Cum să fii tu însuți, de Ellen Hendriksen, Editura Trei, 2019

Patru din zece persoane consideră că sunt timide. Ele se refera la sine spunând că „nu se simt confortabil” în societate – pot vorbi deschis între prieteni, dar rămân fără cuvinte în întâlnirile cu multa lume. Când se plâng ca se sunt intimidate de o discuție cu șeful lor sau de a vorbi în fața unei audiențe, aud veșnica încurajare: „Poarta-te firesc! Fii tu însuți!”. Dar cum să faci asta, mai ales când ești predispus la anxietate socială.

Oferind explicații științifice clare, sfaturi directe și povești de viață încurajatoare, Ellen Hendriksen pleacă, în cartea sa, de la o premisă surprinzătoare: orice timid are in el suficiente resurse pentru a face față unor situații sociale noi și angoasante.

Cartea ajuta cititorul să înțeleagă rădăcinile anxietății sociale și în ce fel mintea noastră poate fi „resetată”, prin schimbarea unor comportamente și prin reducerea la tăcere a Criticului Interior – acea voce enervantă care-ți șoptește: „Toți te vor judeca”. Folosind umorul și expertiza psihoterapeutică, autoarea îi ajuta pe cei timizi să-și regăsească încrederea și să contracareze anxietatea încă din fașă, să se simtă în largul lor și să fie ei înșiși.

Ellen Hendriksen este psiholog clinician la Centrul pentru Anxietate și alte Tulburări Asociate de la Universitatea din Boston.

Share This Post