de persoane vaccinate au avut efecte secundare, inclusiv umflături, roșeață și durere la locul injecției. Febra, durerile de cap, oboseala, durerile musculare, frisoanele și greața sunt, de asemenea, frecvent raportate. Ca în cazul oricărui vaccin, însă, nu toată lumea va reacționa în același mod. Multe persoane nu au raportat sau nu au avut efecte secundare după vaccinare. Înseamnă acest lucru că nu sunt protejate împotriva SARS-CoV-2?
Într-un interviu acordat Medical News Today, William Schaffner, M.D., profesor de boli infecțioase la Vanderbilt University Medical Center din Nashville, SUA, a vorbit despre relația dintre efectele secundare și imunitatea la SARS-CoV-2. El a afirmat că nici prezența, nici absența efectelor secundare nu indică imunitate sau lipsa ei. „Nu există o corelație directă între efectele secundare și protecție„, a declarat profesorul Schaffner.
Datele obținute în urma testelor privind vaccinurile COVID-19 cu ARNm în două doze – Pfizer-BioNTech și Moderna – indică o eficacitate de peste 90%. Este posibil ca sub 10% dintre cei complet vaccinați să aibă o protecție parțială sau deloc. Unii oameni de știință au sugerat că testarea anticorpilor ar putea ajuta la evaluarea faptului dacă un vaccin COVID-19 a promovat imunitatea la noul coronavirus. Dr. Elitza S. Theel, director al Laboratorului de serologie a bolilor infecțioase de la Clinica Mayo din Rochester, SUA, a afirmat – „Nu există încă o corelație stabilită a imunității pentru SARS-CoV-2, așa cum avem pentru alte boli care pot fi prevenite prin vaccinare„, a declarat Dr. Theel.
„Și trebuie să ne amintim că testele serologice COVID-19 disponibile nu au fost concepute pentru a indica „imunitatea” la reinfecție, ci pentru a indica dacă un individ a avut sau nu un răspuns imun la virus. Dacă acest răspuns imunitar este suficient pentru o imunitate pe termen lung nu este un lucru pe care aceste teste să ni-l poată spune în mod definitiv în acest moment.”
Deși testele de anticorpi pot părea o modalitate rezonabilă de a determina dacă o persoană a dezvoltat anticorpi împotriva SARS-CoV-2, un rezultat pozitiv al testului nu indică neapărat faptul că o persoană nu va dezvolta COVID-19.
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA este îngrijorată de faptul că testarea anticorpilor ar putea duce la o atitudine mai relaxată în ceea ce privește luarea de măsuri de precauție împotriva infecției cu noul coronavirus. Acest lucru, la rândul său, ar putea avea ca rezultat o răspândire crescută a SARS-CoV-2.
Ca urmare, FDA a emis recent o declarație în care se spune că „testele de anticorpi nu ar trebui să fie folosite pentru a evalua nivelul de imunitate sau de protecție a unei persoane împotriva COVID-19 în orice moment, și mai ales după ce persoana a fost vaccinată cu COVID-19„.
Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent
Surse de documentare
- Week 30, 2021 (europa.eu)
- The New York Times – The Booster Question, Claire Moses, august 4, 2021
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/covid-19-vaccine-if-you-had-no-side-effects-are-you-protected
- Israelis over 60 flock to receive COVID vaccine booster dose | The Times of Israel
- Israeli study claims major drop in vaccine protection; experts don’t believe it | The Times of Israel
- Sursa foto: Agentia France Press – Getty Images, Menahem Kahana
- WHO calls for moratorium on Covid-19 booster shots in bid to secure jabs for poor countries (france24.com)