Să vorbim despre o boală care poate fi prevenită

Ziua Mondială a Hepatitei – 28 iulie 2022

Timp de lectură: 9 minute

Cu exact un an în urmă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) lansa un apel pentru eliminarea hepatitei – o amenințare pentru sănătatea publică – până în anul 2030. Este vorba despre o boală care, împreună cu complicațiile ei, ucide câte o persoană, la nivel mondial, la fiecare 30 de secunde.

Foto: © UNICEF/Faour – un copil este vaccinat într-un centru medical din Hama, Siria, împotriva mai multor boli, printre care și hepatita

Deși există servicii de prevenție, testare și tratament, conform datelor OMS, peste 350 de milioane de oameni au hepatită cronică, iar 80% dintre aceștia nu au acces la tratamentul de care au nevoie.

Un studiu OMS a estimat că, până în 2030, 4,5 milioane de decese premature ar putea fi prevenite prin vaccinare, teste de diagnosticare, medicamente și campanii de educare. În prezent, la nivel mondial, doar 42% dintre copii au acces la naștere la vaccinul împotriva hepatitei B. Strategia globală a OMS împotriva hepatitei, aprobată de toate statele membre ale OMS, urmărește reducerea noilor infecții cu hepatită B și C cu 90% și a deceselor cu 65% între 2016 și 2030.

Ziua Mondială a Hepatitei, marcată anual pe 28 iulie, este ziua de naștere a doctorului Baruch Blumberg care, în 1967, a descoperit virusul hepatitei B, iar 2 ani mai târziu a dezvoltat primul vaccin împotriva hepatitei B. Pentru aceste realizări, el a primit Premiul Nobel pentru Medicină, în 1976.

La nivel mondial, ziua aceasta creează un moment potrivit de a educa oamenii despre povara acestor infecții, despre ce fac diversele instituții pentru a găsi soluții de limitare sau eradicare și acțiunile pe care fiecare dintre noi le poate întreprinde pentru a se proteja.

Pe scurt, pericolul principal este hepatita virală, o inflamație a ficatului care provoacă boli hepatice severe și cancer hepatocelular și duce la peste un milion de decese în fiecare an. Deși, în timp, numărul morților provocate de tuberculoză sau SIDA a scăzut ca număr, cel al celor cauzate de hepatită a crescut.

Apoi, este important de știut că cele cinci tulpini principale A, B, C, D și E ale virusului provoacă boli hepatice care diferă între ele prin severitatea bolii, distribuția geografică și metodele de prevenire. Aceste boli pot fi acute (pe termen scurt) sau cronice (pe termen lung).

Hepatita A este foarte contagioasă. Este cauzată de virusul hepatitei A care se găsește în scaunul și sângele persoanelor care sunt infectate. Se răspândește atunci când cineva ingeră virusul – chiar și în cantități microscopice – prin contact personal strâns cu o persoană infectată sau prin consumul de alimente sau băuturi contaminate. În general, riscul de infecție cu hepatita A este asociat cu lipsa de apă potabilă și cu o salubritate și igienă deficitare (cum ar fi mâinile contaminate și murdare). Simptomele hepatitei A includ oboseală, greață, dureri de stomac și icter și pot dura până la 2 luni. Majoritatea persoanelor cu hepatită A nu au o boală de lungă durată și se recuperează complet, beneficiind de imunitate pe viață. Cu toate acestea, o proporție foarte mică dintre persoanele infectate cu hepatită A mor din cauza hepatitei fulminante. Cel mai bun mod de a preveni hepatita A este vaccinarea.

OMS estimează că în 2016, 7134 de persoane au murit din cauza hepatitei A la nivel mondial. Ea apare sporadic și în epidemii la nivel mondial, cu tendință de recidive ciclice. Virușii hepatitei A persistă în mediul înconjurător și pot rezista proceselor de producție de alimente care sunt utilizate în mod obișnuit pentru a inactiva sau controla agenții patogeni bacterieni.

