Our Nurses. Our Future. Ziua internațională a asistenților medicali 2023

Celebrată anual la 12 mai, data aniversării zilei de naștere a luiFlorence Nightingale (cea care este considerată fondatoarea nursingului modern), este o zi care prilejuiește sublinierea contribuției asistenților medicali.

Tema anului 2023, lansată de Consiliul Internațional al Nurselor (ICN), o organizație ce cuprinde 136 de asociații naționale de asistenți medicali, care reprezintă 28 de milioane de asistenți medicali din întreaga lume, este mesajul unei campanii globale care urmărește să provoace un dialog cât mai larg, pentru a putea răspunde mai bine provocărilor din sănătate și a oferi, la nivel global, dar și în fiecare zonă a lumii, servicii de sănătate tuturor.

Mesajul este o continuare a celui promovat prin raportul ”State of the World’s Nursing, a Global Strategic Direction for Nursing & Midwifery” și prin cel numit ”Sustain and Retain in 2022 and Beyond”, prin care ICN și alte organizații din domeniu solicită guvernelor, societății civile de pretutindeni, organizațiilor internaționale, furnizorilor de servicii medicale și profesioniștilor din domeniul sănătății să acționeze și să fie responsabili în crearea și susținerea unor sisteme de asistență medicală sigure și care oferă acces cât mai larg la serviciile de sănătate, la prețuri accesibile.

Toate acestea au adus în prim plan dovezile care justifică creșterea rolului asistenților medicali și au făcut apel la acțiune imediată, deoarece aceasta este o cerință fundamentală pentru asigurarea drepturilor omului.

Comitetul pentru drepturile economice, sociale și culturale a declarat că „sănătatea este un drept fundamental al omului, indispensabil pentru exercitarea altor drepturi ale omului. Orice ființă umană are dreptul de a se bucura de cel mai înalt nivel de sănătate care să îi permită să ducă o viață demnă”. (Biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, 2000). Deși ICN înțelege că multe țări au făcut progrese în ceea ce privește creșterea susținerii pentru domeniul sănătății, în multe circumstanțe, sănătatea continuă să fie privită ca o ecuație economică izolată de dezvoltarea pe termen lung a societăților noastre. Sănătatea nu poate fi privită ca o cheltuială cu capitalul uman. Ea trebuie considerată ca o investiție care este legată în mod intrinsec de o societate sănătoasă. Lumea nu își poate permite să repete dezastre de amploarea COVID-19, indiferent dacă acestea sunt sau nu declanșate de următoarea pandemie, de un conflict global sau de orice alt dezastru. Revenirea la „normalitate” nu este suficientă.

Concret, Carta ICN în 10 puncte militează, printre altele, pentru: 1. protejarea și investiții în dezvoltarea profesiei de asistent medical; 2. susținerea sănătății și stării de bine a asistenților medicali; 3. îmbunătățirea strategiilor de recrutare și reținere a asistenților medicali; 4. realizarea și punerea în practică a unor planuri naționale privind resursa umană reprezentată de asistenții medicali, 5. Investiții în programe educaționale de înaltă calitate pentru asistenții medicali etc. Cu alte cuvinte, dacă vrem să ne uităm spre un viitor în care sănătatea are un loc, trebuie să demonstrăm că știm să facem investiții corecte în sănătate și îngrijirile de sănătate.

Sub egida acestei tematici care anticipează viitorul profesiei se înscrie și subiectul celei de-a XIV-a ediții a Conferinței organizată de Filiala București a OAMGMAMR.  

Derulată în perioada 17-19 mai 2023, conferința cu temaCompetență, inovație, cercetare în îngrijirile de sănătate” se concentrează pe domenii precum: îngrijirile de sănătate bazate pe dovezi, filozofia îngrijirilor de sănătate bazate pe competențe la nivel național şi internațional, dezvoltarea de bune practici în îngrijirile de sănătate și, nu în ultimul rând, pe cercetare în domeniul îngrijirilor de sănătate.

Temele de dezbatere sunt alese din toate zonele științei îngrijirilor de sănătate centrate pe pacient, leadership și management clinic, audit clinic, colaborare în echipa medicală, asigurarea echității și accesului universal la servicii de sănătate, demnitatea pacientului și a personalului medical.

Evenimentul a fost gândit pentru a asigura o dezbatere academică de vârf, cu participarea unor asistenți medicali și moașe, lideri în specialitățile lor, educatori, factori de decizie politică, experți din domeniul medical din România şi de la nivel internațional, creând astfel oportunitatea unei comunități de colaborare și cooperare profesională.

Având în vedere apropierea dintre cele două momente, conferința organizată de Filiala București a OAMGMAMR este și ea un eveniment de celebrare a viitorului îngrijirilor de sănătate, prin asistenții medicali, cu participarea asistenților medicali și a moașelor.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. https://www.icn.ch/what-we-do/campaigns/international-nurses-day
  2. https://oammrbuc-conf.ro/
Share This Post