Teste medicale neinvazive

Timp de lectură: 7 minute

În prezent, sunt utilizate peste 100 de teste și proceduri de diagnosticare, fie pentru depistarea bolilor, fie pentru monitorizarea evoluției acestora, inclusiv pentru evaluarea eficienței tratamentului.

Testele de diagnosticare pot fi fie invazive, fie neinvazive. Testele de diagnosticare invazive implică puncția pielii sau pătrunderea în organism. Exemple sunt prelevarea unei probe de sânge, biopsiile și colonoscopiile. Testele neinvazive nu implică instrumente care intră fizic în corp. Printre exemple se numără radiografiile, examenele oftalmologice standard, tomografiile computerizate, RMN-urile, examinarea ECG și monitorizarea Holter.

Procedurile de diagnosticare imagistică sunt exemplele principale de proceduri de testare diagnostică neinvazivă. Acestea creează imagini ale organelor, țesuturilor moi și oaselor din interiorul corpului fără a fi nevoie să se facă o incizie. Instrumentele de testare neinvazivă sunt adesea folosite pentru a determina dacă sunt necesare proceduri mai invazive pentru a stabili un diagnostic.

Dintre cele mai frecvent utilizate proceduri de diagnosticare ghidată prin imagini, enumerăm:

  • Radiografia sau razele X – utilizează radiații și unde radio pentru a crea imagini ale oaselor și organelor. Radiografia a fost primul instrument de diagnosticare imagistică utilizat și este și astăzi cea mai utilizată procedură de diagnosticare non-invazivă. În cazul oaselor rupte și al obstrucțiilor toracice, razele X sunt, de obicei, prima procedură de imagistică medicală solicitată.
  • RMN-ul – o procedură imagistică de diagnosticare foarte avansată care creează imagini ale structurilor interne ale corpului fără a utiliza radiații. RMN utilizează un magnet puternic și unde radio pentru a produce imagini foarte detaliate din interiorul corpului.
  • Ecografia – utilizează unde sonore, un transductor (un dispozitiv care transformă semnalele de o anumită natură în semnale de altă natură – camerele video, microfoanele sunt exemple de transductoare) și un computer pentru a crea imagini ale organelor interne. Este cel mai bine cunoscut ca un instrument folosit de obstetricieni, dar are mai multe aplicații. Este, de asemenea, utilizat în tratament, în special în tratamentele ghidate cu ultrasunete pentru durere.
  • Mamografia este utilizată ca instrument de screening și diagnosticare pentru femei pentru a detecta creșteri anormale la nivelul sânului. Odată cu digitalizarea mamografiei, expunerea la radiații este redusă la doze foarte mici.

Testele neinvazive au nenumărate beneficii, după cum urmează:

  1. durere sau disconfort minim sau inexistent. Unele proceduri vă pot produce inițial o anumită sensibilitate, dar aceste efecte secundare dispar de obicei într-o zi sau două.
  2. desfășurarea testului fără internarea în spital.
  3. timp de recuperare minim.
  4. risc redus de complicații – lipsa inciziilor înseamnă și un risc minim de apariție a unor infecții.
  5. costuri mai mici.

Ca urmare, în din ce in ce mai multe cazuri, specialiștii recomandă testele neinvazive ca primă etapă a procesului de diagnosticare. Un exemplu este cancerul colorectal.

Cancerul colorectal este al treilea cel mai diagnosticat și a doua cauză de deces prin cancer la nivel mondial. Screening-ul regulat al cancerului colorectal poate reduce riscul de incidență și mortalitate prin cancer colorectal.

Majoritatea cancerelor colorectale se dezvoltă sub formă de polipi, excrescențe necanceroase ale mucoasei interioare a rectului sau a colonului. Screening-ul pentru cancer colorectal permite depistarea precoce și îndepărtarea acestor polipi precanceroși.

Colonoscopia este considerată ca fiind una dintre cele mai eficiente metode de screening și detectare a cancerelor colorectale, datorită sensibilității sale ridicate. În cadrul acestei proceduri, profesionistul din sistemul medical utilizează un colonoscop, un tub lung și flexibil cu o cameră și o lumină la un capăt, pentru a examina mucoasa interioară a rectului și a colonului pentru a detecta polipi sau alte anomalii. Mai mult, colonoscopia permite, de asemenea, îndepărtarea polipilor mici în timpul procedurii. Factori precum jena și necesitatea unei pregătiri intestinale și a restricțiilor alimentare înainte de procedură, precum și riscul de sângerare sau perforare a colonului, deși scăzut, tind să descurajeze multe persoane de la a se supune acestei proceduri din proprie inițiativă.

Astfel, deși colonoscopia este încă cea mai eficace metoda de diagnosticare a cancerului colo-rectal, au apărut teste neinvazive de succes care încep să depășească colonoscopia ca prim pas al etapei de diagnosticare. Un astfel de exemplu este testul imunochimic fecal (FIT). Polipii sau cancerele mici din colon și rect pot avea ca rezultat sângerări minore care nu pot fi detectate vizual. Testul FIT utilizează anticorpi pentru a detecta asemenea mici urme de sânge în probele de scaun. Acest test devine din ce în ce mai popular, deoarece este neinvaziv și poate fi recoltat la domiciliu. Din păcate, testul nu este întotdeauna precis, iar un test pozitiv necesită, de obicei, o colonoscopie pentru confirmare. 

