De ce a reapărut poliomielita și ce ne sfătuiesc experții pentru a rămâne în siguranță

Timp de lectură 10 minute

Recent, noi cazuri de poliomielită au fost raportate în SUA, Israel și în Marea Britanie, iar situația readuce în discuție o boală extrem de temută și cere măsuri urgente.

Foto: Strategia de eradicare a poliomielitei 2022-2026

După aproape un deceniu în care poliomielita a fost considerată eliminată din SUA, pe 21 iulie 2022, Departamentul de Sănătate al Statului New York și Departamentul de Sănătate al comitatului Rockland au transmis o alertă cu privire la un caz de poliomielită la un rezident adult din comitatul Rockland. Acesta a devenit primul caz de poliomielită din SUA, după 2013.

Potrivit oficialilor din domeniul sănătății și Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), dovezile sugerează că rezidentul din comitatul Rockland a contractat poliomielita de la cineva care a primit vaccin antipoliomielitic oral (OPV), o versiune cu virus atenuat a vaccinului împotriva poliomielitei care nu se mai administrează in Statele Unite ale Americii.

Apoi, pe 4 august 2022, autoritățile din domeniul sănătății publice au confirmat au găsit probe pozitive pentru virusul poliomielitei în apele reziduale, probe care erau legate genetic de rezidentul din comitatul Rockland diagnosticat cu poliomielită. Ulterior, începând cu 5 august 2022, CDC a confirmat prezența virusului poliomielitei în 11 probe de apă reziduală.

În aproape aceeași perioadă, la 10 august 2022, Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a emis o declarație prin care oferă tuturor copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 9 ani din Londra o doză de vaccin antipolio. Această decizie a fost luată ca urmare a unui raport dintr-o perioadă anterioară care indica prezența poliovirusului de tip 2 derivat din vaccin în probele de canalizare din nordul și estul Londrei.

La începutul acestui an, oficialii din Israel au descoperit cazuri de poliomielita în Ierusalim și în alte orașe din această țară.

O serie de informații indică faptul că autoritățile britanice colaborează cu oficiali din domeniul sănătății din New York și Israel, precum și cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pentru a investiga orice relație dintre aceste detectări recente de poliomielită.

Desigur că toate aceste descoperiri recente devin îngrijorătoare, în condițiile în care, până de curând, se credea că poliomielita mai este prezentă doar în câteva țări, printre care Afganistan, Pakistan și în Ucraina și se făceau eforturi de a găsi strategii care să ducă la eradicarea ei în puținele locuri din lume unde mai era prezentă (Strategia de eradicare a poliomielitei 2022-2026).

În SUA există încă amintirea anilor 1950 când țara s-a confruntat cu un focar serios de poliomielită – o infecție virală care provoacă paralizie, probleme de respirație și, în cazurile cele mai grave, moartea. La apogeul focarului din 1952, au existat aproximativ 20.000 de cazuri de poliomielită în SUA. În 1955, a devenit disponibil primul vaccin împotriva poliomielitei – cunoscut sub numele de vaccin trivalent inactivat împotriva poliovirusului. Vaccinarea pe scară largă a ajutat la scăderea numărului de cazuri de poliomielita în SUA la mai puțin de 100, în anii 1960 și la mai puțin de 10, în anii 1970. Din 1979, niciun caz de poliomielită cu originea în SUA nu a mai fost raportat, deși unele cazuri au apărut ocazional din cauza răspândirii virusului ca efect al călătoriilor internaționale.

În prezent, toate statele din S.U.A. cer în mod obligatoriu vaccinarea copiilor împotriva poliomielitei drept condiție de înscriere la școala elementară și la creșe.

Date fiind aceste descoperiri recente, perspectiva unui nou focar de poliomielită în SUA poate să îngrijoreze populația. Mulți s-ar putea întreba cum se pot proteja de infecție și dacă faptul că sunt vaccinați îi pune la adăpost? Iată de ce este util să înțelegem la ce ne putem aștepta și ce este de făcut. În sensul acesta sunt interesate opiniile și recomandările oferite de o serie de experți americani publicației (Medical News Today).

Dintr-o discuție cu dr. Marny Eulberg (medic de familie, care conduce o clinică de tratare a poliomielitei, ce găzduiește peste 1.500 de supraviețuitori ai poliomielitei, membru al consiliului de administrație al Post-Polio Health International, ea însăși supraviețuitor al poliomielitei din 1985) aflăm că poliomielita este o potențială amenințare pentru orice persoană din lume care nu a fost complet vaccinată împotriva ei. „Cazul de la New York demonstrează că, în societățile noastre atât de mobile, poliomielita poate fi adusă în părți ale lumii care nu au văzut poliomielita de zeci de ani”.

