(7 minute, timpul de lectură)
Cancerelor le sunt atribuite 10 milioane de decese în fiecare an. Din acest motiv, cancerele sunt a doua cauză de deces la nivel mondial, iar 1 din 4 decese la nivelul Europei au această cauză. În plus, tot la nivelul Europei, cancerele reprezintă a doua cauză de moarte prematură. Totodată, efortul luptei cu cancerul înseamnă un cost economic global total estimat la 1.16 trilioane US$.
Pentru că o treime din cancerele comune pot fi prevenite, milioane de vieți ar putea fi salvate anual, dacă ar fi gândite măsuri eficiente de prevenire, detectare timpurie și de tratament.
De aceea se fac eforturi de informare și educare, inclusiv de tipul campaniilor de conștientizare cu prilejul zilei dedicate cancerului, care pot salva vieți.
Iată de ce, cu prilejul acestei zile vom reaminti câteva repere importante care ne pot ajuta semnificativ, dacă sunt cât mai larg cunoscute.
Pe scurt, ce este cancerul? Este o boală care apare atunci când la un grup de celule normale din organism apar o serie de modificări ce duc la o creștere necontrolată, anormală, denumită nodul sau tumoră. Acest lucru se întâmplă la toate tipurile de cancer, mai puțin în cazul leucemiei (cancerul sângelui). Dacă sunt lăsate netratate, prin fluxul sanguin și sistemele limfatice, tumorile se pot dezvolta și se pot răspândi în țesutul normal din jur sau în alte părți ale organismului și pot afecta sistemele digestiv, nervos și circulator sau pot elibera hormoni care pot afecta funcția corpului.
Care sunt cauzele cancerului?
Ca în cazul multor altor boli, majoritatea cancerelor sunt rezultatul expunerii la diferiți factori. Este important de reținut că, deși unii dintre aceștia nu pot fi modificați, aproximativ o treime din cazurile de cancer pot fi prevenite prin reducerea riscurilor comportamentale și alimentare.
Factorii care pot fi controlați sunt:
Consumul de alcool – Alcoolul poate crește riscul de apariție a șase tipuri de cancer, inclusiv la intestin (colo rectal), sân, gură, faringe și laringe, esofag, ficat și stomac. Dovezile sugerează că, în general, cu cât consumul de alcool este mai ridicat, cu atât crește riscul de cancer și că, chiar și consumul moderat de alcool, crește riscul de cancer.
Excesul de greutate sau obezitatea – este asociat cu un risc crescut de a dezvolta 12 tipuri diferite de cancer, inclusiv cancerul de colon și cancerul pancreatic. În general, creșterea în greutate, în special la adulți, este asociată cu riscuri mai mari de cancer.
Dieta și nutriția – Experții sugerează că dietele și aportul nutrițional, în special dietele bogate în carne roșie, carne procesată, alimente sărate și cele sărace în fructe și legume au un impact asupra riscurilor de cancer, în special asupra celor de colon, rinofaringe și stomac.
Activitate fizică regulată nu doar că ajută la reducerea excesului de grăsime corporală și a riscurilor de cancer asociate cu aceasta, dar a fi activ fizic poate ajuta la reducerea riscurilor de a dezvolta cancer de colon, sân și endometru.
Tutun – Fumul de tutun conține cel puțin 80 de substanțe diferite care cauzează cancer (agenți cancerigeni). Când fumul este inhalat, substanțele chimice intră în plămâni, trec în fluxul sanguin și sunt transportate în tot corpul. Acesta este motivul pentru care fumatul sau tutunul de mestecat nu numai că produc cancer pulmonar și bucal, dar sunt legate de multe alte tipuri de cancer. Cu cât o persoană fumează mai multe țigări, de la vârste foarte fragede și cu cât continuă să fumeze mai mult timp pe parcursul vieții, cu atât crește și mai mult riscul de cancer. În prezent, consumul de tutun este responsabil pentru aproximativ 22% din decesele cauzate de cancer.
Radiații ionizante – Sursele de radiații artificiale pot provoca cancer și reprezintă un risc pentru oameni. Acestea includ radon, raze X, raze gamma și alte forme de radiații de înaltă energie. Expunerea prelungită și neprotejată la radiațiile ultraviolete de la soare, lămpile solare și paturile de bronzat pot duce la melanom și afecțiuni maligne ale pielii. Persoanele cu pielea deschisă la culoare, persoanele cu multe alunițe sau care au antecedente familiale de melanom sau cancer de piele non-melanom sunt cele mai expuse riscului. Cu toate acestea, persoanele cu toate nuanțele de piele pot dezvolta cancer de piele, inclusiv persoanele cu pielea mai închisă la culoare.
