COVID a revenit din nou în actualitate

Timp de lectură: 10 minute

La fel și întrebări precum: cât durează imunitatea Covid? o a doua boală va fi mai gravă? când să mă testez? să fac acum un nou rapel?

Iată de ce vom prezenta, în cele ce urmează, o serie de informații de actualitate privind acest subiect și opiniile unor specialiști sau instituții autorizate pe diferite teme asociate acestuia.

Sursa foto: Having Covid Can Be Confusing. Here’s What to Expect – The New York Times (nytimes.com) / Ilustrație: Rose Wong

Cât durează imunitatea Covid?

Persoanele care au avut deja Covid-19 sunt preocupate de întrebarea: cât timp am asigurată imunitate la coronavirus? Iar cei optimiști, cum eram cei mai mulți la începutul pandemiei, presupun că infectarea are avantajul că vom fi protejați împotriva viitoarelor întâlniri cu virusul. În realitate, nu se întâmplă chiar așa. Virusul nu dă semne de atenuare, iar reinfecțiile sunt frecvente. Deja, mulți oameni raportează a doua sau chiar a treia infecție cu variante mai noi. Experții au avertizat că expunerea la coronavirus – prin vaccinare sau infecție – nu înseamnă că ești complet protejat de viitoare infecții. Mai degrabă, coronavirusul evoluează și ajunge din ce în ce mai mult să se comporte precum alte coronavirusuri, care provoacă răceli comune și infectează oamenii în mod repetat de-a lungul vieții.

Înainte de varianta Omicron, reinfecțiile erau rare.

O echipă de oameni de știință, condusă de Laith Abu-Raddad de la Weill Cornell Medicine-Qatar, a estimat că infecția cu varianta Delta (sau cu o tulpină de coronavirus anterioară acesteia) era în proporție de aproape 90% eficientă în prevenirea reinfectării, atât la persoanele vaccinate, cât și la persoanele nevaccinate. După ce a apărut Omicron, infecțiile anterioare au oferit doar aproximativ 50% protecție împotriva reinfectării. De aici înțelegem că coronavirusul a dobândit atât de multe mutații la nivelul proteinei sale încât versiunile mai noi au devenit mai transmisibile și mai capabile să evite imunitatea. Aceasta înseamnă că puteți face boala de la o variantă de Omicron după ce vă recuperați dintr-o variantă mai veche, non-Omicron. Puteți chiar să vă îmbolnăviți de una dintre subvariantele mai noi Omicron, după ce treceți peste o versiune diferită a acesteia.

Un alt factor care crește vulnerabilitatea la reinfecție o reprezintă durata de timp trecută de când ați avut Covid, pentru că apărarea imună tinde să scadă după o infecție. Un studiu publicat în octombrie 2021 (bazat pe variante mai vechi de virus) a estimat că reinfectarea ar putea apărea imediat după 3 luni de la contractarea Covid-19. Dar Omicron este foarte diferit de acele variante și protecția dvs. poate scădea și mai repede. Într-un studiu publicat în februarie (care este acum în perioada de verificare), oamenii de știință din Danemarca au descoperit că unii oameni s-au reinfectat cu varianta BA.2 a Omicron la 20 de zile după ce au fost infectați cu Omicron BA.1 original.

Deoarece virusul infectează mai mulți oameni acum, șansele de a fi expus și de a te reinfecta sunt, de asemenea, mai mari. În plus, persoanele care sunt mai în vârstă sau imunodeprimate pot produce anticorpi foarte puțini sau de foarte slabă calitate, ceea ce le face mai vulnerabile la reinfectare. Alte cercetări arată că un grup mic de oameni au un defect genetic care paralizează o moleculă imună crucială numită interferon de tip I, supunându-i la un risc mai mare de simptome severe de Covid. Studii ulterioare ar putea susține descoperirea că astfel de diferențe joacă un rol și în reinfecție.

O a doua boală va fi mai gravă?

Sistemul nostru imunitar are tot felul de arme pentru a încerca să oprească virusul, chiar dacă trece de prima linie de apărare”, a spus Shane Crotty, virusolog la Institutul de Imunologie La Jolla din California. Vestea bună este: corpul poate apela la celulele imune, cum ar fi celulele T și celulele B, pentru a înlătura o reinfecție, dacă virusul scapă de apărarea inițială a anticorpilor. Celulele T și celulele B se pot activa și încep să funcționeze în câteva zile, dar tind să-și amintească cum să lupte împotriva virusului pe baza întâlnirilor anterioare. Multe dintre aceste celule imunitare își construiesc protecția în mod iterativ, a spus dr. Crotty. Asta înseamnă că oamenii care sunt vaccinați sunt deosebit de bine echipați pentru a lupta împotriva coronavirusului. În mod similar, persoanele care au fost infectate anterior pot împiedica replicarea virusului la niveluri ridicate, dacă se reinfectează. Majoritatea oamenilor care s-au vaccinat și au făcut și boala construiesc o imunitate hibridă care poate oferi cea mai bună protecție. Rezultatul este că a doua sau a treia infecție este probabil mai scurtă și mai puțin gravă. Dr. Abu-Raddad, care a urmărit reinfecțiile în rândul unor grupuri mari de oameni din Qatar, a început deja să vadă acest model promițător în dosarele pacienților: dintre cele peste 1.300 de reinfecții pe care echipa sa le-a identificat de la începutul pandemiei până în mai 2021, niciuna nu a dus la spitalizare într-o secție de terapie intensivă și niciuna nu a fost fatală.