„Pe baza focarelor anterioare de poliomielită, locuitorii New Yorkului trebuie să știe că pentru fiecare caz de poliomielită care se manifestă prin paralizie, pot exista sute de alte persoane infectate”, avertizează dr. Mary T. Bassett, comisarul pentru sănătate din statul New York. „Corelat și cu cele mai recente descoperiri privind apele reziduale, Departamentul pentru sănătate din statul New York tratează un singur caz de poliomielită drept vârful aisbergului care indică un potențial mult mai mare de răspândire. Pe măsură ce aflăm mai multe, ceea ce știm este clar: pericolul poliomielitei este prezent în New York astăzi”, continuă Dr. Bassett.

Potrivit dr. Waleed Javaid, epidemiolog și director responsabil  cu prevenirea și controlul infecțiilor la spitalul Mount Sinai New York: „Trebuie să acționăm acum și să ne asigurăm că adulții, inclusiv femeile însărcinate dar și copiii mici până la vârsta de 2 luni sunt la zi cu imunizarea. Acum vedem focare de poliomielită în anumite comunități și la indivizi care, dintr-un motiv sau altul, nu sunt vaccinați împotriva poliomielitei.” Practic, aceasta înseamnă că oricine trăiește într-o astfel de comunitate unde apare virusul și nu este vaccinat împotriva poliomielitei are un risc mare de a face boala.

Dr. Marny Eulberg explică care este cauza principală a problemei:  ”Comunitatea în care trăiește acest bărbat care s-a îmbolnăvit de poliomielită are rate scăzute de vaccinare împotriva poliomielitei, dar și împotriva rujeolei – chiar au avut un focar de rujeolă destul de mare în ultimii 5 ani. După cum am văzut în cazul pandemiei de COVID, există mulți oameni care se opun vaccinării din diferite motive. Mulți tineri nu au cunoscut pe nimeni care a avut poliomielită și simt că nu mai este o amenințare pentru ei sau pentru familiile lor și, prin urmare, nu vor să fie vaccinați împotriva poliomielitei, riscând să se îmbolnăvească.”

Potrivit dr. Javaid, tratamentul poliomielitei este de susținere. „Tratamentul abordează în mod special simptomele și semnele poliomielitei, cum ar fi febra, precum și terapia fizică pentru slăbiciune sau paralizie (medicamente antispastice pentru a relaxa mușchii, prosoape calde pentru a reduce durerile musculare și spasmele, fizioterapie pentru a trata durerea mușchilor afectați etc.). În acest moment, nu există antivirale aprobate internațional împotriva poliomielitei.”

Autoritățile medicale continuă să comunice activ cu furnizorii de asistență medicală pentru ca aceștia să fie atenți la orice pacienți care pot prezenta simptome și cu privire la testarea pentru enterovirus, care ar ajuta la determinarea dacă o persoană ar trebui să fie testată pentru poliomielita.

Dr. Eulberg a spus și că una dintre preocupările ei este că medicii de astăzi ar putea să nu recunoască și să nu diagnosticheze cu exactitate poliomielita. „Am auzit că bărbatul din New York a fost diagnosticat cu mielită flască acută până când rezultatele studiilor virale efectuate pe un specimen de scaun au revenit pozitive pentru poliovirusul de tip 2 derivat din vaccin”, a explicat ea.

Așadar, dată fiind gravitatea și riscurile bolii, deoarece nu există nici un tratament, cel mai bun mod de a trata poliomielita este de a o preveni prin vaccinare.

Sfaturile dr Marny Eulberg sunt:

  1. Vaccinați-vă dacă nu sunteți vaccinat – mai ales dacă locuiți în zone în care poliomielita încă există sau când călătoriți în zone în care poliomielita circulă, fie cu poliovirus sălbatic, fie cu  poliovirus derivat din vaccin;
  • În al doilea rând, urmați toate instrucțiunile legate de călătorie despre ce trebuie să faceți pentru a evita bolile diareice în țări străine.

Pe lângă vaccinare, autoritățile sanitare americane spun, de asemenea, că „accesul la apă curată, obiceiurile corecte de igienă a mâinilor, sistemele moderne de canalizare și gestionarea apelor uzate împiedică răspândirea bolii.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. Polio eradication strategy 2022–2026: delivering on a promise (who.int)
  2. Polio cases in the US: What experts want you to know (medicalnewstoday.com)
  3. https://www.gov.uk/government/news/all-children-aged-1-to-9-in-london-to-be-offered-a-dose-of-polio-vaccine
Share This Post