A declarat Leah Seeger, psiho-terapeut din Minneapolis, Statele Unite ale Americii (SUA), într-un sondaj realizat recent în SUA de publicația americană The New York Times.
Echipa de la The New York Times a contactat 1230 de profesioniști din domeniul sănătății mintale din SUA, pentru a afla cum gestionează pandemia pacienții acestora.
Anxietatea și depresia sunt cele mai frecvente motive pentru care pacienții caută sprijin, dar problemele de familie și de relaționare sunt, de asemenea, printre temele principale ale conversațiilor dintre psiho-terapeuți și pacienții lor.
Unul din patru psihoterapeuți a declarat că gândurile suicidare se numără printre principalele motive pentru care clienții le cer ajutor.
Perspectivele aduse de psiho-terapeuții care au participat la sondajul The New York Times s-au constituit într-o imagine destul de sumbră a unei crize în creștere, pe care mai mulți terapeuți au descris-o drept o „a doua pandemie”, a problemelor de sănătate mintală, de data aceasta.
„Există atât de multă suferință „, a declarat Anne Compagna-Doll, psiholog clinician în Burbank, California. „Unul dintre clienții mei, care de obicei este răbdător, se confruntă cu episoade de furie intensă în trafic. Un alt client, mamă a doi adolescenți, este temătoare și nu vrea ca aceștia să iasă din casă. O altă clientă, foarte conștiincioasă la locul de muncă până la debutul pandemiei, se gândește acum să-și înceteze cariera. Există un sentiment copleșitor de stare de rău și oboseală psihică intensă”.
9 din 10 terapeuți spun că numărul de clienți care solicită îngrijiri este în creștere, iar majoritatea se confruntă cu o creștere semnificativă a numărului de solicitări de programare, cu liste de așteptare mai lungi decât au avut vreodată, având astfel dificultăți serioase în satisfacerea cererii pacienților.
Terapeuții subliniază că cererea mai mare pentru ședințe de terapie a venit atât din partea foștilor pacienți, cât și din partea unor clienți noi, care caută terapie pentru prima dată pentru anxietate, stres financiar, consum de substanțe, griji legate de locul de muncă și alte probleme care au apărut în ultimii aproape doi ani din cauza pandemiei.
Mulți terapeuți spun că îi consiliază și pe lucrătorii din domeniul sănătății care au fost traumatizați de îngrijirea pacienților Covid-19.
Deși sondajul nu a cuprins și psihiatri, care lucrează adesea cu terapeuții pentru a prescrie medicația necesară în tulburările psihice, i-au întrebat pe clinicieni dacă au observat o creștere a utilizării sau a solicitărilor pacienților pentru medicamente antidepresive sau anxiolitice pe bază de rețetă. Șase din 10 terapeuți au spus că mai mulți pacienți solicită acum medicamente specifice.
Aproximativ 13% dintre terapeuții chestionați au declarat că practicile lor se concentrează în principal pe copii și adolescenți. Răspunsurile lor au fost în concordanță cu un avertisment recent al Dr. Vivek H. Murthy, medicul chirurg general al SUA (n.a. U.S. Surgeon General este autoritatea publică federală care are rolul de a oferi publicului American informații științifice despre cum să-și îmbunătățească sănătatea și să reducă riscul de îmbolnăvire și de rănire; chirurgul general supraveghează Corpul Comisariatului Serviciului de Sănătate Publică al SUA, un grup de elită format din peste 6.000 de profesioniști în domeniul sănătății publice). Acesta a avertizat recent că pandemia a intensificat problemele de sănătate mintală din rândul tinerilor.
„Nu am loc pentru altcineva în acest moment, dar apelurile continuă să vină„, a declarat Pooja Sharma, psiholog clinician în Berkeley, California. „S-ar putea să treacă câțiva ani până când vom avea un sentiment de normalitate în ceea ce privește sănătatea mintală a copiilor„.
„Un băiat în vârstă de 10 ani cu care lucrez a inventat „modul de panică tristă” pentru a-și descrie sentimentul de copleșire„, a declarat Georgie Gray, un asistent social independent autorizat din Cleveland Heights, Ohio. „Acum folosesc această frază cu alți copii, iar ei rezonează la această descriere a modului în care se simt acum„, în timpul pandemiei.
Aproape 75 la sută dintre respondenți au declarat că o mare parte din timpul lor a fost petrecut ajutând clienții cu probleme familiale și de relaționare. Cuplurile se ceartă mai mult și se confruntă cu urmările restricțiilor impuse pentru gestionarea pandemiei, cu stresul financiar și profesional și cu trăirile copiilor lor, inclusiv cele aduse de școala online.
Mulți respondenți au spus că pandemia a evidențiat, de asemenea, problemele deja existente în relații, inclusiv cele create de diferențele în ceea ce privește stilul de parenting și de comunicare sau de modul în care treburile casnice sunt împărțite și banii cheltuiți în gospodărie.
Deși sondajul nu a inclus nicio întrebare legată de epuizarea terapeuților, aproximativ 10 la sută dintre respondenți au ridicat singuri această problemă. Aproape unul din cinci terapeuți intervievați a declarat că a fost nevoit să reducă orele de lucru din cauza cerințelor sporite de acasă, aduse de pandemie.
„Profesioniștii din domeniul sănătății mintale se îneacă„, a declarat Brooke Bendix, un asistent social clinic licențiat din West Bloomfield, Michigan din cauza suprasolicitării aduse de numărul crescut de pacienți și a epuizării nervoase și emoționale dată de cerințele profesiei, precum și de vina pe care o simt atunci când nu își pot vedea toți pacienții.
Mai mult de jumătate dintre respondenții la sondaj au declarat că telemedicina le-a ușurat munca, facilitând accesul clienților la terapie și oferindu-le profesioniștilor din domeniul sănătății mintale o perspectivă utilă asupra vieții de acasă a clienților lor. Totuși, 28% dintre respondenți au spus că consilierea virtuală a îngreunat îngrijirea pacienților, în parte pentru că nu putut observa indicii importante ale limbajului corporal.
De asemenea, într-o notă și amuzantă, terapeuții au descris și scenele de “haos” din fundal în timpul vizitelor online, când clienții trebuiau să se retragă într-un dulap, în baie sau pe scări pentru intimitatea necesară desfășurării ședinței de terapie. „Poți vedea copiii mici alergând; poți auzi copii țipând pe fundal„, a declarat Christin Guretsky, consilier profesional autorizat în Fredericksburg, Virginia. O ședință desfășurată în cabinetul terapeutului îți poate oferi liniștea și confortul pe care, uneori, mediul de acasă nu le poate oferi.
6 din 10 terapeuți intervievați au declarat că cererea mare de servicii va rămâne la nivelul actual pentru o perioadă de timp. Și aproape 4 din 10 terapeuți au prezis că lucrurile se vor înrăutăți și că vor avea dificultăți în a satisface nevoile de sănătate mintală ale pacienților lor în următoarele luni.
„Aceste efecte în lanț ne vor afecta pentru o perioadă de timp”, a declarat Leah Seeger, terapeut de căsătorie și familie în Minneapolis. “Cred că îi voi ajuta pe oameni să depășească efectele pandemiei COVID tot restul carierei mele”.
Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent
Traducere și adaptare după: The New York Times, 19 decembrie 2021 – “Ce aud 1320 de psihoterapeuți de la pacienții lor” (What 1,320 therapists are hearing from patients), autori: Tara Parker-Pope, Christina Caron and Mónica Cordero Sancho