Depistarea timpurie a autismului

Timp de lectură: 5 minute

Aproximativ 1 din 44 de copii au fost identificați cu tulburări de spectru autist în Statele Unite ale Americii, în 2018, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC). Ponderea are un trend crescător față de 1 din 54, în 2016 și 1 din 88, în 2008. La nivel mondial, rata actuala este 1 din 68, în timp ce pentru România studiile indica o rata de diagnosticare de 1 la 51 de copii.

Mulți cercetători declară că încă nu este clar dacă creșterea numărului de cazuri înregistrată în ultimii ani se datorează în principal îmbunătățirii depistării sau faptului că apar mai multe cazuri de copii care dezvoltă autism. „Este o combinație a ambilor factori„, a declarat Wendy Fournier, președintele Asociației Naționale pentru Autism din SUA. „Există o mai mare conștientizare publică a semnelor timpurii ale autismului, ceea ce face ca părinții să fie mai predispuși să abordeze problemele de dezvoltare cu medicii lor, în timp ce ratele reale de prevalență continuă să crească an de an.”

Sursa foto: pluspng.com

În același timp, din cauza inechităților cu privire la accesul la serviciile de sănătate din SUA,

cercetătorii de la Rutgers University din SUA, care au condus recent un studiu publicat în revista Pediatrics în februarie 2023, subliniază că este foarte probabil ca rata reală să fie mai mare.  „Chiar dacă identificarea în rândul grupurilor insuficient deservite se îmbunătățește în timp, studiul arată că există încă disparități în identificarea autismului fără dizabilitate intelectuală în rândul unor grupuri din populație„.

Astfel, în trecut, copiii de culoare și hispanici din SUA au fost diagnosticați cu autism la rate mai mici decât copiii albi. Noua analiză a arătat că, în rândul copiilor fără dizabilități intelectuale din zona New York/New Jersey, probabilitatea ca copiii de culoare să fie diagnosticați cu autism a fost cu 30% mai mică decât pentru copiii albi. În plus, copiii care trăiesc în zone bogate au avut cu 80% mai multe șanse de a fi identificați cu autism fără dizabilități intelectuale decât copiii care trăiesc în zone mai sărace. Echipa de cercetători de la Universitatea Rutgers a calculat această tendință analizând estimările Centrului pentru Controlul Bolilor cu privire la numărul de copii care au fost identificați ca având tulburări din spectrul autist până la vârsta de 8 ani.

Ca urmare a rezultatelor studiului, echipa de cercetători a recomandat ca toți copiii mici (18 – 24 luni) să treacă la pediatru printr-un screening de autism, ceea ce e foarte probabil să îmbunătățească identificarea acestei tulburări în rândul comunităților cu insuficient acces la serviciile de sănătate.

De asemenea, o altă evoluție îmbucurătoare pentru depistarea timpurie a autismului, inclusiv în comunitățile insuficient deservite, se poate schimba odată cu apariția unui algoritm bazat pe dosarele de sănătate ale nou-născuților, conform unui studiu al Universității Duke din SUA publicat tot în februarie 2023, în revista JAMA (Journal of American Medical Association).  

Cercetătorii au analizat fișele medicale electronice a 45.000 de copii mici tratați în cadrul sistemului de sănătate al Universității Duke între 2006 și 2020. Aceștia au creat un algoritm care prognozează ce copiii vor fi diagnosticați ulterior cu autism. Sunt aceia care au avut probleme oftalmologice, neurologice, gastrointestinale sau care au trecut prin terapie fizică. „Un număr foarte mare de factori din profilul de sănătate al sugarului” au fost incluși în modele, a declarat coautorul studiului, Dr. Matthew Engelhard, profesor asistent de Biostatistică și Bioinformatică. „Fiecare dintre acești factori contribuie în mod incremental„.

Rezultatele studiului dau speranțe foarte mari pentru depistarea cât mai timpurie a cazurilor, astfel încât copiii să poată fi ajutați cât mai repede, a subliniat și Geraldine Dawson, autoarea studiului, care conduce Centrul Duke pentru autism și dezvoltarea creierului.

În copilăria timpurie, creierul este considerat mult mai ușor de schimbat și, prin urmare, intervențiile pot avea un efect mai mare, subliniază cercetătorii.

Tratamentele actuale pentru autism se bazează pe terapia comportamentală. Una dintre cele mai utilizate strategii se numește terapie de analiză comportamentală aplicată, care folosește instrumente precum cartonașele pentru a consolida înțelegerea emoțiilor faciale. O echipă de cercetători din SUA a construit o versiune computerizată a acestei terapii. Sistemul folosește o cameră pe ochelari de realitate augmentată.

Copiii cu autism care au folosit această tehnologie au prezentat îmbunătățiri în ceea ce privește comportamentele sociale. Echipa testează o abordare complementară într-o aplicație care îi ajută pe copii să învețe să acționeze în funcție de emoții. Aceste instrumente le oferă copiilor cu autism ajutorul suplimentar de care au nevoie pentru a-și înțelege lumea socială.

Se testează și tehnici de teatru, ce implică participarea copiilor cu tulburări de spectru autist în piese de teatru, pentru perfecționarea abilităților lor sociale și emoționale.  Un studiu clinic condus de Dr. Blythe Corbett de la Universitatea Vanderbilt din SUA a constatat că persoanele cu autism care au participat la piesele de teatru și-au îmbunătățit înțelegerea socială și interacțiunile cu cei din jur.

Deoarece autismul este diferit pentru fiecare persoană în parte, cercetătorii caută diferiți “markeri” care sunt asociați cu diferite tipuri de dificultăți sociale și, de asemenea, modalități de a identifica ce tratamente vor funcționa cel mai bine pentru fiecare persoană în parte.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

1.Algorithm Can Spot Signs of Autism in Babies, Study Says (webmd.com) – WebMD News Brief

2. https://www.usnews.com/news/health-newsChildhood Autism Diagnosis Is Getting Better, But Not for Everyone (usnews.com)

3. Predictive Value of Early Autism Detection Models Based on Electronic Health Record Data Collected Before Age 1 Year | Autism Spectrum Disorders | JAMA Network Open | JAMA Network

4.Autism rates have tripled. Is it more common or are we better at diagnosis? (nbcnews.com)

5. Autism Spectrum Disorder: Engaging in a Social World – CHC Resource Library | CHC | Services for Mental Health and Learning Differences for Young Children, Teens and Young Adults | Palo Alto, San Jose, Ravenswood (chconline.org)

6.Prevalence and Disparities in the Detection of Autism Without Intellectual Disability | Pediatrics | American Academy of Pediatrics (aap.org)

7.1 din 51 de copii este diagnosticat cu autism (helpautism.ro)

8. Training caregivers to transform children’s lives (who.int)

Share This Post