Ziua internațională a moașelor, 5 mai 2023

În secolul XIV, cuvântul ”moașă” a fost folosit pentru prima oară, cu sensul de persoană care ajuta femeile la naștere. Practic, din cele mai vechi timpuri, femeile au născut în propriile case, sub îndrumarea unei femei cu experiență, care, din acel moment până astăzi, avea să fie denumită moașă.

Chiar și în preistorie, există înregistrări în toată lumea despre tradițiile moașelor. Aceste femei erau cele care studiaseră procesul de naștere, semnificația sa culturală și rolul vital pe care acesta îl joacă în perpetuarea speciei. Este adevărat că în vremurile străvechi, practicile lor se bazau în mare măsură pe experiență. Acum moașele sunt profesioniști pregătiți și care sunt capabile și competente în a ajuta o femeie pe parcursul sarcinii, la momentul nașterii și ulterior, în perioada de îngrijire a nou-născutului.

Chiar și în modelul nașterilor în spitale, care a fost introdus mult mai recent în istoria omenirii, majoritatea femeilor din lume aleg modelul nașterii naturale, de cele mai multe ori fiind asistate de moașe, și aceasta datorită beneficiilor multiple pentru mamă și copil pe care acest tip de naștere le aduce.

Deși există și bărbați specializați în domeniu, mii de ani de tradiție au făcut din această arie din medicină aproape exclusiv o artă a femeii. Acest lucru era foarte puternic promovat în trecut. De exemplu, pentru a fi moașă în Grecia antică trebuia să fi născut tu însăți, ceea ce a făcut din aceasta o practică exclusiv feminină. Toată această istorie a dus la o puternică scindare între moașă și obstetricieni, care a avut loc în Europa secolului al XVII-lea.

În timp ce practica moașei a scăzut în importanță, pentru o vreme, în ultimele două sute de ani, în acest moment există o mișcare în creștere care promovează nașterea la domiciliu și care face ca acest domeniu de practică să fie mai relevant ca niciodată.

În fapt, Ziua Internațională a Moașelor sărbătorește acești profesioniști speciali și rolul pe care aceștia îl joacă pentru o casă fericită și o naștere sănătoasă.

Atunci când vorbim despre Ziua Internațională a Moașelor există mai multe motive care fac din moașe pilonii unei vieți sănătoase și care merită recunoscute:

  1. Moașele sunt esențiale în reducerea mortalității și morbidității neonatale și materne, lucru pe care este bine să-l afle toți decidenții din sănătate și justiție.
  2. Ele contribuie la îmbunătățirea rezultatelor în materie de sănătate neonatală, maternă, reproductivă și sexuală, motiv pentru care realizările moașelor trebuie sărbătorite.

Rolul profesional unic al moașei trebuie recunoscut de către factorii de decizie politică care trebuie să facă schimbări și să aloce resurse adecvate deoarece:

1. Cu toate lucrurile extraordinare pe care moașele le fac, există un mare deficit de moașe, în multe țări, printre care și în România, unde mai sunt cam 1000 de moașe, deși ar fi necesare 11.000. Aceasta înseamnă că există multe provocări și multe moașe se confruntă cu lipsa de sprijin și cu un statut scăzut.

2. Începând cu 1990, pe glob s-a înregistrat o scădere constantă a deceselor nou-născuților și a deceselor materne. Unul dintre principalele motive pentru acest lucru se datorează faptului că tot mai multe femei beneficiază de asistență calificată oferită de moașă.

 3. Moașele oferă îngrijiri medicale critice, inclusiv o gamă largă de servicii medicale importante precum screening-uri pentru cancerul de col uterin și de sân, consiliere și alte servicii. În unele țări, ele sunt, de asemenea, capabile să efectueze îngrijiri obstetricale de urgență de bază.

4. Moașele sunt avocați importanți ai drepturilor femeilor. Acestea pot ajuta supraviețuitoarele violenței de gen și pot preveni mutilări genitale feminine.

Iată motive importante pentru care importanța muncii moașelor nu doar că nu ar trebui subestimată, ci ar trebui promovată intens și celebrată.

Iar unul dintre cele mai bune moduri de a sărbători Ziua Internațională a Moașelor este, dacă cunoașteți o moașă sau dacă vreuna v-a ajutat să vă nașteți copilul, de a-i trimite o felicitare de mulțumire sau a-i da un telefon pe 5 mai, pentru a-i spune că o apreciați. Moașele ajung să țină foarte mult la copiii pe care îi ajută să vină pe lume și se bucură când află vești despre ei!

În plus, în multe țări sunt organizate evenimente de mare vizibilitate pentru această zi precum maratoane, spectacole publice sau marșuri. Desigur că o altă opțiune este să creați o campanie în social media pentru moașe, în care femeile să se alăture și să împărtășească propriile experiențe în care au beneficiat de îngrijirea moașelor.

Un asftel de exemplu este și evenimentul OAMGMAMR „Moașele: Împreună pentru sănătate și comunitate„, organizat în data de 10 mai 2023.

Reuniunea a fost dedicată promovării și susținerii rolului vital pe care îl au moașele în îmbunătățirea sănătății mamelor, copiilor și comunităților noastre.

Așadar, să nu uităm că celebrând Ziua Internațională a Moașelor sărbătorim nașterea și bucuria vieții și viitorul. La mulți ani, moașelor din România, la mulți ani moașelor de pretutindeni!

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. https://www.rcm.org.uk/international-day-of-the-midwife-2023/
  2. International Midwives’ Day – May 5, 2024 | Spirit Of The Holidays
  3. https://www.internationalmidwives.org/icm-events/international-day-of-the-midwife-2023.html (inclusiv sursa foto)
  4. Criză de moașe în România: sunt de 11 ori mai puține decât este nevoie (observatornews.ro)
  5. https://www.facebook.com/search/top?q=ordinul%20asistentilor%20medicali%20din%20romania
Share This Post