Ce putem spune despre Anul Internațional al Lucrătorilor din Sănătate și Îngrijire?

dav

După un prim an al pandemiei de COVID-19 dedicat asistenților medicali și moașelor, în semn de apreciere și recunoștință pentru eforturile tuturor reprezentanților echipei medicale și de îngrijire, anul 2021 avea să fie desemnat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept ”Anul Internațional al Lucrătorilor din Sănătate și Îngrijire”.

Aceasta a reprezentat un apel la solidaritate din partea OMS, pentru ca toți lucrătorii medicali să fie sprijiniți, protejați, echipați și motivați, pentru a putea la rândul lor să ofere tratament și îngrijire pacienților lor, în orice moment.

Campania OMS lansată cu acest prilej vorbea despre investiții în sănătate și în lucrătorii care o servesc. Printre acțiunile propuse se numărau: oferirea unui loc prioritar la vaccinarea împotriva COVID-19 pentru lucrătorii medicali, în primele 100 de zile ale anului 2021, recunoașterea și comemorarea tuturor lucrătorilor medicali care și-au pierdut viața în timpul pandemiei, mobilizarea tuturor forțelor care pot investi în sănătate și în lucrătorii medicali și de îngrijire, pentru a ajuta la efortul de recuperare post-COVID, implicarea statelor membre și a tuturor părților interesate relevante în dialogul necesar pentru a stabili un cadru care să protejeze drepturile lucrătorilor din domeniul sănătății și de îngrijire, muncă decentă, medii favorabile de practică și mobilizarea comunităților, decidenților politici și sociali pentru a fi solidari și a avea grijă de lucrătorii din sănătate.  

Extrem de necesară prin ceea ce și-a propus, campania atinge o serie de zone dureroase pentru profesioniștii din sănătate și îngrijire. Pe de o parte, este vorba despre lucrătorii medicali care, luptând să împiedice decesul pacienților bolnavi de COVID-19 și răspândirea virusului, și-au pierdut viața. Cel mai dureros a fost când am aflat că acest lucru s-a întâmplat cu un coleg, o persoană pe care o cunoșteam. Tot ce puteam face atunci era să ne adunăm forțele și să mergem mai departe, într-un efort de acceptare a faptului că lupta devine și mai grea, pentru că efortul rămâne pe umerii celor rămași. Pentru mulți dintre supraviețuitori, lupta a adus epuizare și semne de deteriorare a echilibrului fizic și emoțional. Nu e de mirare când vezi că, deși în perioadele de acalmie credeai că ai ajuns la liman, și părea că răzbim, mai apare un obstacol, un nou val, și o luăm de la început.

Dintre măsurile propuse de OMS, vaccinarea cu prioritate a personalului medical și investițiile în lucrătorii medicali sunt zonele în care, clar, s-au făcut unele progrese. Desigur, este doar începutul procesului de recunoaștere a rolului strategic al sănătății în societatea modernă, atât de inter-conectată, în care orice problemă de sănătate locală, prost gestionată, poate deveni una globală.

La nivelul solidarității comunitare, însă, mai avem mult de construit. Lucrătorii medicali au adesea sentimentul că munca lor este prea puțin apreciată, pentru că imaginea lor publică este afectată de diferitele scandaluri publice apărute în presă, în jurul unor cazuri izolate. Pentru toți lucrătorii medicali este dureros să fie judecați ”la grămadă”, este nedrept ca munca celor mulți, care-și fac cu vocație datoria, să fie pusă într-un con de umbră și anulată. Este corect să avem o măsură justă, atunci când judecăm și apreciem munca lucrătorilor medicali, fără grabă, pentru că în situațiile de criză, cei mai mulți dintre ei sunt acolo, la datorie. Și tot ce ne dorim este să fie pregătiți și motivați să poarte bine ”crucea vocației lor” în acele momente.

În plus de acest eveniment anual, luna decembrie este marcată și de alte momente ce merită amintite: Ziua Mondială de Combatere a SIDA (1 decembrie) și Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități (3 decembrie).

Tot în paginile revistei de luna aceasta mai puteți găsi subiecte precum: 1. Testarea COVID 19; 2. Putem vorbi despre istorie și fericire?; 3. Procesele inflamatorii din organismul uman și efectele acestora asupra sănătății și 4. Este Omicron un punct de inflexiune în evoluția pandemiei?

Merită amintite și recomandările editoriale ale lunii: Medicina. Istoria definitivă ilustrată; Relația medic-pacient în practica medicală și Flighting inflammation. How to stop the damage before it compromises your health.

În numele  echipei editoriale, pentru că trecerea într-un nou an se apropie, urez tuturor celor care ne citesc, celor care au participat la evenimentele noastre și tuturor membrilor noștri, adică celor care se dăruiesc și oferă îngrijire pacienților sau comunităților lor de practică, multă energie, sănătate, mândrie că faceți parte dintr-un corp de elită și recunoaștere pentru eforturile voastre.

La mulți ani!

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post