În profesia noastră observăm adesea că unele persoane sunt mai rezistente decât altele într-o situație stresantă cauzată, de exemplu, de o boală. O explicație posibilă ar putea veni din ceea ce un număr în creștere de dovezi științifice identifică ca fiind auto-îngrijirea, un model bazat pe medicina stilului de viață. Ea este complementară medicinei tradiționale și are la bază o abordare bazată pe dovezi a prevenirii și tratamentului bolilor, concentrându-se pe adoptarea unor obiceiuri sănătoase care includ 5 piloni: nutriția, activitatea fizică, somnul, atitudinea și rezistența în situațiile stresante.
Dintr-un ghid publicat recent de Harvard Medical School din SUA, care vorbește despre acest model al medicinei stilului de viață, aflăm despre rolul unui somn odihnitor, despre importanța unei atitudini pozitive și despre strategiile care aduc rezistență în fața situațiilor stresante. Modelul cuprinde și strategii care ne învăță să ne ”desprindem” atunci când lucrurile devin dificile, să păstrăm o energie bună în fiecare zi și subliniază și cât de important este să avem conexiuni sociale de calitate și să trăim cu un scop de viață care să ne aducă împlinire.
Sunt aceste lucruri importante pentru România? Dacă ne uităm la ”Profilul de țară din 2019 în ceea ce privește sănătatea” [1], în România ratele mortalității evitabile prin prevenție și ale mortalității prin cauze tratabile sunt printre cele mai ridicate din UE. Mortalitatea prematură ar putea fi redusă substanțial dacă ar exista politici de sănătate publică și de prevenție mai eficace, un rol consolidat al asistenței medicale primare, precum și un acces mai bun la servicii.
Dar aceste măsuri trebuie luate doar la nivel de sistem de sănătate? Nu există ceva ce putem face fiecare dintre noi?
În 2018, cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică T.H. Chan de la Harvard (SUA) au analizat date de la Centrul pentru Controlul Bolilor și din două studii populaționale pe termen lung – Nurses’ Health Study și Health Professionals Follow-up Study. Aceștia au descoperit că persoanele care au practicat cele cinci obiceiuri specifice de stil de viață sănătoasă amintite mai sus și-au redus dramatic riscurile de boli de inimă și cancer, în comparație cu cei care nu au făcut niciunul dintre aceste lucruri.
Conform acestui studiu, participanții sănătoși:
- au avut o dietă bogată în fructe și legume, cereale integrale și acizi grași nesaturați și săracă în carne roșie și carne procesată, băuturi zaharoase, grăsimi trans și sodiu.
- nu au fumat.
- au avut cel puțin trei ore și jumătate de activitate fizică moderată până la viguroasă în fiecare săptămână.
- au consumat doar cantități moderate de alcool (nu mai mult de un pahar pe zi pentru femei și două pahare sau mai puțin pe zi pentru bărbați).
- și au menținut un indice de masă corporală (IMC) sănătos, cuprins între 18,5 și 24,9.
În ceea ce privește eficiența acestor recomandări, cei care au lucrat la acest studiu au descoperit că practicarea tuturor celor cinci obiceiuri, începând cu vârsta de 50 de ani, a prelungit viața cu mai mult de un deceniu, în comparație cu practicarea niciunuia dintre ele. Femeile care nu au adoptat niciunul dintre obiceiuri au trăit în medie până la vârsta de 79 de ani, în timp ce cele care le-au practicat pe toate cele cinci au trăit până la 93 de ani. În mod similar, bărbații care nu au practicat aceste cinci obiceiuri au trăit în medie până la 75 de ani, în timp ce cei care le-au practicat au trăit până la aproape 88 de ani.
Când vine vorba de autoîngrijire, obiceiurile care favorizează un corp sănătos sunt un bun punct de plecare. Însă un lucru pe care oamenii de știință l-au învățat de-a lungul timpului este că mintea și corpul sunt legate în mod inextricabil. Gândurile și emoțiile influențează sănătatea în multe feluri. De exemplu, evenimentele stresante fac să vă crească tensiunea arterială. Depresia scade toleranța la durere, iar singurătatea pare a fi acum o cauză a morții premature. Acestea sunt doar trei exemple dintre multe altele.
Este deci clar că orice program de autoîngrijire adevărată trebuie să meargă dincolo de cele cinci obiceiuri legate de sănătatea corpului, care reprezintă fundamentul creării stării de bine. Un corp sănătos și o minte sănătoasă pot reprezenta cheia longevității.
Ca de obicei, în plus de aceste gânduri de grijă pentru voi și sănătatea voastră, vă încurajez să citiți articolele lunii martie din revista noastră și vă trimit cele mai bune gânduri în prima lună de primăvară.
Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București
[1] https://health.ec.europa.eu/system/files/2019-11/2019_chp_romania_romanian_0.pdf