Secretul ratelor mari de vaccinare: cum au reușit multe țări din Asia să depășească la nivel național o rată a vaccinării de 70% ?

În timp ce Statele Unite și Europa și-au intensificat în primăvară programele de vaccinare împotriva Covid-19, regiunea Asia-Pacific, cândva lăudată pentru răspunsul său la pandemii, s-a luptat să le pună în aplicare. Aceste țări ținuseră coronavirusul sub control până atunci prin obligativitatea purtării măștii, testare și prin menținerea granițelor închise.

Apoi a apărut varianta Delta. În ciuda faptului că țările asiatice au fost în mare parte izolate, virusul a reușit să pătrundă. Și când a făcut-o, s-a răspândit rapid. În timpul verii, Coreea de Sud s-a confruntat cu cel mai grav val de infecții; spitalele din Indonezia au rămas fără oxigen și fără paturi; iar în Thailanda, lucrătorii din domeniul sănătății au fost nevoiți să refuze pacienții.

Odată cu creșterea numărului de cazuri, țările asiatice și-au schimbat rapid abordarea în materie de vaccinare, iar acum, multe dintre cele rămase în urmă inițial au avansat spectaculos, aducând speranțele unei reveniri la normalitate.

Astfel, Coreea și Japonia au devansat Statele Unite în ceea ce privește numărul de doze de vaccin administrate la 100 de persoane – o realizare care părea de neconceput în primăvară.

Legenda graficului – verde închis: ponderea din populație vaccinată complet; verde deschis: ponderea din populație vaccinată parțial

În Coreea de Sud, doar aproximativ 0,6% dintre persoanele complet vaccinate care au contractat Covid au avut boli grave și aproximativ 0,1% au murit, potrivit datelor colectate de Agenția Coreeană de Control și Prevenire a Bolilor din mai până în august.  În Japonia, cazurile grave au scăzut la jumătate în septembrie, la puțin peste 1.000 pe zi. Spitalizările s-au prăbușit de la un maxim de puțin peste 230.000 la sfârșitul lunii august la aproximativ 31.000 la sfârșitul lunii septembrie.

Vaccinurile nu au fost niciodată un subiect polarizant în Asia. Deși fiecare țară a trebuit să se confrunte cu propriile mișcări anti-vaccin, acestea au fost relativ mici. În general, majoritatea asiaticilor au avut încredere în guvernele lor că vor face ceea ce trebuie și au fost dispuși să pună nevoile comunității mai presus de libertățile lor individuale. Reuben Ng, profesor asistent la Școala de Politici Publice Lee Kuan Yew a Universității Naționale din Singapore, care a studiat ezitarea față de vaccinuri la nivel global în ultimul deceniu, a declarat că, înainte de Covid, discuțiile în jurul imunizării au fost întotdeauna amestecate în Asia din cauza unui anumit scepticism cu privire la siguranță. Dar dl Ng și echipa sa, care au analizat rapoartele mass-media, au constatat că regiunea are acum opinii majoritar pozitive cu privire la vaccinuri.

În multe țări din Asia există o convingere larg răspândită că vaccinurile sunt singura cale de ieșire din pandemie. De exemplu, în Coreea de Sud, când autoritățile au deschis vaccinarea pentru persoanele de peste 50 de ani, aproximativ 10 milioane de persoane au intrat simultan pe un site guvernamental pentru a se înscrie la vaccinare. Sistemul, care a fost conceput pentru a procesa până la 300.000 de cereri simultan, s-a blocat temporar.

Foto: The Japan Times

Lipsa unei plase de siguranță socială în multe țări asiatice a motivat multe guverne să lanseze rapid programele de vaccinare, a declarat Tikki Pangestu, copreședinte al Coaliției de imunizare Asia-Pacific, un grup care evaluează gradul de pregătire a campaniilor de vaccinare anti-Covid-19. „În cele din urmă, dacă nu o fac, se vor confrunta cu tulburări sociale, ceea ce este ultimul lucru pe care și-l doresc„, a adăugat el. Oamenii din națiunile mai sărace ale căror vieți au fost bulversate, în primul rând din motive economice, de blocajele prelungite au simțit că nu au avut altă opțiune decât să se vaccineze.

De exemplu, în Indonezia și Filipine trăiesc mii de muncitori zilieri care nu se pot baza pe ajutorul de șomaj pentru a supraviețui. Arisman, în vârstă de 35 de ani, un șofer de motocicletă-taxi din Jakarta, Indonezia, a declarat că a primit a doua injecție cu vaccinul Sinovac de fabricație chineză în iulie, deoarece munca sa implică contactul cu mulți oameni. „Dacă mă îmbolnăvesc, nu lucrez„, a spus Arisman. „Dacă nu lucrez, nu primesc bani„.

