Apar noi norme pentru îngrijirea medicală la domiciliu. Asistenții medicali, alături de alți profesioniști, pot oferi o serie de servicii medicale la domiciliul pacienților

Vorbeam în numărul precedent al revistei despre cât este de important ca societățile noastre să cultive aprecierea valorii sociale aduse de activitatea îngrijitorilor, în condițiile în care, până în 2030, numărul persoanelor în vârstă de 60 de ani și peste va fi mai mult decât dublu în multe societăți dezvoltate și astfel va fi nevoie de tot mai multe persoane care să își asume rolul de îngrijitor, informal sau profesionist.

În contextul acestei discuții, cu atât mai important este un ordin al Ministerului Sănătății, apărut în ultima zi a lunii august 2022, care stabilește noi norme pentru îngrijirea medicală la domiciliu. Ele înlocuiesc normele de funcționare și autorizare în vigoare până acum.
Acest ordin (ORDIN 2520 29/08/2022 – Portal Legislativ (just.ro)) definește îngrijirea la domiciliu drept activitate de îngrijire medicală sau conexă actului medical, prestată de personal specializat, la indicația medicului, la domiciliul pacientului, care contribuie la îmbunătățirea stării acestuia de bine fizic și psihic.
Printre schimbările aduse de noul ordin se regăsește și lista serviciilor de îngrijiri care pot fi efectuate la domiciliul pacientului.
Această listă cuprinde evaluarea inițială și de etapă (activitate nou introdusă) a pacientului, monitorizarea parametrilor fiziologici, toaleta pacientului cu probleme medicale sau imobilizat, manevre terapeutice, tehnici de îngrijire chirurgicală, monitorizarea dializei peritoneale, procedurile de fizioterapie care se pot efectua la domiciliu, logopedia individuală, examinare și evaluare psihologică sau alte servicii recomandate de medicul specialist sau de medicul de familie care sunt în competența furnizorului de servicii de îngrijiri la domiciliu.
Serviciile reglementate de acest nou ordin pot fi realizate de profesioniști precum medicii, asistenții medicali, fizioterapeuții, psihologii și logopezii care au autorizație pentru exercitarea profesiei. Aceștia pot activa ca persoane juridice sau fizice și trebuie să fie autorizate de direcțiile de sănătate publică.
Alături de această noutate legislativă, revista noastră vă aduce mai aproape de alte evenimente importante ale lunii septembrie, prin articole precum: Ziua Mondială Alzheimer (21 septembrie 2022) și Ziua Mondială a Inimii (29 septembrie 2022), Ce ar trebui să știm despre sănătatea ochiului, la secțiunea Interviu, De ce a reapărut poliomielita și ce ne sfătuiesc experții pentru a rămâne în siguranță, la secțiunea Lumea Medicală, Noi descoperiri legate de cancer, la secțiunea Educație Medicală și COVID 19 la timpul prezent la secțiunea Istorie.
De asemenea, ea cuprinde și o serie de recomandări editoriale: 1. Polio. The Odyssey of Eradication (Polio. Odiseea eradicării) de Thomas Abraham; 2. Boli infecțios-inflamatorii ale ochiului, Marieta Dumitrache; 3. Clinica Mayo: Despre bolile inimii, Gersh Bernard J.

Ca în fiecare lună, echipa editorială vă dorește o lectură instructivă și plăcută!


Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post