De ce unii oameni care suferă un accident vascular cerebral acut nu contactează imediat serviciile medicale de urgență? Un studiu bazat pe interviuri.

Eddie Pearson/Stocksy

Când cineva are un accident vascular cerebral, fiecare secundă care trece este crucială. Pe măsură ce țesutul cerebral și milioane de neuroni sunt afectați, timpul devine extrem de prețios. Practic, un accident vascular cerebral se întâmplă atunci când un vas de sânge din creier se sparge și sângerează sau când există un blocaj în circulația sângelui către creier. Distrugerea vasului de sânge sau blocajul său împiedică sângele și oxigenul să ajungă la țesutul cerebral.

Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, accidentul vascular cerebral este al cincilea motiv principal de deces în SUA. Practic, peste 795.000 de persoane din SUA suferă un accident vascular cerebral în fiecare an.

Prin comparație, în Uniunea Europeană, accidentul vascular cerebral (AVC) este a doua cea mai frecventă cauză de deces și cea mai importantă cauză a dizabilității la adulți. Accidentul vascular cerebral afectează aproximativ 1,1 milioane de locuitori de pe vechiul continent și este cauza morții a 440.000 de persoane. Costurile asociate cu AVC sunt estimate la 45 miliarde euro, incluzând costurile directe și indirecte ale furnizării de îngrijiri și pierderii productivității.

Țesuturile din creier sunt deteriorate din cauza pierderii aportului de sânge. Practic, fără oxigen, țesutul și celulele din creier sunt deteriorate și mor în cel mai scurt timp. Recunoașterea timpurie și intervenția în timp util pot reprezintă cheia succesului în prevenirea și recuperarea accidentului vascular cerebral.

Prin urmare, este foarte important să recunoaștem simptomele accidentului vascular cerebral cât mai devreme.

De exemplu, o componentă cheie a strategiei naționale pentru accident vascular cerebral din Marea Britanie este ca pacienții cu accident vascular cerebral acut să fie tratați ca o urgență medicală. Strategia urmărește să se asigure că „membrii publicului și personalul din sănătate și îngrijire sunt capabili să recunoască și să identifice principalele simptome ale accidentului vascular cerebral și să știe că acesta trebuie tratat ca o urgență”. Ca răspuns la aceasta, Departamentul Sănătății din Marea Britanie a lansat la un moment dat campania de sensibilizare „Stroke – Act FAST”.

Totuși și după 5 ani de implementare a acestei campanii, nu există un nivel adecvat de cunoaștere a celor mai frecvente două simptome ale accidentului vascular cerebral (slăbiciune unilaterală și tulburări de vorbire) și a necesității unei acțiuni urgente, concretizată în apelul la ambulanță. În practică, atât pacienții, cât și martorii, contactează adesea mai întâi un medic generalist, ceea ce crește semnificativ timpul de la debutul simptomelor până la internare. În plus, o proporție substanțială de pacienți și martori așteaptă să vadă dacă simptomele se rezolvă înainte de a solicita ajutor. Astfel, deși oamenii raportează că ei consideră că AVC este o urgență medicală, comportamentul observat sugerează că aceste cunoștințe nu duc întotdeauna la un răspuns adecvat.

Pentru a identifica motivele pentru care persoanele contactează sau întârzie contactarea serviciilor medicale de urgență odată ce apar simptomele accidentului vascular cerebral a fost realizat un studiu bazat pe interviuri pe un eșantion de pacienți cu accident vascular cerebral și martori la acesta din nord-estul Angliei, selectat în funcție de metoda de acces la îngrijirea medicală și de timpul necesar pentru aceasta.

Factorii care au influențat persoanele care au apelat la serviciile medicale de urgență și modul în care au apelat au inclus severitatea accidentului vascular cerebral, modul în care oamenii au înțeles simptomele și nivelul lor de motivație pentru a solicita ajutor. Teama de consecințele accidentului vascular cerebral, inclusiv dependența viitoare sau întreruperea vieții de familie, experiența negativă anterioară din spitale sau implicarea unui prieten sau a rudelor în decizia de a accesa serviciile medicale, toate au dus la întârzierea internării. Lipsa cunoștințelor despre simptomele accidentului vascular cerebral a fost, de asemenea, un factor determinant important.

Percepțiile legate de misiunea serviciilor medicale au fost o cauză majoră a întârzierilor la internare, mulți oameni considerând că cea mai potrivită acțiune ar fi să-și contacteze medicul de familie. Variațiile în răspunsul echipelor de asistență primară la simptomele de accident vascular cerebral acut au fost, de asemenea, evidente.

