Ce putem învăța din modelul SUA unde există ”Săptămâna (și luna) sănătății pentru bărbați”?

Timp aprox. de lectură: 12 minute

Zilele acestea, pe fondul discuțiilor despre dezbaterile publice, negocierile și consultările aduse de viitorul Contract-Cadru care aduc în prim-plan, mai mult ca niciodată, problematica prevenției, merită poate să discutăm despre modul în care este realizată în România responsabilizarea populației pentru propria sănătate.

Desigur, așa cum existau o serie de discuții la un moment dat, persoanele care nu se prezintă la medicul de familie pentru servicii de prevenție ar putea fi sancționate, iar aceasta ar putea asigura, cel puțin formal, conformarea unora dintre potențialii beneficiari. Însă, este sănătatea o temă față de care să ne raportăm prin constrângere?  Poate sistemul medical, oricât de bine ar fi finanțat și ar funcționa, să protejeze o persoană, doar ca efect al prezentării sale la o vizită anuală la medicul de familie? Cel mai probabil, este foarte dificil de realizat acest lucru, sau cel puțin aceasta pare să fie concluzia altor sisteme de sănătate care mizează mai mult pe construirea unor mecanisme de cooperare, de cooptare a populației pe acest drum al protejării sănătății, nu doar pe penalizarea celor care nu se conformează.

 Un exemplu pare să fie ”Săptămâna sănătății pentru bărbați” (12-18 iunie) și ”Luna sănătății pentru bărbați” (iunie) din SUA sau ”Luna internațională a sănătății pentru bărbați” celebrată la nivel mondial.

Toate sunt destinate 1. conștientizării problemelor de sănătate (mentale și fizice) în rândul bărbaților și băieților care pot fi prevenite și 2. încurajării detectării precoce și tratamentului bolilor. Profesiile medicale și activiștii de la nivelul comunităților folosesc această oportunitate pentru a încuraja autoexaminarea și screening-ul.

De ce este necesar acest lucru?

Prilejul poate fi exploatat pentru a transmite informații și sfaturi despre numeroasele probleme de sănătate cu care se confruntă bărbații care pot fi prevenite într-un mod mai ușor de acceptat de persoanele vizate, încurajându-i și ajutându-i să facă pași către o viață mai lungă, mai sănătoasă și mai fericită, fără a-i mustra sau învinovăți.

Iar statisticile privind sănătatea bărbaților vorbesc de la sine despre nevoia de a face acest lucru din cel puțin 3 motive:

  1. Bărbații sunt mai susceptibili de a-și pune sănătatea în pericol fumând, consumând alcool și făcând alte alegeri nesănătoase de viață.
  2. Unul din doi bărbați este diagnosticat cu cancer în timpul vieții.
  3. Bărbații au cele mai mari rate ale mortalității din cancer, boli de inimă, diabet și prin sinucidere.

Scopul lunii sau săptămânii dedicate sănătății bărbaților din SUA este exact acela de a schimba aceste statistici și de a-i încuraja spre comportamente corecte care-i pot proteja, prin controale regulate, nutriție și exerciții fizice.

Dacă-i ascultăm ce spun la diferite vârste, foarte mulți dintre bărbații de până la 30 de ani spun că ei sunt tari ca fierul și consideră că mersul la medic este o pierdere de timp și bani, în timp ce, la 40 de ani, sunt prea ocupați cu cariera și familia lor pentru a vizita un medic, iar după 50 de ani, nu merg la medic pentru că le este frică de ceea ce ar putea afla.

Dacă nu vă amintiți când ați fost ultima dată la un control de rutină sau dacă instinctul vă spune că ceva nu este în regulă, este timpul să acționați după următorii 4 pași, pentru a vă păstra starea de bine și pentru a vă prelungi viața:

1. Alegeți un medic de familie și mergeți regulat la controalele anuale (dacă aveți deja un medic de familie, se aplică doar partea a doua a sfatului).

2. Faceți testele de screening recomandate conform vârstei și istoricului familial.

3. Mâncați sănătos, pentru a preveni sau gestiona afecțiunile cronice.

4. Fiți activ și rămâneți activ.

Cea mai bună veste dintre toate este aceea că niciodată nu este prea târziu pentru a începe să aveți, ca bărbat, mai multă grijă de sănătatea dumneavoastră, cu mai multă responsabilitate.

Faceți acești pași și încurajați-i și pe ceilalți bărbați din  familie sau din anturaj să facă același lucru. Bărbații au încredere în modelele masculine din jur.

Să luăm pe rând cei 4 pași și să vedem ce avantaje aduc.