Foto: Associated Press/Sakchai Lalit – lucrători medicali administrează vaccinul anti-COVID 19 unor călugari budiști (iulie 2021, Bangkok, Tailanda)

Multe guverne au folosit stimulente pentru a încuraja vaccinarea. În Coreea de Sud, în luna august, autoritățile au relaxat restricțiile privind întâlnirile private pentru persoanele complet vaccinate, permițându-le să se întâlnească în grupuri mai mari, dar menținând restricții mai stricte pentru ceilalți.

De asemenea, multe guverne din Asia au folosit o abordare diferențiată pentru a convinge lumea să se vaccineze. Dr. Ng de la Universitatea Națională din Singapore și echipa sa au descoperit recent că un grup de seniori care locuiau singuri erau îngrijorați de posibilele efecte adverse ale vaccinului, temându-se că ar putea muri în singurătate. Voluntarii au promis că îi vor vizita după vaccinare, o strategie care a funcționat. „Această abordare țintită face diferența, pentru că, în cele din urmă, campania de comunicare în masă nu te poate duce decât până într-un anumit punct„, a declarat Dr. Ng.

Guvernul japonez a trimis armata să administreze centre de vaccinare în Tokyo și Osaka și a autorizat companiile să își vaccineze angajații. Guvernele locale au oferit plăți medicilor și asistentelor pentru a administra vaccinurile în zilele lor libere. În unele zone rurale, ratele de vaccinare se apropie deja de 100 %. „În mod normal, oamenii sunt ezitanți, nu sunt foarte entuziasmați de vaccinuri„, a declarat doctorul Takashi Nakano, profesor de boli infecțioase la Școala Medicală Kawasaki. Dar „a existat un angajament politic puternic, un sentiment real în societate că, deoarece aceasta este o boală infecțioasă, trebuie să luăm măsuri pentru a o preveni„. Aceasta reacție de mobilizare a societății este caracteristică modului în care țările asiatice gestionează pandemiile, în general.

De asemenea, modul în care multe dintre aceste țări, mai ales Singapore, au menținut un echilibru între impunerea și menținerea de restricții, pe de o parte, și promovarea vaccinării poate oferi câteva învățăminte pentru viitor.

Orașul-stat din Asia de Sud-Est a fost considerat un succes în ceea ce privește gestionarea inițială a coronavirusului. Și-a închis granițele, a testat și a urmărit agresiv persoanele infectate și contacții lor și a fost una dintre primele țări din Asia care a comandat vaccinuri. Autoritățile au comunicat că pragul pentru o redeschidere graduală este o rată de vaccinare de 80%.

Vaccinurile au reușit să țină majoritatea populației departe de spital, 98,4% dintre cazuri prezentând simptome ușoare sau neavând simptome. Decesele au avut loc mai ales la persoanele în vârstă, de obicei cu comorbidități. Și în ciuda atingerii țintei de vaccinare, autoritățile nu au adoptat o abordare în care să redeschidă societatea într-un mod big bang, afirmând că sistemul de sănătate este oricum sub o presiune imensă.

Mai mulți medici au contestat afirmația guvernului potrivit căreia sistemul de sănătate este supus unei presiuni imense. Dr. Tambyah, care este, de asemenea, președintele unui partid de opoziție care a elaborat recent o strategie alternativă pentru a face față pandemiei, a declarat că sistemul de sănătate are capacitatea de a funcționa în condiții relativ bune, deoarece Singapore a anulat toate operațiile elective.

Pentru mulți locuitori, menținerea restricțiilor pe o perioadă lungă a avut un efect negativ. Numărul de sinucideri în 2020 a fost cel mai mare din 2012 încoace, o tendință pe care unii experți în sănătate mintală au atribuit-o pandemiei. Aceștia au cerut guvernului să ia în considerare problemele de sănătate mintală cauzate de restricții.

Autoritățile din Singapore au anunțat foarte recent o relaxare prudentă a restricțiilor începând cu 10 noiembrie, având în vedere că rata de creștere a infecției este sub control, ajungând sub 1 la 7 noiembrie (o rată de creștere a infecției mai mare de 1 arată că numărul de cazuri de Covid-19 este în continuare în creștere).

