Ziua Mondială a Diabetului – 14 noiembrie 2021

Ca răspuns la preocupările tot mai mari cu privire la amenințarea pe care diabetul o reprezintă pentru sănătatea publică și economie, Federația Internațională de Diabet, cu sprijinul OMS, a marcat prima dată această zi, în 1991. Ea a devenit o zi oficială a ONU în 2006 și promovează dezvoltarea cunoștințelor și capacităților persoanelor cu diabet și a familiilor lor de a se ocupa de propria îngrijire, pentru a reduce dificultățile economice personale provocate de diabet.

Este nevoie ca acest efort de conștientizare să fie permanent, iar educarea cu privire la simptomele bolii, tipurile de diabet, factorii de risc, recomandările privind stilul de viață și controlul medicației reprezintă zona care poate aduce cele mai multe beneficii pe termen lung, pentru o cât mai bună gestionare a acestei probleme medicale de către tot mai mulți beneficiari ai serviciilor medicale.

Așadar, cele mai simple lucruri pe care orice persoană este important să le știe sunt că:

  • Diabetul este o afecțiune care provoacă un nivel ridicat al glucozei din sânge, deoarece organismul nu este capabil să producă sau să utilizeze suficient insulina, hormonul care ajută organismul să regleze cantitatea de glucoză.
  • Insulina este cea care mută zahărul din sânge în celule pentru a fi stocat sau folosit pentru energie.
  • În cazul diabetului zaharat, corpul fie nu produce suficientă insulină, fie nu poate folosi eficient insulina pe care o produce.
  • Nivelul ridicat de zahăr din sânge, cauzat de diabetul netratat, poate afecta nervii, ochii, rinichii și alte organe.

Diabetul provoacă simptome care pot include:

  1. creșterea senzației de sete și urinări frecvente;
  2. amplificarea senzației de foame;
  3. modificări neașteptate de greutate;
  4. răni persistente;
  5. amorțeală sau furnicături la nivelul mâinilor sau picioarelor;
  6. oboseală;
  7. vedere încețoșată.

Cele mai multe tratamente pentru diabet includ o combinație de factori de stil de viață și medicamente. Unii pacienți cu diabet pot necesita tratament regulat prin administrarea de insulină, pentru a ajuta la reglarea nivelului de glucoză din sânge.

Care sunt tipurile de diabet?

Există câteva tipuri diferite de diabet:

  1. Diabetul de tip 1 este o boală autoimună. Sistemul imunitar atacă și distruge celulele din pancreas, unde se produce insulina. Nu este clar ce cauzează acest atac. Aproximativ 10% dintre persoanele cu diabet au acest tip.
  2. Diabetul de tip 2 apare atunci când corpul dumneavoastră devine rezistent la insulină, iar zahărul se acumulează în sânge.
  3. Prediabetul apare atunci când nivelul zahărului din sânge este mai mare decât în mod normal, dar nu este suficient de mare pentru un diagnostic de diabet de tip 2.
  4. Diabetul gestațional este o glicemie crescută în timpul sarcinii. Hormonii de blocare a insulinei produși de placentă provoacă acest tip de diabet.

O afecțiune rară numită diabet insipid nu are legătură cu diabetul zaharat, deși are un nume similar. Este o afecțiune diferită în care rinichii elimină prea mult lichid din organism.

Ca o concluzie, fiecare tip de diabet are simptome, cauze și tratamente diferite.

Pentru copiii cu diabet zaharat de tip 1 sau tip 2, depistarea precoce poate ajuta foarte mult la obținerea unor rezultate terapeutice pozitive.

Care sunt cauzele diabetului pentru fiecare dintre tipurile de diabet?

Diabet de tip 1 Medicii nu știu exact ce-l cauzează. Din anumite motive, sistemul imunitar atacă și distruge din greșeală celulele beta producătoare de insulină din pancreas. Genele pot juca un rol declanșator la unii oameni. De asemenea, este posibil ca un virus să declanșeze atacul sistemului imunitar.

Diabet de tip 2 Este efectul unei combinații de factori genetici și de stil de viață. Excesul de greutate sau obezitatea cresc riscul. Greutatea în exces, în special în zona abdomenului, face celulele mai rezistente la efectele insulinei asupra zahărului din sânge. Această condiție apare la membri ai aceleiași familii. Aceștia au în comun anumite gene care îi predispun la diabet de tip 2 și la a fi supraponderali.

Diabetul gestațional este rezultatul modificărilor hormonale din timpul sarcinii. Placenta produce hormoni care fac celulele unei femei gravide mai puțin sensibile la efectele insulinei. Acest lucru poate duce la creșterea zahărului din sânge în timpul sarcinii. Femeile care sunt supraponderale atunci când rămân însărcinate sau care se îngrașă prea mult în timpul sarcinii sunt mai susceptibile de a face diabet gestațional.

Ca o concluzie, atât moștenirea genetică, cât și factorii de mediu, joacă un rol important în declanșarea diabetului.