Ce ne arată acest studiu și ce putem folosi din el? Factorii care influențează deciziile de a căuta  ajutor sunt complecși. Importantă rămâne nevoia de a îmbunătăți recunoașterea de către pacienți, familie și personalul medical a necesității de a trata accidentul vascular cerebral ca o urgență medicală prin apelarea serviciilor medicale de urgență, precum și creșterea cunoștințelor despre simptomele accidentului vascular cerebral în rândul pacienților și al potențialilor martori. Frica, negarea și reticența de a căuta ajutor de urgență trebuie adresate și ele în mod specific cu intervenții adecvate.

Să analizăm, așadar, simptomele, tipurile, cauzele, factorii de risc de accident vascular cerebral și cum să prevenim acest lucru.

Simptomele unui accident vascular cerebral pot include:

  • Paralizia
  • Probleme de vorbire sau de înțelegere a vorbirii
  • Discurs neclar
  • Slăbiciune sau amorțeală la nivelul piciorului, brațului sau feței, în special pe o parte a corpului
  • Pierderea coordonării sau a echilibrului
  • Confuzie
  • Vedere dublă sau alte probleme de vedere, cum ar fi probleme de vedere la unul sau la ambii ochi cu vedere încețoșată sau înnegrită
  • Amețeală
  • Probleme la mers
  • Cefalee bruscă, severă, cu o cauză neidentificată.

Diagnosticul imediat, tratamentul adecvat și intervențiile în timp util pot ajuta la prevenirea de leziuni ale creierului, handicapului pe termen lung și morții.

Există două categorii principale de accidente vasculare cerebrale, accidente vasculare cerebrale hemoragice și accidente vasculare cerebrale ischemice. Procesul de tratament și recuperare depinde de tipul de accident vascular cerebral, gradul de deteriorare, localizarea accidentului vascular cerebral și tratamentul oferit.

Fiecare dintre cele două tipuri de accident vascular cerebral are cauze diferite. Accidentele vasculare cerebrale ischemice sunt cauzate de un blocaj al vaselor de sânge care alimentează creierul. Acest lucru poate fi cauzat de ateroscleroză, care determină îngustarea vaselor de sânge, sau de unele evoluții cardioembolice în care cheagurile de sânge din inimă ajung în vasele de sânge ale creierului. O scurgere sau explozie a unui vas de sânge este cauza accidentului vascular cerebral hemoragic. Sângele se scurge în jurul țesuturilor creierului, provocând presiune și deteriorând celulele creierului. Acest lucru se poate datora hipertensiunii, anevrismelor sau malformațiilor vaselor de sânge sau unor traume.

Factorii de risc pentru AVC includ:

  • Istoricul sănătății persoanei: tensiune arterială crescută, diabetul zaharat, un accident vascular cerebral anterior sau TIA, dislipidemie, bătăi neregulate ale inimii, camerele cardiace mărite, tulburări cardiace, cum ar fi boala coronariană, defecte ale valvei cardiace.
  • Dieta nesănătoasă bogată în sare, grăsimi saturate, grăsimi trans și colesterol.
  • Inactivitate: lipsa exercițiilor fizice (cel puțin 2,5 ore de exerciții în fiecare săptămână la adulți) crește riscul de accident vascular cerebral.
  • Fumatul și consumul de tutun.
  • Trecut personal: există anumiți factori de risc personal incontrolabili, care pot fi legați de istoricul familiei, sexul, vârsta, rasa și etnia.

Care sunt factorii de stil de viață care ar putea ajuta la prevenirea AVC?

  • Menținerea unui stil de viață sănătos poate ajuta la prevenirea accidentului vascular cerebral. Evitați fumatul, limitați consumul de alcool și mâncați alimente cu puțini acizi grași.
  • Mențineți greutatea scăzută: ar trebui să mențineți un nivel de greutate sănătos. A fi supraponderal sau obez poate crește riscul de accident vascular cerebral.
  • Faceți controalele medicale periodice: păstrați legătura cu un medic în care aveți încredere și mențineți-vă un corp sănătos.
  • Este foarte important să solicitați asistență medicală imediată dacă bănuiți că aveți simptomele unui accident vascular cerebral. Tratamentul timpuriu poate reduce riscul de dizabilități pe termen lung și complicații.

Prevenirea AVC este întotdeauna varianta ideală și merge mână în mână cu o evaluare serioasă și periodică  a riscurilor, un stil de viață și obiceiuri sănătoase.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0046124
  2. http://www.emro.who.int/health-topics/stroke-cerebrovascular-accident/index.html
  3. https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/STROKEAHA.120.029606
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/lifestyle-changes-improve-resistant-high-blood-pressure
  5. https://www.world-stroke.org/world-stroke-day-campaign/world-stroke-day
  6. https://www.medicalnewstoday.com/articles/migraine-stroke
  7. https://www.medicalnewstoday.com/articles/twice-as-many-people-live-with-hypertension-as-30-years-ago (inclusiv sursa foto)
Share This Post