Ziua mondială a hipertensiunii – 17 mai 2022

Timp de lectură: 2 minute

Hipertensiunea arterială mai este cunoscută și sub numele de ”ucigașul tăcut”. Și nu fără motiv.

Adesea, semnele de hipertensiune arterială nu sunt atât de vizibile. Și chiar și când apar unele simptome, ele pot fi considerate o simplă oboseală, stresul provocat de muncă sau rezultatul unui efort prelungit.

De aceea, este posibil ca acțiunea să nu fie imediată. Ignorarea problemelor de tensiune arterială se poate dovedi totuși mortală. În cele mai grave cazuri, ea  poate provoca un atac de cord, insuficiență cardiacă, anevrism, accident vascular cerebral, probleme cu rinichii, probleme de memorie sau demență. Cea mai bună soluție, de aceea, este monitorizarea regulată a tensiunii arteriale. Aceasta  reprezintă cheia pentru a evita riscul unor boli grave.

Pe lângă monitorizarea tensiunii arteriale prin măsurători specifice, cardiologii ne avertizează și asupra unor simptome pe care nu trebuie să le ignorăm niciodată:

  1. Sângerări nazale: ele nu apar numai din cauza sinuzitei sau a suflării nasului în mod constant, ci chiar și atunci când tensiunea arterială este ridicată.
  2. O durere de cap pulsantă tot timpul poate fi un semn al tensiunii arteriale ridicate. Medicii ne spun că, dacă avem dureri de cap severe, în special în zona occipitală (partea posterioară a craniului) ar trebui să ne verificăm imediat tensiunea arterială.
  3. Oboseala: dacă munca de la birou sau de acasă devine o povară, mult mai mult decât în mod obișnuit, acest lucru se poate datora hipertensiunii arteriale. Dacă vă simțiți epuizat chiar și după ce nu faceți nimic, atunci este momentul să vă contactați medicul curant pentru o evaluare suplimentară.
  4. Dificultățile de respirație reprezintă unul dintre simptomele comune ale hipertensiunii arteriale.
  5. Vedere încețoșată sau dezvoltarea de puncte negre în câmpul vizual sau pierderea completă bruscă a vederii sunt simptome care ar trebui luate în serios.
  6. Durere în piept – un simptom care apare atunci când tensiunea arterială este ridicată. Este momentul să acționați imediat după ce observați aceste simptome și să mergeți la medic sau să vă luați tratamentul. Ignorarea acestor simptome poate duce la complicații grave mai târziu în viață.

Multe persoane care suferă de hipertensiune nu sunt conștiente că au aceste probleme, deoarece nu recunosc simptomele. De  multe ori oamenii află că au probleme cu hipertensiunea doar după ce au suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Ziua Mondială a Hipertensiunii arteriale este sărbătorită anual pe 17 mai. Scopul principal al zilei este de a educa publicul și de a crește gradul de conștientizare asupra hipertensiunii arteriale.

Tema acestui an este ”Cunoaște-ți numerele!”. Adică să ne măsurăm periodic tensiunea arterială și să ne știm evoluția în timp a nivelului înregistrat.

Să nu uităm nici de semnele de alertă și de vizita periodică la cardiolog, pentru diagnosticare și tratament.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. https://www.awarenessdays.com/awareness-days-calendar/world-hypertension-day-2022/
  2. https://www.paho.org/en/events/webinar-world-hypertension-day-2022-measure-your-blood-pressure-accurately-control-it-live
  3. https://www.news18.com/news/lifestyle/world-hypertension-day-2021-theme-history-and-significance-amid-covid-19-3744251.html (inclusiv sursa foto)
Share This Post