Pasul 1. Alegeți un medic de familie și /sau mergeți regulat la controalele anuale

Mulți oameni se gândesc la medic ca la persoana la care merg când sunt bolnavi. Însă medicii sau asistentele medicale oferă, de asemenea, servicii care să ne ajute, în primul rând, să nu ne îmbolnăvim. Primul pas este să alegeți un medic de familie. Consultați-vă medicul de familie în mod regulat, pentru a vă realiza examinările anuale. Puteți alege un moment în care să vă programați, de exemplu, în luna în care v-ați născut. Puteți gândi acest examen de aceeași manieră în care priviți revizia periodică a mașinii dumneavoastră. De asemenea, discutați cu medicul ce vaccinuri puteți face ca adult și vaccinați-vă împotriva gripei în fiecare sezon.

Programați-vă la medicul de familie pentru controale regulate, chiar dacă vă simțiți bine. Unele boli nu au simptome vizibile la început. Și cu mașina dumneavoastră faceți la fel. Nu așteptați până se strică complet și nu mai pornește. Consultarea unui medic vă va oferi șansa de a detecta bolile mai devreme și de a afla mai multe despre sănătatea dumneavoastră. Nu trebuie să vă fie rușine să vorbiți despre sănătatea voastră. Înainte de a merge la medic, începeți prin a discuta cu membrii familiei pentru a afla ce boli apar în istoricul familial. Împărtășiți aceste informații pe care le-ați aflat cu medicul dumneavoastră. Acest lucru îl va ajuta pe medicul dumneavoastră să stabilească ce analize trebuie să vă recomande și care sunt riscurile pentru sănătatea dumneavoastră pe care să le urmărească, pentru că multe afecțiuni sunt genetice.

Pasul 2. Faceți testele de screening recomandate conform vârstei și istoricului familial

Examinările medicale sunt teste pe care medicii le folosesc, înainte de apariția semnelor sau simptomelor de boală, pentru a identifica potențiale boli și pentru a ne verifica starea de sănătate. Screening-urile ajută la identificarea problemelor devreme, atunci când pot fi mai ușor de tratat.

Fiecare dintre noi ar trebui să știe dacă facem parte dintr-un grup cu risc ridicat sau dacă avem antecedente de boală în familie. Dacă nu știți exact la ce riscuri să vă gândiți, ar trebui să discutați cu medicul de familie să aflați și apoi, să discutați despre beneficiile screeningului.

La fel ca un program de întreținere a vehiculului, anumite controale trebuie să aibă loc mai des, pe măsură ce îmbătrânim. Unele teste vor fi efectuate anual, iar altele vor trebui realizate în anumite etape, pe parcursul vieții. Medicul de familie va fi cel care vă va spune care sunt investigațiile necesare și care este frecvența potrivită pentru dvs.

Ce le recomandă medicii americani pacienților lor este:

  • Să-și verifice tensiunea arterială cel puţin o dată la doi ani.
  • Să facă o electrocardiogramă sau EKG începând cu vârsta de 30 de ani.
  • Să verifice problemele de colon și prostată cu un examen rectal în fiecare an.
  • Să verifice, prin analize de laborator, dacă au colesterol ridicat, sănătatea inimii, situația privind diabetul, funcționarea rinichilor sau eventualele probleme cu tiroida.
  • Dacă au vârsta cuprinsă între 65 și 75 de ani și au fumat vreodată, să discute cu medicul despre riscul de anevrism de aortă abdominală.
  • Dacă se simt stresați, anxioși sau triști, să se adreseze medicului pentru controlul depresiei. Majoritatea persoanelor cu depresie se simt mai bine atunci când primesc tratament.
  • Dacă sunt expuși riscului de infarct miocardic sau cancer colorectal, să discute cu medicul despre administrarea zilnică de aspirină pentru a reduce riscul.
  • Să facă autoexaminări complete ale testiculelor, pielii, gurii și sânilor pentru a detecta cancerul cât mai devreme și să raporteze orice modificări sau noduli medicului de familie.

Mai mult de jumătate dintre decesele premature ale bărbaților pot fi prevenite, însă nu poți controla ceva despre care nu știi că există. Multor persoane nu le face plăcere să meargă la medic sau să fie supuse la diferite teste medicale, dar acest lucru face parte din rutina proprie de auto-întreținere și poate prelungi viața. De aceea, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră despre riscul propriu pentru fiecare tip de cancer și despre examinările recomandate în funcție de nevoile personale de sănătate.

