Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, 5 iunie 2022

Timp de lectură: 6 minute

Anul acesta a fost sărbătorită pentru prima dată în România, Ziua Naţională a Supraviețuitorilor de Cancer. Ea reprezintă un demers inițiat de Nicoleta Pauliuc, senator PNL, o supraviețuitoare a acestei boli. Scopul acestui proiect este de a promova speranța și un mod de a gândi viitorul în rândul bolnavilor de cancer și al familiilor acestora. 

Sursa imaginii:https://fabc.ro/

Dincolo de inițiativa extrem de utilă, rămâne întrebarea câți dintre bolnavii de cancer care au supraviețuit au forța de a-și spune povestea, considerând că au ceva util de spus, și cât de mult vor rezona cei care află aceste povești cu exemplele pozitive pe care le descoperă.

Două întrebări importante care ne-au făcut să căutăm povești ale supraviețuitorilor, ca să vedem ce ne învață ele.

O astfel de mărturie este cea a lui Chad Walkaden, un supraviețuitor al cancerului care povestește, într-un interviu pentru publicația Discoveries Journal, cum poți trăi o viață sănătoasă și după ce ai primit un astfel de diagnostic.

Dar cine este Chad Walkaden? Fondator al ”The Cancer Blueprint Australia”, un program gândit pentru a ajuta oamenii să trăiască o viață mai îndelungată și mai împlinită, Chad este un asistent social cu peste 17 ani de experiență în domeniul sănătății mintale, atât în practică privată, cât și pentru guvernele din Australia și Regatul Unit al Marii Britanii.

Experiența lui de viață și profesională este cu totul specială: eforturile sale de a depăși un carcinom cortical suprarenal în stadiu terminal în trei etape diferite i-au adus și mai multă înțelegere față de luptele pe care le dau persoanele pe care le întâlnește în context profesional și care au provocări emoționale și psihologice rezultate din experiențe asemănătoare. Iar munca sa a devenit și mai cunoscută datorită aparițiilor sale media sau la diverse evenimente științifice.

Cum a fost pentru Chad experiența cu cancerul? El povestește că aceasta a însemnat o gamă întreagă de emoții. Ele au fost declanșate când avea 29 de ani și a fost diagnosticat cu un carcinom cortical suprarenal în stadiu terminal IV. Odată cu acest diagnostic terminal care i-a schimbat viața, acesta povestește că a experimentat o schimbare fără precedent în conștiință, ca rezultat al unei frici existențiale cu privire la moarte. Frica lui de moarte nu era un gând singular, ci, mai degrabă, o concentrare repetată, tulburătoare, captivantă, care a fost agravată de o serie de schimbări, pierderi, griji și dureri. În ciuda prezenței acestor emoții mai dure și mai dificile, a existat și o serie de emoții care s-a tradus în rezistență, forță și un sistem neclintit de credință pentru viitor. Acești din urmă factori s-au dovedit a fi mai importanți pentru el, în special în timpul recidivelor consecutive pe care le-a experimentat. Chiar și astăzi el privește experiențele sale cu cancerul ca fiind direct legate de aspecte mai cuprinzătoare legate direct de sănătatea lui emoțională. Pentru el, abordarea multitudinii de emoții complexe nu a fost o sarcină ușoară, dar a fost crucial să fie capabil să abordeze și apoi să treacă dincolo de aceste vulnerabilități. Doar așa și-a menținut nivelul de bunăstare fizică, emoțională și psihologică necesar pentru a suporta aproape o jumătate de deceniu de tratament continuu pentru cancer, operații multiple și nenumăratele schimbări care au avut loc în viața lui.

În ce mod a găsit puterea să treacă peste provocările tratamentelor îndelungate? La baza acestui lucru au stat o mentalitate specială și o voință similară cu a unui copil care lucrează la un puzzle cu 1000 de piese. Practic, mentalitatea sa s-a bazat pe două convingeri cheie. O credință inițială că avea nevoie de disciplină, rutine de antrenament și psihologie comparabile cu un atlet olimpic, care trebuie să fie mai puternic decât alții pe toate planurile: corp, minte și în spirit. Știa că fiecare zi contează și că medalia sa de aur este viața sa.