Un alt exemplu este testarea ADN izolat din materiile fecale, recomandat în special adulților de peste 45 de ani care au un risc mediu de cancer de colon. Acesta se concentrează pe identificarea de modificări și mutații ale ADN-ului în materiile fecale care ar putea include polipi pre canceroși și/sau tumori canceroase.  Analiza ADN-ului va căuta mai mulți markeri ADN și mutații folosind metode sensibile de detectare. Acest test are rate ridicate de detectare a cancerului de colon în stadiile sale incipiente. La fel ca în cazul testului FIT cu rezultate pozitive, acestea trebuie urmate, de obicei, de o colonoscopie pentru a confirma prezența țesutului precanceros sau canceros. Atât testul FIT, cât și testul ADN izolat din materiile fecale, nu presupun restricții alimentare sau pregătire intestinală.

Fiecare procedură de diagnosticare are avantaje si dezavantaje. Dr. Payton Yau, microbiolog la Rural College din Scoția, Marea Britanie, a declarat pentru revista on line Medical News Today: „FIT este ieftin și eficient din punct de vedere al costurilor; cu toate acestea, este posibil ca tumora să nu sângereze și, prin urmare, putem obține rezultate fals negative. Testul ADN este un produs patentat care vizează un set de gene țintă plus hemoglobina, ceea ce înseamnă că este relativ scump, fiind vorba de o activitate de laborator suplimentară necesară.”

Un studiu recent desfășurat în SUA a comparat raportul cost-eficiență al FIT și al testului ADN. Dintre cele 117.519 persoane care au fost supuse unui screening non-invaziv pentru cancer colorectal în 2019, aproximativ 38,7% dintre persoane au fost supuse unui screening cu FIT, în timp ce 39,2% au fost supuse unui screening cu testul AND. După ce au luat în considerare costul testelor, numărul de pacienți care au utilizat fiecare test și costurile ulterioare cauzate de rezultatele inexacte, cercetătorii au estimat că costurile asociate cu FIT s-au ridicat la 1,1 milioane de dolari în 2019, în timp ce costurile asociate testului ADN s-au ridicat la aproximativ 5,6 milioane de dolari.

De asemenea, comparând impactul clinic al acestor teste, cercetătorii au constatat că o proporție similară de persoane cu rezultate pozitive (59.5% în cazul testului FIT și 63.2% în cazul ADN) au prezentat ulterior cancer colorectal în stadiu incipient, după ce au fost supuse unor teste de confirmare (colonscopii, de exemplu). Aceste rezultate indică că testul FIT este deocamdată mai eficient în privința screening-ului pentru cancer colorectal.

Autorii studiului susțin că aceste rezultate ar putea informa procesul decizional al medicilor. În concordanță cu acest lucru, Dr. Folasade May, profesor asociat de medicină la UCLA, a comentat: „FIT este a 2-a cea mai frecventă modalitate de depistare a cancerului colorectal în SUA, după colonoscopia de screening. Testul ADN este o opțiune mai nouă de screening. Deși a crescut în popularitate, acesta a fost întotdeauna mai puțin utilizat decât FIT. Cred că rezultatele studiului susțin trecerea de la screeningul prin colonoscopie la testele de screening precum FIT sau ADN. Grupul operativ [United States Preventive Services Task Force] recomandă șapte strategii pentru screeningul cancerului colorectal. Pacienții ar trebui să ia în considerare avantajele și dezavantajele tuturor acestor șapte strategii și să aleagă testul care este cel mai bun pentru ei. Unii pacienți vor alege FIT sau FIT-DNA deoarece sunt neinvazive, ieftine și pot fi efectuate în confortul propriei case„, a remarcat Dr. May.

În același timp, Dr. Guido van Hal, sociolog medical la Universitatea din Anvers, Belgia, a subliniat că mai multe studii au arătat că testul ADN are o rată mai scăzută a falsurilor negative, dar o rată mai mare a falsurilor pozitive decât FIT. Până acum, dovezile existente plasează FIT în fata testului ADN în ceea ce privește raportul cost-eficiență, dar, pentru o decizie cât mai informată, sunt necesare mai multe studii, afirmă cercetătorii, studii de simulare privind raportul cost-eficiență al FIT față de testul ADN și studii privind impactul FIT în programele de screening reale.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. Noninvasive Technique – an overview | ScienceDirect Topics
  2. What is considered diagnostic testing? | Independent Imaging
  3. Study finds less expensive noninvasive test is an effective alternative to a more costly test for colorectal cancer screening | ACS (facs.org)
  4. Alternatives to Colonoscopy: Colon Cancer Tests (verywellhealth.com)
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/colorectal-cancer-noninvasive-tests-may-be-just-as-effective-as-colonoscopy
Share This Post