Dar doar pentru că reinfecțiile sunt mai puțin severe, nu înseamnă că nu veți suferi. Este posibil să aveți în continuare febră și să aveți dureri corporale și alte simptome. Și nu există nicio modalitate de a ști dacă simptomele vor persista și vor deveni Covid lung. Fiecare nouă infecție poate semăna cu o ruletă rusească, deși cercetătorii cred că riscul este totuși cel mai mare la prima infecție. Unul dintre factorii de risc pentru Covid-ul de lungă durată este apariția unor niveluri ridicate de virus în corp și este probabil ca această încărcătură virală atât de mare să apară prima dată când sunteți infectat, a spus dr. Abu-Raddad. În infecțiile ulterioare, corpul este mai bine pregătit să lupte împotriva coronavirusului, astfel încât este posibil să puteți menține virusul la niveluri scăzute până când este complet curățat, a spus el epidemiologul.

Când să mă testez?

În cazul noilor subvariante de coronavirus, persoanele care dezvoltă simptome pot începe să se simtă rău la 2-3 zile după expunere, a declarat Aubree Gordon, epidemiolog la Universitatea din Michigan. Unele dintre primele simptome pot fi foarte asemănătoare cu o răceală sau gripă și includ o durere în gât, congestie nazală, tuse sau febră. Unele persoane raportează, de asemenea, pierderea gustului sau a mirosului, dureri musculare, dureri de cap, probleme gastro-intestinale și erupții cutanate. „Cu siguranță m-aș testa de îndată ce voi avea orice simptom dintre acestea”, a precizat dr. Gordon. Dacă folosiți un test acasă și obțineți un rezultat negativ, ar trebui să continuați să luați măsuri de precauție și să vă testați din nou la 24 și la 48 de ore după aceea. S-ar putea ca virusul să nu fi crescut încă la niveluri detectabile printr-un test rapid. Dacă simptomele persistă și testul făcut acasă rămâne negativ, este recomandat un test PCR, care este mai sensibil la detectarea urmelor de coronavirus.

Dacă aveți un risc ridicat (alte boli care cresc riscul sau sunteți mai în vârstă), este, de asemenea, esențial să consultați medicul de familie, pentru a decide tratamentul.  

În timp ce simptomele timpurii ale Covid-19 rămân destul de asemănătoare pentru diferite variante de virus, ceea ce s-a schimbat este modul în care evoluează boala. Unii pacienți nu dezvoltă niciodată mai mult decât simptome ușoare, în timp ce alții contată că febra lor sau alte simptome încep să se amelioreze la aproximativ cinci până la șase zile după ce s-au îmbolnăvit. Perioada dintre zilele 5 și 10 este critică în cazul bolii Covid-19, deoarece unii oameni pot experimenta o înrăutățire chiar în acest interval. Dacă nu mai aveți simptome sau nu aveți febră timp de 24 de ore, iar alte semne ale bolii dumneavoastră s-au îmbunătățit constant, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor spune că puteți părăsi izolarea după cinci zile. Dar ar trebui să purtați în continuare o mască în preajma celorlalți timp de încă cinci zile. Dr. Gordon și alți experți recomandă să vă „testați” pentru a fi în siguranță. „Încercați să vă testați în ziua a cincea, iar dacă sunteți încă pozitiv, așteptați și testați-vă din nou în ziua a șaptea”, a spus dr. Gordon. Testele rapide la domiciliu indică destul de bine când încărcătura virală este mare și când sunteți contagios.

Să fac acum un nou rapel al vaccinului?

Recomandările Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC) și ale Agenției Europene a Medicamentului (EMA) pentru această vară sunt clare.

Vaccinurile autorizate împotriva COVID-19 continuă să fie extrem de eficiente în prevenirea spitalizării, a bolilor severe și a decesului, chiar și în contextul variantelor noi ale virusului și al scăderii protecției obținută prin imunizare naturală și vaccin. De aceea, cei care nu s-au vaccinat până acum, mai ales dacă fac parte dintre persoanele cu risc mai mare să facă forme severe, este recomandat să se vaccineze peste vară.

Pentru că persoanele cu vârsta peste 60 de ani și populațiile vulnerabile din punct de vedere medical rămân la cel mai mare risc de boală severă, ele au recomandare de a face rapel (prima și a doua doză) cu vaccinurile disponibile în prezent. A doua doză de rapel ar putea fi administrată la cel puțin patru luni după cea precedentă, în special la persoanele care au primit un rapel cu mai mult de 6 luni în urmă.

Lucrătorii din domeniul sănătății și personalul din instituțiile de îngrijire pe termen lung pot primi o a doua doză de rapel pentru propria lor protecție, dacă aparțin oricărui grup prioritar, în funcție de vârstă sau vulnerabilitate medicală. Rezidenții din instituțiile de îngrijire pe termen lung ar trebui să primească toate dozele de rapel recomandate.

În momentul de față, nu există dovezi epidemiologice clare care să susțină administrarea unei a doua doze de rapel la persoanele fără riscuri medicale cu vârsta sub 60 de ani. ECDC și EMA vor continua să urmărească îndeaproape eficacitatea vaccinului și datele epidemiologice și vor actualiza recomandările în funcție de acestea. Iar noi vom reveni cu noutăți.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare

  1. You Can Get Covid Again. Here’s What to Know About Reinfection. – The New York Times (nytimes.com)
  2. Having Covid Can Be Confusing. Here’s What to Expect – The New York Times (nytimes.com)
  3. Updated joint statement from ECDC and EMA on additional booster doses of COVID-19 vaccines (europa.eu)
Share This Post