Astfel, până la cinci membri ai aceleiași gospodării, complet vaccinați, vor putea lua masa împreună în oraș începând cu 10 noiembrie.  Cu toate acestea, acest lucru va fi permis numai în restaurantele care pot efectua verificări complete ale respectării tuturor cerințelor, inclusiv vaccinarea completă a clienților. Dimensiunea grupului de persoane care vine la restaurant și care nu fac parte din aceeași gospodărie rămâne limitată la două persoane. Muzica live nu este încă permisă în restaurante, fiind permisă muzica înregistrată și redată la un sonor redus, pentru a nu îndemna clienții să vorbească mai tare și să crească astfel riscul de răspândire a infecției.

Mai multe culoare pentru călătorii vaccinați vor fi lansate în această lună, cu Finlanda și Suedia, începând cu 29 noiembrie. În aceeași zi va fi deschis și un culoar comun cu Malaezia pentru călătoriile între Aeroportul Changi și Aeroportul Internațional Kuala Lumpur. Autoritățile extind, de asemenea, tipurile de teste recunoscute ca fiind valabile înainte de plecare pentru toți călătorii care sosesc sau tranzitează Singapore din țările și regiunile din categoria II sau III, inclusiv pentru călătorii care sosesc prin culoarele de călătorie aprobate. Începând cu 11 noiembrie, ora 23.59, un rezultat negativ al unui test rapid cu antigen (TRA) administrat de un profesionist, efectuat în termen de două zile înainte de plecare, va fi acceptat ca test valabil înainte de plecare.

Din 8 decembrie, pacienții Covid-19 care nu sunt vaccinați din proprie inițiativă vor plăti tratamentul. Acest lucru se va aplica tuturor pacienților nevaccinați Covid-19 internați pe 8 decembrie sau după această dată în spitale și în unitățile de tratament Covid-19. Facturile medicale Covid-19 pentru cei care nu sunt eligibili pentru vaccinare vor fi în continuare plătite integral de către guvern. Pe lângă persoanele neeligibile din punct de vedere medical, copiii sub 12 ani sunt, de asemenea, neeligibili în prezent pentru vaccinare.

Autoritățile au declarat că vor testa reluarea mai multor activități pentru cei care sunt complet vaccinați, începând cu evenimentele sportive și anumite evenimente de tipul reuniunilor, conferințelor și expozițiilor, sub rezerva cerinței suplimentare de testare cu ajutorul kiturilor TRA. Dacă va avea succes, acest protocol poate fi extins și în alte domenii.

Se vor lua măsuri pentru a relua mai multe activități în școli, în vederea pregătirii pentru reluarea pe scară mai largă și în condiții de siguranță a activităților de învățare co-curriculare în anul școlar următor.

Modul în care Singapore a gestionat ridicarea restricțiilor anti-COVID 19 arată că, dacă vaccinurile sunt cheia, prudența este unsoarea lacătului.

Situația din Singapore este sub control și rata de vaccinare este peste 80%, dar situația generală din regiune nu poate fi caracterizată la fel, astfel încât riscul apariției în Singapore a unor noi variante ale virusului, de import, este ridicat. Strategia de gestionare a pandemiei abordată acolo este de a echilibra riscurile și recompensele, demonstrând că redeschiderea cu succes a societății nu este un eveniment punctual în timp, ci un proces.

Așadar, răspunsul este simplu: A existat un angajament la nivel de societate, un sentiment că, deoarece aceasta este o boală infecțioasă, trebuie luate măsuri pentru a o preveni.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare și adaptare:

  1. 30 sep 2021 – https://www.nytimes.com/2021/09/30/business/economy/asia-covid-vaccinations.html?smid=nytcore-ios-share
  2. 13 oct 2021 – South Asia’s Fight Against COVID-19 Gathers Momentum – The Diplomat
  3. 3 noiembrie – Asia Cautiously Opens as Delta Wave Subsides (voanews.com)
  4. Coronavirus (COVID-19) Vaccinations – Statistics and Research – Our World in Data
  5. Israel COVID resurgence offers lessons in adaptation for Asia – Nikkei Asia
  6. Published Oct. 8, 2021Updated Nov. 9, 2021 They Had the Vaccines and a Plan to Reopen. Instead They Got Cold Feet. – The New York Times (nytimes.com)
  7. S’pore eases Covid-19 rules from Nov 10: What you need to know, Singapore News & Top Stories – The Straits Times
  8. Singapore is trying to pivot from COVID-zero. Will it work? | Fortune
Share This Post