De exemplu, cele mai frecvente tipuri de cancer în rândul bărbaților din SUA și recomandările aferente sunt:

  1. Cancer de piele: Screening-ul de rutină al cancerului de piele nu este recomandat pentru persoanele care nu au antecedente de cancer de piele. Totuși, ar trebui să raportați întotdeauna medicului dumneavoastră orice alunițe neobișnuite sau modificări ale pielii dumneavoastră.
  2. Cancer de prostată: Pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 55 și 69 de ani, decizia de a se supune unui screening periodic pe bază de antigen prostatic specific (PSA) pentru cancerul de prostată ar trebui să fie una individuală.
  3. Cancer pulmonar: Dacă aveți între 55 și 80 de ani și sunteți un fumător înrăit sau un fost fumător care a renunțat în ultimii 15 ani, întrebați medicul despre o scanare CT cu doze mici, în fiecare an.
  4. Cancer colorectal (de colon): dacă aveți între 45 și 75 de ani, faceți-vă un test. Începând cu 40 de ani, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un test de scaun în fiecare an. După 50 de ani, o colonoscopie trebuie efectuată la fiecare trei până la patru ani.

La fel ca în majoritatea lucrurilor, rezultatele unor examene specifice sunt importante, dar nu la fel de importante ca schimbările care apar în timp. Acesta este motivul pentru care stabilirea unei relații cu medicul dumneavoastră de familie este atât de importantă.

Pasul 3. Mâncați sănătos, pentru a preveni sau gestiona afecțiunile cronice.

Mâncarea nu doar ne hrănește organismul ci poate ajuta la prevenirea bolilor. A mânca sănătos înseamnă a obține suficiente vitamine, minerale și alți nutrienți și a limita alimentele și băuturile nesănătoase.

Alimentația necorespunzătoare și lipsa activității fizice sunt cei mai frecvenți factori de risc pentru bolile cardiovasculare, deoarece adesea duc la supraponderalitate sau obezitate. Pentru a preveni toți principalii ucigași ai bolilor bărbaților, trebuie să evitați mesele bogate în grăsimi, sodiu și zahăr.

O dietă sănătoasă și o activitate fizică regulată vă pot ajuta să reduceți:

  1. Tensiunea arterială
  2. Zahărul din sânge
  3. Colesterolul
  4. Greutatea

Menținerea acestor cifre în limite normale scade, de asemenea, riscul de probleme grave de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă.

Dacă ați primit deja un diagnostic, aceste afecțiuni cronice pot fi gestionate printr-o nutriție adecvată. Câteva idei de bază sunt:

  1. Asigurați-vă că mâncați un mic dejun bun în fiecare zi.
  2. Mâncați cel puțin un fruct sau o legumă la fiecare masă.
  3. Încercați o salată verde ca garnitură în loc de cartofi prăjiți.
  4. Beți apă în loc de sifon sau suc.
  5. Preveniți „foamea” programând gustări sănătoase de 2 ori de zi, înainte de dejun și cină.

În timp, dacă urmați zi de zi aceste sugestii, acest lucru se va transforma în obiceiuri sănătoase

Pasul 4. Fiți activ și rămâneți activ.

Îndrumările din acest moment privind activitatea fizică recomandă adulților să participe la cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe săptămână. Aceasta înseamnă 30 de minute de activitate moderată pe zi.

De ce facem asta? Activitatea fizică te ajută să te simți mai bine, să funcționeze mai bine organismul și să dormi mai bine. De asemenea, reduce anxietatea. Persoanele active trăiesc, în general, mai mult și prezintă un risc mai mic de a avea probleme grave de sănătate. Pentru persoanele cu boli cronice, activitatea fizică poate ajuta la gestionarea acestor afecțiuni și complicații.

Chiar și pentru persoanele mai sedentare sau în vârstă,  puteți face activitate fizică atunci când vă jucați afară cu copiii sau nepoții sau urcați și coborâți scările în loc să mergeți cu liftul. Dacă sunteți fumător, puteți face o plimbare în loc să stați la o țigară. Modificările mici pot aduce rezultate mari în timp.

Cum putem învăța de la americani să sărbătorim luna sănătății bărbaților? Puteți merge la un control și să faceți din asta o prioritate, puteți mânca sănătos și vă puteți mișca mai mult. 2023 poate fi anul în care vă asumați deplin responsabilitatea pentru sănătatea dumneavoastră.

Amintiți-vă, oricine poate juca un rol în mișcarea pentru sănătatea bărbaților. Femeile ar putea, de asemenea, să învețe despre problemele de sănătate ale bărbaților și să încurajeze bărbații și băieții din viața lor și pe care îi iubesc să ia măsuri pentru a-și îmbunătăți sănătatea și bunăstarea pentru o viață lungă și fericită.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. https://www.dcmedical.org/blog/june-2022/june-is-mens-health-month
  2. https://www.uspm.com/celebrate-mens-health-month/
  3. https://cnas.ro/2023/03/22/comunicat-valabilitatea-actualului-contract-cadru-se-prelungeste-pana-la-30-iunie/
  4. https://360medical.ro/stiri/persoanele-care-nu-se-prezinta-la-medicul-de-familie-pentru-servicii-de-preventie-ar-putea-fi-sanctionate-din-2023/2022/05/12/
Share This Post