Ce ar trebui să știm despre sănătatea ochiului

Timp de lectură 6 minute

În ultimele două decenii, am învățat multe despre cum să ne protejăm mai bine ochii. În același timp, se credea la acea vreme că nu putem face nimic semnificativ pentru a schimba cursul afecțiunilor oculare, iar profesioniștii din domeniul medical obișnuiau să ne spună că degenerescența maculară nu poate fi oprită, cu atât mai puțin inversată.

Acum știm că nutriția este esențială pentru sănătatea ochilor și poate chiar contribui la ameliorarea afecțiunilor oculare și dispunem de studii clinice care dezvăluie care sunt nutrienții importanți ce susțin sănătatea ochilor.

În interviul de mai jos, Jolie Root – nutriționist senior la Carlson Laboratories din SUA și asistentă medicală vorbește despre sănătatea ochilor și despre nutrienții specifici care sunt benefici pentru aceasta.

Care sunt problemele cu care se confruntă oamenii în ceea ce privește vederea? Există probleme noi care au apărut în ultimii ani?

Daunele produse de lumina albastră sunt problema de vedere a perioadei noastre, aceasta putând duce la degenerescența maculară (n.a.: boala oftalmologică în urma căreia apare distrugerea vederii centrale; nefiind afectată și vederea periferică, nu apare orbirea completă).

În ultimii 2 ani, în perioada pandemiei, mulți oameni au lucrat de acasă sau au făcut școala la distanță, terapeuții au făcut consiliere online, iar medicii au făcut telemedicină.

Practic, în această perioadă, toată lumea a petrecut mai mult timp online. Și asta ne-a expus la efectele luminii albastre, aceeași lumină pe care o întâlnim atunci când stăm în lumina soarelui cu ochii neprotejați. Este dăunător pentru retina noastră, locul unde nervul optic trimite semnale către creier, informându-l despre ceea ce privim. Retina, mai ales prin centrul ei – macula – ne oferă acuitatea vederii, macula ne oferă centrul de focalizare. Lumina albastră dăunează acestei zone. Când suntem mai în vârstă, mulți dintre noi suntem supuși unui risc crescut de degenerescență maculară. De asemenea, lumina albastră nefiltrată pe care o primim atunci când stăm în aer liber, fără să ne protejăm ochii la soare, este la fel de dăunătoare ca atunci când stăm ore în șir în fața unui ecran de calculator (telefon inteligent, tabletă, computer).

Ce putem face pentru a ne proteja ochii?

Un lucru pe care îl putem face este să luăm pauze periodice de la folosirea dispozitivelor noastre. Specialiștii ne îndeamnă să ne ridicăm și să ne îndepărtăm cel puțin o dată pe oră sau cel puțin să ne mutăm ochii de pe ecran și să ne concentrăm asupra unui obiect sau a unei perspective mai îndepărtate.

Putem, de asemenea, instala filtre de lumină albastră pentru dispozitivele noastre digitale și cred că există aplicații sau setări pe acestea care vă pot ajuta în acest sens.  De asemenea, în special în orele de seară, această lumină albastră ne perturbă ritmul circadian, producția de melatonină și, prin urmare, somnul. Este util să vă deconectați de la dispozitivele digitale cu 1-2 ore înainte de a merge la culcare. Încărcați-vă dispozitivele, inclusiv telefonul, într-o altă cameră, și nu vă verificați dispozitivele noaptea. Daunele inițiale ale luminii albastre constau din sindromul ochilor obosiți, lipsa concentrării sau, la unele persoane, durerile de cap.

În ceea ce privește degenerescența maculară, am aflat în anii 1990 că spanacul – o jumătate de cană de spanac preparat termic consumată zilnic – a dus la o reducere cu 42% a incidenței degenerescenței maculare, în principal datorită unui carotenoid, luteină, pe care îl conține.

Din fericire, putem restabili densitatea optică a pigmentului macular, putem îmbunătăți degenerescența maculară, în ciuda a ceea ce s-a crezut timp de decenii. Iar principalul motor al acestei inversări al degenerescenței maculare este luteina, care întreține, repară și poate chiar reface o parte din ceea ce s-a pierdut. Studiile au dezvăluit beneficiile pentru sănătate ale acestui factor de nutriție, luteina.

Ce este luteina?

Luteina este un tip de carotenoid care are proprietăți antioxidante și poate oferi diverse beneficii pentru sănătate. Cel mai cercetat beneficiu al luteinei este legat de sănătatea ochilor, dar a fost, de asemenea, legat de sănătatea inimii, de îmbunătățirea funcției cognitive și de reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer.

Luteina se găsește, în general, în legumele de culoare verde închisă, cu frunze, și în alimentele cu pigment galben. Deoarece este un nutrient solubil în grăsimi, trebuie să consumați grăsimi pentru a absorbi luteina pe care o mâncați.

Unele surse de alimente bogate în luteină sunt:

  • gălbenușurile de ou (sursa cea mai ușor de absorbit, ca urmare a conținutului de grăsimi);
  • busuiocul;
  • pătrunjelul;
  • legumele cu frunze verzi închise la culoare, cum ar fi spanacul, varza kale, broccoli și salata verde.

