Ziua Accesului Universal la Servicii de Sănătate. 12 decembrie 2022

Probabil că semnificația acestei zile devine mai clară dacă fiecare dintre noi ne vom gândi la propria sănătate și a tuturor celor pe care-i cunoaștem.

De fapt, pentru a înțelege cu adevărat semnificația acestui concept, ne vom gândi la tot ce este necesar pentru a fi, a deveni și a rămâne sănătoși.

Putem obține această stare de sănătate cu ajutorul unui profesionist în sănătate, dacă beneficiem de tratamentul necesar pentru a ne însănătoși, atunci când avem o suferință, și dacă primim medicamentele necesare. La fel de important este faptul că există finanțarea necesară pentru toate acestea și politici bune care fac ca toate serviciile de sănătate să fie accesibile pentru fiecare dintre noi, pentru familia noastră și comunitatea în care trăim, oricând avem nevoie de ele, acum, dar și în viitor.  Nu în ultimul rând este important ca guvernele țărilor noastre să aibă informații corecte și complete despre sistemul de sănătate, pentru a se asigura că acesta funcționează așa cum trebuie.

Cu alte cuvinte, pentru ca fiecare dintre noi să aibă o sănătate bună avem nevoie de: 1. Profesioniști în sănătate; 2. Servicii de sănătate disponibile; 3. Produse, cum ar fi medicamentele; 4. Resurse financiare; 5. Politici publice și 6. Informații. Când toate aceste 6 elemente există și conlucrează bine, fiecare dintre noi se poate bucura de o sănătate bună, chiar și în situații de criză. În plus, sistemele bune de sănătate nu doar tratează oamenii, ele ajută la promovarea unui stil de viață sănătos și previn îmbolnăvirea.

În fiecare an, pe 12 decembrie, Ziua Accesului Universal la Servicii de Sănătate marchează data în care guvernanților li se cere să facă investiții mai inteligente și să accelereze eforturile pentru a asigura ”sănătate pentru toți”. În lumea spre care tindem, fiecare dintre noi are acces la asistență medicală de calitate ori de câte ori are nevoie, fără a fi împiedicat de dificultăți financiare.

Acoperirea universală de sănătate (Universal Health Coverage – UHC) înseamnă limitarea sărăciei, promovează bunăstarea familiilor și comunităților, protejează împotriva crizelor de sănătate publică și promovează accesul la sănătate pentru toți.

Tema din acest an, „Construiți lumea pe care o dorim: un viitor sănătos pentru toți”, subliniază că pentru a construi sisteme de sănătate puternice avem nevoie de echitate, încredere, medii sănătoase, investiții și responsabilitate.

În plus de rolul guvernelor, Organizația Mondială a Sănătății acționează la nivel mondial pentru a se asigura că cei care au nevoie de servicii de sănătate au șansa de a beneficia de acestea și sunt protejați de amenințări globale de sănătate.

Ziua UHC își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la necesitatea unor sisteme de sănătate puternice și rezistente. În fiecare an, în această zi, susținătorii UHC devin vocea milioanelor de oameni pentru care accesul la sănătate este deficitar, pentru a chema liderii lumii să facă investiții mai mari și mai inteligente în sănătate și pentru a reaminti lumii că accesul la sănătate este imperativ necesar într-o lume mai echitabilă.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. https://www.who.int/westernpacific/news-room/events/detail/2022/12/12/western-pacific-events/universal-health-coverage-day-2022 (și sursa foto)
  2. https://universalhealthcoverageday.org/
  3. https://www.uhc2030.org/what-we-do/voices/universal-health-coverage-day/
  4. https://www.paho.org/en/campaigns/universal-health-day-2022

Share This Post