COVID 19 la timpul prezent

Timp de lectură 6 minute

Lunile august și septembrie au adus câteva noutăți importante legate de măsurile recomandate în acest moment pentru prevenirea îmbolnăvirilor grave de COVID 19.

În ordine cronologică, în august, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a relaxat recomandările privind măsurile Covid-19, comunicând că, potrivit noilor linii directoare, persoanele expuse la virus nu mai trebuie să stea în carantină la domiciliu, indiferent de statutul lor de vaccinare, dar ar trebui să poarte o mască timp de 10 zile și să se supună unui test de depistare a virusului în ziua 5. Numeroși experți în domeniul sănătății din SUA au salutat aceste noi orientări drept o abordare pragmatică a conviețuirii cu virusul pe termen lung.

Ghidul CDC de acum oferă sfaturi mai bine orientate pentru populațiile vulnerabile și pentru anumite medii și contexte cu risc ridicat.

CDC a lucrat câteva luni de zile la noile îndrumări, care se bazează pe recomandările anterioare emise în februarie, când Agenția a scurtat timpul de izolare. C.D.C. a declarat că face schimbările acum deoarece vaccinarea și infecțiile anterioare au acordat populației un anumit grad de protecție împotriva virusului, iar tratamentele, vaccinurile și rapelurile sunt disponibile pentru a reduce riscul de îmbolnăvire severă.

Modificările transferă o mare parte din responsabilitatea pentru reducerea riscurilor către populație. C.D.C. nu mai recomandă ca oamenii să stea la doi metri distanță de ceilalți. În schimb, Agenția notează că evitarea zonelor aglomerate și menținerea unei distanțe față de ceilalți sunt strategii pe care oamenii ar putea dori să le ia în considerare pentru a-și reduce riscul.

Sursa foto: Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) | CDC

Iar strategiile de prevenire recomandate nu mai fac distincție între persoanele care sunt la zi cu vaccinările și celelalte. Astfel, persoanele care sunt expuse la virus nu mai trebuie să stea în carantină la domiciliu, indiferent de statutul lor de vaccinare. Purtarea măștii de protecție, timp de 10 zile și testarea pentru virus, în ziua 5, rămân recomandările de bază, în cazul lor. Aceste ultime recomandări acordă prioritate prevenirii formelor grave de boală COVID 19 și răspândirii virusului. Iar persoanele care sunt testate pozitiv pentru virus ar trebui în continuare să se izoleze acasă timp de cel puțin cinci zile. Cei care au o formă de boală moderată sau severă sau sunt imunocompromiși ar trebui să se izoleze până în ziua a 10-a.

Aceste recomandări subliniază în continuare importanța vaccinării și a altor măsuri de prevenire, inclusiv a tratamentelor antivirale și a ventilației corespunzătoare a spațiilor.

CDC a abordat, de asemenea, și problematica reinfectării cu SARS-COV 2, de mare actualitate mai ales în contextul în care unele persoane au raportat o nouă infectare după administrarea tratamentului antiviral Paxlovid. Astfel, CDC subliniază că are în derulare câteva studii pentru a afla mai multe lucruri despre cazurile de reinfectare, în special:

  • cât de des apar reinfecțiile;
  • cine prezintă un risc mai mare de reinfectare;
  • cât de repede au loc reinfecțiile după o infecție anterioară;
  • gravitatea (cât de gravă este infecția) reinfecțiilor în comparație cu infecțiile inițiale;
  • riscul de transmitere la alte persoane după reinfectare.

Legat de acest subiect al reinfectărilor și al unei posibile legături cu administrarea Paxlovid, Dr. Rong Xu, profesor de informatică biomedicală și director al Centrului pentru Inteligență Artificială în descoperirea medicamentelor din cadrul Facultății de Medicină de la Universitatea Case Western din SUA, a subliniat că „există multe rapoarte anecdotice – de exemplu, pe rețelele de socializare… nu este un fenomen nou și, de asemenea, nu este unic pentru Paxlovid. Există o lipsă de date în ceea ce privește caracterizarea sistematică a reinfectărilor COVID-19”, astfel încât studiile în derulare ale CDC sunt mai mult decât binevenite, mai ales în ceea ce privește categoria care prezintă un risc mai mare de reinfectare. În acest context, Dr. Xu a mai spus că „datele noastre arată că pacienții cu afecțiuni medicale subiacente – de exemplu, boli de inimă, cancer, obezitate, diabet, hipertensiune arterială, boli legate de sistemul imunitar – sunt mai predispuși la o reinfectare cu COVID-19.”

Este posibil să existe cazuri ocazionale de reinfectare de lungă durată, dar, potrivit specialiștilor, acestea sunt probabil foarte rare, reinfectările fiind, de obicei, ușoare și de scurtă durată (un caz mediu durând aproximativ 5 zile).

Luna septembrie ne-a adus noutăți importante legate de noi vaccinuri anti COVID 19. Astfel, pe 1 septembrie, Agenția Europeana a Medicamentului (EMA) a anunțat că a autorizat în UE vaccinurile Pfizer și Moderna adaptate pentru varianta Omicron BA.1, recomandând ca acestea să fie utilizate ca doze booster pentru orice persoană de peste 12 ani care a primit deja schema primară de vaccinare împotriva COVID 19. Reprezentanții EMA au subliniat că „Efectele secundare observate la vaccinurile adaptate sunt comparabile cu cele observate la vaccinurile originale şi sunt, în general, ușoare şi de scurtă durată”.

Sursă foto: WHO Photo Library – Gallery – COVID-19: field photos

De notat că variantele de Omicron au tendința de a genera forme mai ușoare de boală, instalându-se mai puțin în plămâni şi mai mult în căile nazale superioare și generând simptome precum febră, oboseală şi pierderea mirosului.

De asemenea, pe 12 septembrie, EMA a recomandat booster-ul bivalent dezvoltat de Pfizer BioNTech împotriva COVID 19 adaptat pentru a combate variantele BA.4 si BA.5, precum și varianta inițiala a coronavirusului. Recomandarea vizează autorizarea vaccinului pentru persoanele mai mari de 12 ani, care au fost vaccinate cu schema primară împotriva Covid-19, și urmează să fie supusă aprobării Comisiei Europene

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. C.D.C. Eases Covid Guidelines, Noting Virus Is ‘Here to Stay’ – by Emily Anthes, The New York Times, 11 august, 2022
  2. Reinfections and COVID-19 | CDC
  3. Adapted vaccine targeting BA.4 and BA.5 Omicron variants and original SARS-CoV-2 recommended for approval | European Medicines Agency (europa.eu)
  4. COVID-19: What is a Paxlovid rebound? (medicalnewstoday.com)
  5. WHO Photo Library – Gallery – COVID-19: field photos
Share This Post