Hepatita B este foarte periculoasă, deoarece se poate manifesta ca o „infecție tăcută” (poate infecta oamenii fără ca ei să știe). La cei care au totuși simptome, acestea pot include oboseală, apetit scăzut, dureri de stomac, greață și icter. Însă, majoritatea persoanelor infectate cu hepatita B nu știu de boala lor și pot răspândi virusul altora, fără să știe, prin contact direct cu sângele lor infectat și pe cale sexuală. Virusul poate ataca ficatul în liniște și continuu de-a lungul multor ani, fără a fi detectat, deoarece apar puține simptome sau unele deloc notabile. Singura modalitate de a confirma o infecție cu hepatită B este printr-un test de sânge. La cei mai mulți oameni, hepatita B este o boală de scurtă durată. Pentru cei care se infectează cronic însă, există un risc crescut de a dezvolta boli hepatice grave mai târziu în viață precum ciroza sau cancerul hepatic. Riscul de infecție cronică este legat de vârsta la care apare aceasta: aproximativ 90% dintre sugarii cu hepatită B dezvoltă infecție cronică, în timp ce doar 2%-6% dintre persoanele care suferă de hepatită B la vârstă adultă se infectează cronic. Cel mai bun mod de a preveni hepatita B este vaccinarea.

În timpul pandemiei de Covid-19, s-au exacerbat multe controverse cu privire la vaccinuri. În ciuda tuturor acestor discuții, este foarte recomandat ca persoanele care sunt expuse riscului să facă vaccinul împotriva hepatitei B.

Aproape 300 de milioane de oameni din întreaga lume au hepatită cronică B și aproape 800.000 de oameni mor în fiecare an din cauza complicațiilor hepatitei B. De fapt, hepatita B este cel mai mare factor de risc pentru dezvoltarea cancerului hepatic. Vaccinul împotriva hepatitei B este simplu și eficient. Este unul dintre cele mai administrate vaccinuri la nivel mondial și unul dintre cele mai sigure, cu puține efecte secundare.

Potrivit recomandărilor, există multe grupuri care ar putea avea nevoie de acest vaccin. Ele includ, dar nu se limitează la:

  1. Toți sugarii, începând de la naștere
  2. Toți copiii cu vârsta mai mică de 19 ani, care nu au fost vaccinați anterior
  3. Partenerii sexuali susceptibili ai persoanelor cu hepatită B pozitivă
  4. Persoane active din punct de vedere sexual care nu sunt într-o relație pe termen lung, reciproc monogamă
  5. Persoane care caută evaluare sau tratament pentru o boală cu transmitere sexuală
  6. Bărbații care fac sex cu bărbați
  7. Consumatorii de droguri injectabile
  8. Persoanele care locuiesc în gospodărie cu o persoană pozitivă cu hepatită B
  9. Lucrătorii din domeniul sănătății și al siguranței publice cu risc de expunere la sânge
  10. Persoane cu boală renală în stadiu terminal, inclusiv pacienți cu pre dializă, hemodializă, dializă peritoneală și pacienți cu dializă la domiciliu
  11. Rezidenții și personalul unităților pentru persoanele cu dizabilități de dezvoltare
  12. Călători și familiile care adoptă din țări în care hepatita B este frecventă (de exemplu, Asia, Africa, America de Sud, Insulele Pacificului, Europa de Est și Orientul Mijlociu)
  13. Persoane cu boli hepatice cronice, altele decât hepatita B (de exemplu: ciroză, ficatul gras etc.)
  14. Persoane cu infecție cu hepatita C
  15. Persoane cu infecție HIV
  16. Adulți cu diabet cu vârsta cuprinsă între 19 și 59 de ani (medicii pot decide dacă își vaccinează sau nu pacienții diabetici de peste 60 de ani).