A doua componentă cheie a fost faptul că a văzut în această luptă pentru supraviețuire o adevărată oportunitate. La momentul diagnosticării, făcuse șapte ani la universitate, studiind educația, asistența socială și terapia de familie. În plus, lucrase peste 10 ani în domeniul sănătății mintale într-o serie de roluri în Australia și Marea Britanie. În multe privințe, era într-o poziție unică, care i-a permis să se bazeze pe teorie și cercetare pentru a transforma durerea, pierderile și luptele zilnice cu chimioterapia în ceva mai măreț decât simpla idee că este doar un individ care luptă pentru viața lui. Trebuia să creadă că circumstanțele lui nefavorabile vor conta pentru ceva mai mare decât propria existență. Că efectele secundare zilnice ale celor doi ani de chimioterapie ar putea îmbunătăți în cele din urmă modul în care alte persoane cu cancer și-ar putea depăși dificultățile fizice, emoționale, psihologice și sociale.

Care este propunerea sa pentru cei care trec prin experiența cancerului? Convins că poate ajuta alte persoane să treacă cu bine peste experiența ”întâlnirii” cu cancerul, Chad a dezvoltat un program pe care l-a numit ”The Cancer Blueprint” și care reprezintă un parcurs al autenticității pentru a ajuta oamenii să trăiască o viață mai bună. Multitudinea experiențelor sale i-a revelat vulnerabilități necunoscute și frici existențiale care l-au forțat să-și extindă cunoștințele preexistente despre comportamentul uman și modurile în care răspundem la factorii de stres, traume și provocări ale vieții.

Această misiune autoimpusă de a-și extinde învățarea l-a determinat să dezvolte o metodologie care combină factorii emoționali, psihologici și sociali care sunt asociați cu cancerul cu o abordare integrativă care utilizează nutriția, mișcarea, formele de meditație și alte terapii pentru a optimiza capacitatea unui pacient de a fi în cea mai bună poziție posibilă pentru a răspunde la tratamentul oferit de un medic oncolog. La momentul redactării acestui articol, The Cancer Blueprint a trecut de trei etape de testare inițială și intră în etapa unor de teste mai riguroase. În cadrul pilotului, participanții au primit informații digitale direct pe telefonul ori pe computerul lor, într-un format conceput pentru a satisface diferitele stiluri de învățare ale participanților. Rezultatele au fost din nou promițătoare și au indicat potențialul unei versiuni digitale a The Cancer Blueprint de a juca un rol cheie în reducerea izolării pacienților, sprijinirea acestora ca să-și reducă anxietatea și, de asemenea, îmbunătățirea capacității pacienților de a face față noianului de trăiri care vin odată cu diagnosticul și tratamentele. Iar aceasta este cu atât mai importantă cu cât numărul de pacienți și supraviețuitori este în creștere. Numai în SUA, numărul persoanelor diagnosticate cu cancer în 2019 este de 1.752.735  milioane (potrivit CDC). La acest număr se adaugă cei 15,5 milioane de supraviețuitori de cancer estimați. Până în 2026, se estimează că această cifră va crește la 20,3 milioane de oameni. Această cifră alarmantă evidențiază necesitatea unei soluții digitale rentabile, care să promoveze accesibilitatea strategiilor dovedite și să ofere sprijin pacienților din diferite locații geografice, care provin dintr-o varietate de medii culturale și economice.

Dacă ar fi să discute cu o persoană care ieri a aflat despre diagnosticul său de cancer, Chad spune că primul lucru pe care l-ar face ar fi să-i asculte cu atenție cuvintele, să-i observe limbajul corpului și să-i urmărească schimbările de comportament și limbajul atunci când vorbește, astfel încât să poată afla cât mai multe despre punctele sale forte și despre vulnerabilitățile preexistente. Pe toți ceilalți care suferă de cancer, i-ar încuraja: 1. să recunoască că vor fi și zile de odihnă și că este normal să aibă sentimente de tristețe, anxietate și frică. 2. să ia în considerare reluarea practicării unui hobby sau începerea unui nou hobby care poate fi asociat direct cu beneficii cognitive sau fizice. De preferință, acest lucru va fi întreprins cu un prieten, un membru al familiei sau în comunitate și ar fi un obiectiv care să însemne o activitate de cel puțin trei ori pe săptămână. 3. să se gândească la corpul propriu ca la o afacere. Să recruteze cea mai bună echipă posibilă de oameni pentru a-și oferi cele mai bune șanse de a trăi o viață de calitate.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Adaptare și traducere după: Discoveries Interview: Chad Walkaden cancer survivor on how to live a healthier and longer life while diagnosed with cancer. Discoveries 2019 (https://www.discoveriesjournals.org/discoveries)

https://www.cdc.gov/cancer/dcpc/data/index.htm#:~:text=In%20the%20United%20States%20in,which%20incidence%20data%20are%20available.

Share This Post