Zahărul este unul dintre acele elemente din dieta ultra procesată care deteriorează țesuturile prin procesul de glicare. Glicarea accelerează formarea cataractei (tulburarea cristalinului ochiului).

Procesele oxidative sunt și ele dăunătoare ochiului, astfel încât elementele care au rol antioxidant sunt benefice pentru a încetini îmbătrânirea ochiului. Dintre acestea, enumerăm vitaminele A, C și E, precum și alte elemente/ nutrienți precum betacarotenul, acizii grași omega-3 , seleniul sau zincul.

În plus față de ceea ce Jolie Root a împărtășit în interviul de mai sus, există și alte lucruri pe care le putem face pentru a ne menține ochii sănătoși și pentru a ne proteja vederea.

Efectuarea unui examen oftalmologic este simplă și nedureroasă – și este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru sănătatea ochilor noștri, deoarece putem depista precoce multe dintre bolile oculare, chiar înainte de a manifesta simptome vizibile.

Îmbătrânirea crește riscul de a suferi de unele boli oculare. De asemenea, este posibil să avem un risc mai mare de a suferi de unele boli oculare dacă:

  • suntem supraponderali sau obezi;
  • avem un istoric familial de boli oculare.

Alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul sau tensiunea arterială ridicată, pot, de asemenea, să ne crească riscul unor boli oculare. De exemplu, persoanele cu diabet sunt expuse riscului de retinopatie diabetică – o afecțiune oculară care poate provoca pierderea vederii.

Recomandările specialiștilor sunt:

  1. Cunoașteți istoricul de sănătate al familiei. Discutați cu membrii familiei pentru a afla dacă au avut probleme oculare. Unele boli și afecțiuni oculare se transmit în familie, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă sau glaucomul.
  2. Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră general. Protejarea sănătății generale poate contribui în mare măsură la menținerea sănătății ochilor! Este important să faceți alegeri sănătoase.Țineți cont de faptul că obiceiurile sănătoase, cum ar fi alimentația plină de nutrienți și activitatea fizică, pot reduce riscul de boli și afecțiuni care pot duce la probleme oculare, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială.
  3. Renunțați la fumat. Fumatul nu este rău doar pentru plămâni – vă poate afecta și ochii! Fumatul vă crește riscul de boli precum degenerescența maculară și cataracta – și poate afecta nervul optic.
  4. Protejați-vă ochii în aer liber. În fiecare zi, puteți lua măsuri simple pentru a vă menține ochii sănătoși. Folosiți aceste sfaturi pentru a vă proteja ochii de lucrurile care îi pot afecta:
    • purtați ochelari de soare. Protejați-vă ochii de soare purtând ochelari de soare – chiar și în zilele înnorate! Asigurați-vă că purtați ochelari de soare care blochează între 99 și 100 % din radiațiile UVA și UVB.
    • purtați ochelari de protecție. Aceștia sunt concepuți pentru a vă proteja ochii în timpul anumitor activități, cum ar fi practicarea sportului, efectuarea de lucrări de construcții sau reparații la domiciliu.
    • oferiți ochilor dvs. o pauză. Privitul la un calculator pentru o perioadă lungă de timp vă poate obosi ochii. Odihniți-vă ochii luând o pauză la fiecare 20 de minute pentru a privi ceva aflat la aproximativ 6 metri distanță timp de 20 de secunde.
    • tratați la timp infecțiile oculare.

Referitor la infecțiile oculare, acestea pot provoca simptome deranjante, inclusiv roșeață, durere, mâncărime și vedere încețoșată. Diferiți germeni pot afecta diferite părți ale ochiului. Ca urmare, fiecare tip de infecție oculară poate necesita un tratament diferit.

În timp ce multe infecții oculare minore se vindecă bine de la sine, altele pot fi grave și pot cauza pierderea permanentă a vederii.

Este important să contactați un profesionist din domeniul sănătății dacă o persoană dacă aveți schimbări la nivelul ochilor sau al vederii care ar putea indica o infecție. De asemenea, păstrați-vă mâinile curate printr-o igienă foarte bună și nu vă atingeți ochii fără să vă spălați mâinile înainte. Aceste măsuri simple previn răspândirea infecțiilor oculare.

Sănătatea ochilor este esențială pentru starea noastră generală de bine, mai ales gândindu-ne că peste 80% din informațiile pe care le primim din mediul înconjurător trec prin ochi.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. Protecting Your Vision and Eye Health — Health Quest Podcast
  2. Keep Your Eyes Healthy | National Eye Institute (nih.gov)
  3. Infected eye: Causes, symptoms, pictures, and treatment (medicalnewstoday.com)
  4. Health Benefits of Lutein and Top Food Sources (healthline.com)
  5. Pigmentul galben din legume protejeaza impotriva afectiunilor oculare (sfatulmedicului.ro)
  6. Sursa foto 1: Protecting Your Vision and Eye Health — Health Quest Podcast
Share This Post