Care sunt factorii de risc pentru diabet?

Diabet de tip 1 – Este mai probabil să faceți diabet de tip 1 dacă sunteți copil sau adolescent și aveți un părinte sau un frate cu această afecțiune sau dacă aveți anumite gene care sunt legate de boală.

Diabet de tip 2 – Riscul dumneavoastră de a face diabet de tip 2 crește dacă: 1. Sunteți supraponderal; 2. aveți peste 45 de ani; 3. aveți un părinte sau un frate cu această afecțiune; 3. nu sunteți o persoană activă fizic; 4. ați avut diabet gestațional; 5. Aveți prediabet; 6. aveți hipertensiune arterială, colesterol ridicat sau trigliceride mari.

Diabet gestațional – Riscul dumneavoastră de diabet gestațional crește dacă: 1. sunteți supraponderal; 2. aveți peste 25 de ani; 3. ați avut diabet gestațional în timpul unei sarcini anterioare; 4. ați dat naștere unui copil care cântărea mai mult de 4 kilograme; 5. aveți antecedente familiale de diabet de tip 2; 6. aveți sindromul ovarelor polichistice.

Ca o concluzie, familia, mediul de viață și condițiile medicale preexistente vă pot influența șansele de a dezvolta diabet. Unele dintre aceste riscuri, mai ales cele legate de mediul de viață, pot fi controlate, în timp ce altele, nu.

Diabetul la copii și adolescenți

Diabetul de tip 1 este mult mai frecvent la copii și adolescenți decât diabetul de tip 2, dar ratele ambelor sunt în creștere la nivel mondial.

Practic, orice copil cu semne sau simptome de diabet ar trebui să consulte un medic pentru screening. Acesta poate consta dintr-un test de urină pentru a evalua cantitatea de zahăr sau un test de sânge din deget, pentru a verifica nivelul de glucoză al copilului.

Este în mod particular recomandată testarea copiilor pentru diabet dacă: au un istoric familial de diabet de tip 2, au obezitate sau prezintă dovezi de rezistență la insulină, cum ar fi acanthosis nigricans (pete uscate și închise la culoare care apar, de obicei, în zona subrațului sau a gâtului).

Poate fi prevenit diabetul?

Deoarece este cauzat de o problemă a sistemului imunitar, diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit. Similar, unele cauze ale diabetului de tip 2, cum ar fi vârsta sau genele, nu sunt nici ele în controlul nostru. Cu toate acestea, mulți alți factori de risc pentru diabet pot fi controlați.

Cele mai multe strategii de prevenire a diabetului implică efectuarea de ajustări simple referitoare la dietă și rutina de exerciții fizice.

Dacă ați fost diagnosticat cu prediabet, iată câteva lucruri simple pe care le puteți face pentru a întârzia sau preveni diabetul de tip 2:

  • Faceți cel puțin 150 de minute pe săptămână de exerciții fizice, cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta.
  • Eliminați grăsimile saturate și trans, împreună cu carbohidrații rafinați, din dieta dumneavoastră.
  • Mâncați mai multe fructe, legume și cereale integrale.
  • Mâncați porții mai mici.
  • Dacă sunteți supraponderal sau obez, încercați să pierdeți 7% din greutatea corporală.
  • Dormiți suficient (potrivit vârstei). Lipsa unui somn de calitate și suficient nu doar că vă scade nivelul de energie și productivitatea, dar stimulează și procesele inflamatorii care duc, printre altele, la diabet de tip 2.
  • Renunțați la fumat. Acest lucru reduce semnificativ nivelul proceselor inflamatorii din organism, în doar câteva săptămâni, și, deci, și riscul de diabet de tip 2.
  • Limitați consumul de alcool.
  • Gestionați cu grijă situațiile stresante, pentru a evita stresul cronic. Responsabil de dezvoltarea proceselor inflamatorii în organism, stresul cronic poate provoca diabet de tip 2, dar și apariția unor probleme precum artrita reumatoidă, bolile cardiovasculare, depresia, bolile inflamatorii intestinale.

Ca o concluzie, pe lângă faptul că vă protejează de riscul dezvoltării diabetului de tip 2, acești 9 pași vă pot ajuta și să preveniți cancerul, bolile de inimă, demența sau alte afecțiuni legate de inflamația cronică.

Așadar, cu cât veți adopta mai devreme aceste comportamente în viața dumneavoastră, cu atât mai bine!

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. World Diabetes Day (who.int) (incluisv sursa foto)
  2. Diabetes: Symptoms, Causes, Treatment, Prevention, and More (healthline.com)
  3. Signs and symptoms of type 1 diabetes in children (medicalnewstoday.com)
  4. Endocrine disorders: Causes, types, and diagnosis (medicalnewstoday.com)
  5. Diabetic diet: Best foods to eat and avoid with diabetes (medicalnewstoday.com)
  6. Acanthosis nigricans – NHS (www.nhs.uk)
Share This Post