Pericole legate de mediul profesional – Unii oameni riscă să fie expuși la o substanță care cauzează cancer din cauza muncii pe care o desfășoară. De exemplu, lucrătorii din industria coloranților chimici s-au dovedit a avea o incidență mai mare decât cea normală a cancerului de vezică urinară. Azbestul este o cauză bine-cunoscută a cancerului profesional – în special un cancer numit mezoteliom, care afectează cel mai frecvent plămânii.
Infecțiile – agenții infecțioși sunt responsabili pentru aproximativ 2,2 milioane de decese anuale prin cancer. Aceasta înseamnă, de exemplu, că un virus poate provoca modificări în celule care le fac mai susceptibile de a deveni canceroase. Aproximativ 70% dintre cancerele de col uterin sunt cauzate de infecțiile cu papilomavirus uman (HPV), în timp ce cancerul hepatic și limfomul non-Hodgkin pot fi cauzate de virusul hepatitei B și C, iar limfoamele sunt legate de virusul Epstein-Barr. În trecut, infecțiile bacteriene nu au fost considerate agenți cauzatori de cancer. Studii mai recente au arătat, însă, că persoanele care au infecție cu Helicobacter pylori a stomacului dezvoltă inflamația mucoasei stomacului, ceea ce crește riscul de cancer de stomac.
Factorii care nu pot fi controlați sunt:
Vârsta – Cu cât oamenii trăiesc mai mult, cu atât crește expunerea la agenții cancerigeni și crește intervalul de timp în care schimbările genetice sau mutațiile pot să apară în celule.
Substanțe care cauzează cancer (carcinogene) – sunt substanțe care modifică modul în care se comportă o celulă, crescând șansele de a dezvolta cancer. Genele sunt mesajele codificate din interiorul unei celule care îi spun acesteia cum să se comporte (adică ce proteine să producă), iar mutațiile sau modificările genei, cum ar fi deteriorarea ei, pot modifica modul în care acea celulă se comportă, făcând-o mai probabil să devină canceroasă.
Genetica – Din păcate, unii oameni se nasc cu un risc ridicat moștenit genetic de a dezvolta un anumit cancer („predispoziție genetică). Acest lucru nu înseamnă că dezvoltarea cancerului este garantată, dar o predispoziție genetică face ca boala să fie mai probabilă. De exemplu, femeile care poartă genele cancerului de sân (BRCA 1 și BRCA 2) au o predispoziție mai mare de a dezvolta această formă de cancer decât femeile cu un risc normal de cancer de sân. Cu toate acestea, se știe că mai puțin de 5% din toate cancerele de sân se datorează genelor. Deci, deși femeile cu una dintre aceste gene sunt mai susceptibile de a dezvolta cancer de sân, cele mai multe îmbolnăviri nu sunt cauzate de o greșeală genetică moștenită. Acest lucru este valabil și pentru alte tipuri de cancer obișnuite în care unii oameni au o predispoziție genetică – de exemplu, cancerul de colon.
Sistemul imunitar – Un sistem imunitar slăbit crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. În această situație pot fi persoanele care au avut transplant de organe și iau medicamente pentru a diminua riscul ca sistemul imunitar să respingă organul nou, sau persoanele care au HIV sau SIDA sau alte afecțiuni medicale care le reduc imunitatea la boli.
Așadar, cum poate fi prevenit cancerul?
Cum spunem la început,o treime din toate tipurile de cancer pot fi prevenite. Acest lucru se poate face, în primul rând, prin reducerea expunerii fiecăruia dintre noi la factori de risc precum tutunul, obezitatea, inactivitatea fizică, infecțiile, alcoolul, poluarea mediului, agenții cancerigeni profesionali și radiațiile.
În al doilea rând, pentru o serie de cancere, vaccinarea este soluția. Astfel, vaccinarea împotriva virusului hepatitei B (HBV) ajută la protejarea împotriva cancerului de ficat, iar vaccinarea împotriva virusului papiloma uman (HPV) previne cancerul de col uterin.
Cum poate fi detectat la timp cancerul?
Există o serie de tipuri de cancer care, dacă sunt identificate devreme, cresc șansele ca tratamentele să dea rezultate, adesea la costuri mai mici și cu efecte secundare mai puține (sau mai puțin semnificative) pentru pacienți. Există examene care ajută la detectarea precoce a cancerului colo rectal, de sân, de col uterin și oral, sau a altor tipuri de cancer.
Consultați-vă medicul de familie pentru a vă da cele mai bune recomandări cu privire la vaccinurile disponibile, la testele și programele de screening pe care le puteți realiza.
Nimic nu este mai important decât prevenirea unei îmbolnăviri grave. Iar acest moment este cel mai bun să acționați în acest sens.
Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent
Surse de documentare: