Ce se întâmplă cu pandemia de COVID-19?

Timp de lectură: 3 minute

Pe 11 martie 2022 s-au împlinit 2 ani de la declararea de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a pandemiei de COVID-19.

Până în prezent, la nivel global, au existat peste 450 de milioane de cazuri confirmate de COVID-19 și peste 6 milioane de decese asociate.

Statele Unite au raportat peste 79 de milioane de cazuri confirmate și peste 962.000 de decese asociate. În prezent, 65 la sută din populația eligibilă de peste 5 ani este complet vaccinată, mulți dintre ei au primit și un rapel. Comparativ, în România au existat peste 2,79 milioane de cazuri și 64.450 de decese.  În prezent, în România, 42% din populație a primit cel puțin o doză de vaccin.

În cea mai mare parte din lumea industrializată, după atacul variantei Omicron din această iarnă, virusul înregistrează o retragere rapidă. Pe baza observațiilor și datelor încurajatoare, guvernele din America de Nord, Uniunea Europeană și din alte țări care au aceeași situație epidemiologică relaxează multe dintre măsurile care au fost utilizate inițial pentru a încetini răspândirea COVID-19 și pentru a proteja populațiile vulnerabile.

Cu milioane de oameni protejați acum împotriva îmbolnăvirii grave prin vaccinare sau ca urmare a infectării anterioare, având acum promisiunea terapiilor de primă linie și după 2 ani de cunoștințe acumulate despre cum se răspândește acest virus, situația devine din ce în ce mai ușor de controlat.


Ce ne spune despre situația din acest moment Dr. Mike Ryan de la OMS?

Virusul nu va dispărea. Nu vom avea această șansă. Ce am încercat să realizăm a fost să ajungem în punctul în care situația de urgență de sănătate publică asociată cu acest virus se încheie. Lucru care se întâmplă acum în diverse puncte de pe glob. La fel cum se întâmplă să apară noi variante ale virusului. Trebuie să ajungem la punctul în care oamenii obișnuiți își văd mai departe de viața lor, în timp ce ei știu că cercetătorii și personalul medical au vaccinurile și tratamentele necesare.

Pe de altă parte, avem nevoie să fim vigilenți. De exemplu, poate fi necesar să purtăm masca de protecție pentru anumite perioade de timp și să ventilăm mai mult spațiile închise. În plus, va trebui să ne uităm la viitor și să ne pregătim pentru următoarea pandemie. Vom putea atunci să fim pregătiți să acționăm mai rapid? Vom avea spațiile interioare mult mai bine ventilate în general? Vom putea fi capabili să distribuim mult mai repede echipamentul de protecție? Multe din aceste răspunsuri ne pot fi utile acum, dar și pe viitor.

Așadar, deși este foarte puțin probabil să auzim vreodată că am reușit să eradicăm coronavirusul, ne aflăm într-un punct în care putem începe să ne gândim la un viitor nu foarte îndepărtat în care vom trata coronavirusul drept un virus endemic similar gripei sezoniere.

Aceasta nu înseamnă că va fi inofensiv pentru noi toți.

În plus, ne aflăm și într-un punct de inflexiune în care trebuie să începem să gestionăm mai bine problemele de sănătate emoțională și mintală cauzate de 2 ani de frică, incertitudine și de dramele unor vieți pierdute.

Având în vedere acest lucru, este important și pentru publicațiile medicale și canalele de știri să își schimbe abordarea atunci când prezintă informații despre COVID-19. Desigur că sunt importante toate subiectele relevante legate de COVID-19, inclusiv despre vaccinuri, tratamente și variantele viitoare ale virusului, precum și despre gestionarea simptomelor cronice asociate cu COVID-19 lung sau despre studiile apărute.

Cu atât mai mult cu cât multe dintre aceste studii sunt încurajatoare.

De exemplu, este important să știm că un nou studiu realizat în Marea Britanie a investigat dacă primirea a două doze de vaccin împotriva coronavirusului înainte de o infecție cu SARS-CoV-2 este asociată cu reducerea simptomelor de COVID lung după 12 săptămâni. Iar concluziile acestui studiu ne arată că vaccinurile anti-COVID-19 administrate înainte de infectare par eficiente în fața COVID-ului lung, chiar dacă infectarea a apărut între doze sau după ambele doze. Aceste constatări au relevanță pentru inițiativele de sănătate publică care vizează reducerea prevalenței COVID lung, mai ales în comunitățile unde aceasta este mai mare, așa cum își propune, de exemplu, Marea Britanie.

La fel de importantă este recunoașterea problemelor de sănătate mintală cu care se confruntă încă multe persoane și gestionarea lor.

Chiar dacă COVID-19 va fi probabil cu noi în viitor, este timpul acum să recunoaștem că ne aflăm într-o situație foarte diferită și mult mai bună în ceea ce privește provocările de sănătate publică decât cea în care eram acum 2 ani.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. (20) World Health Organization (WHO) on Twitter: „.@DrMikeRyan explains what we need to do to reach safe levels and eventually get back to normal lives, despite #COVID19 variants ⬇️ https://t.co/XcCSqOXTUC” / Twitter (inclusiv sursa foto)
  2. https://www.medicalnewstoday.com/
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/vaccinated-less-likely-to-develop-long-covid
Share This Post