Hepatita C se transmite prin contactul cu sângele unei persoane infectate. Majoritatea oamenilor se infectează prin folosirea acelorași ace sau a altor echipamente folosite pentru prepararea și injectarea drogurilor. Pentru unii oameni, hepatita C este o boală de scurtă durată, dar, pentru mai mult de jumătate dintre persoanele care se infectează cu virusul hepatitei C, aceasta devine o infecție cronică. Hepatita cronică C poate duce la probleme de sănătate grave, cum ar fi ciroza și cancerul hepatic, care pun viața în pericol. Persoanele cu hepatită cronică C nu au adesea simptome și nu se simt rău. Când apar simptomele, acestea sunt adesea un semn de boală hepatică avansată. Nu există vaccin pentru hepatita C. Cel mai bun mod de a preveni hepatita C este evitarea comportamentelor care pot răspândi boala, în special injectarea de droguri. Testarea pentru hepatita C este importantă, deoarece tratamentele pot duce la vindecarea majorității persoanelor cu hepatită C.

Hepatita D apare doar la persoanele care sunt infectate și cu virusul hepatitei B. Ea se răspândește atunci când sângele sau alte fluide corporale de la o persoană infectată cu virusul intră în corpul unei persoane care nu este infectată. Hepatita D poate fi o infecție acută, de scurtă durată, sau poate deveni o infecție cronică, pe termen lung. Hepatita D poate provoca simptome severe și boli grave care pot duce la leziuni hepatice pe tot parcursul vieții și chiar la moarte. Oamenii se pot infecta atât cu virusul hepatitic B, cât și cu virusul hepatitic D în același timp (cunoscut sub numele de „coinfecție”) sau se pot infecta cu hepatita D după ce au fost infectați pentru prima dată cu virusul hepatitic B (cunoscut sub numele de „superinfecție”). Nu există niciun vaccin pentru prevenirea hepatitei D. Cu toate acestea, vaccinul împotriva hepatitei B protejează și împotriva infecției cu hepatita D.

Hepatita E este o infecție hepatică cauzată de virusul hepatitei E care se găsește în scaunul unei persoane infectate. Se răspândește atunci când cineva ingeră virusul, chiar și în cantități microscopice. În țările în curs de dezvoltare, oamenii suferă cel mai adesea de hepatita E din cauza apei potabile contaminată cu fecale de la persoane care sunt infectate cu virusul. În țările dezvoltate, unde hepatita E nu este obișnuită, oamenii s-au îmbolnăvit după ce au mâncat carne de porc crudă sau insuficient gătită, căprioară, carne de mistreț sau crustacee. În trecut, majoritatea cazurilor din țările dezvoltate au implicat persoane care au călătorit recent în țări în care hepatita E era frecventă. Simptomele hepatitei E pot include oboseală, apetit scăzut, dureri de stomac, greață și icter. Cu toate acestea, multe persoane cu hepatită E, în special copiii mici, nu au simptome. Cu excepția situațiilor rare de apariție a hepatitei cronice E la persoanele cu sistemul imunitar compromis, majoritatea oamenilor se recuperează complet din boală fără complicații.

În concluzie, atunci când discutăm despre hepatitele virale, vaccinarea (împotriva hepatitei A și B) și igiena sunt cele două acțiuni esențiale care ne ajută să le prevenim. În plus de igiena personală, îmbunătățirea condițiilor de gestionare a deșeurilor contribuie la reducerea răspândirii hepatitelor A și E. Deoarece hepatita se poate transmite și prin contact sexual, folosirea prezervativelor poate ajuta la prevenirea ei.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare

  1. On World Hepatitis Day, WHO calls for elimination of the disease by 2030  | | UN News
  2. https://www.worldhepatitisday.org/
  3. https://www.cdc.gov/hepatitis/awareness/worldhepday.htm
  4. https://www.who.int/campaigns/world-hepatitis-day
  5. https://www.hhs.gov/hepatitis/awareness-months-and-days/world-hepatitis-day-july-28/index.html
  6. Why is hepatitis B so dangerous? » Hepatitis B Foundation (hepb.org)
Share This Post