Asistenții medicali și moașele sunt două profesii celebrate și recunoscute pretutindeni pentru rolul lor vital în orice sistem de sănătate.

Asistenții medicali și moașele au profesii care sunt menite, peste tot în lume, sa-i ajute pe oameni să-și păstreze sănătatea sau să și-o recapete. Sănătatea, adică cea mai importantă valoare cu care se nasc cei mai mulți dintre noi.

Așadar, este minunat că există aceste două momente (5 mai –  Ziua internațională a moașei și 12 mai – Ziua internațională a asistenților medicali) care ne oferă, în fiecare an, ocazia să fim alături de colegii noștri de la nivel mondial, pentru a marca recunoașterea rolului jucat de două categorii fundamentale de profesioniștii în îngrijirile de sănătate – asistenții medicali și moașele – și pentru a milita pentru investiții înțelepte în dezvoltarea lor.

În noua configurație post-pandemie a sistemelor de sănătate, se discută din ce în ce mai mult nu doar despre modul în care va fi acoperit deficitul numeric de profesioniști în îngrijirile de sănătate, sau cum să ajungem la o mai bună distribuție geografică a lor, atât în cazul moașelor, cât și în cazul asistenților medicali, dar și despre cum putem face ca, investind în dezvoltarea competențelor acestora, în recunoașterea muncii lor și în îmbunătățirea condițiilor de muncă, putem ajunge la creșterea siguranței și calității serviciilor de sănătate oferite, a satisfacției pacienților și, în final, putem avea o mai bună sănătate a populației.

Este și luna în care filiala București a OAMGMAMR a organizat cea de-a XIV-a ediție a conferinței sale anuale, un eveniment științific care s-a concentrat pe domenii precum: îngrijirile de sănătate bazate pe dovezi, filozofia îngrijirilor de sănătate bazate pe competențe la nivel național și internațional, dezvoltarea de bune practici în îngrijirile de sănătate și cercetare. Temele alese au rolul de a susține proiectul pe termen lung al organizației de a contribui la dezvoltarea profesiilor de asistent medical generalist, moașă și asistent medical ca parte integrantă, bine-definită a grupului profesiilor medicale din domeniul sănătății în România, și poziționarea lor din ce în ce mai sus în elita profesioniștilor europeni.

Profit de ocazie să-i felicit pe toți cei care au fost alături de noi la conferința filialei București a OAMGMAMR, și să mulțumesc lectorilor, asistenți medicali și moașe, lideri în specialitățile lor, educatorilor, factorilor de decizie politică, experților din domeniul medical din România și de la nivel internațional, care au creat oportunitatea unei dezbateri de înalt nivel academic.

Iar cu prilejul zilelor aniversare de 5 mai și 12 mai doresc tuturor asistenților medicali și moașelor să fie mândri de profesiile și munca lor, pentru că protejează sănătatea, aduc pe lume viața și salvează vieți. Iată tot atâtea motive pentru care meritați să fiți sărbătoriți!

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post