Timp aprox. de lectură: 10 minute
După un diagnostic de cancer este normal să experimentați emoții noi, schimbări în viață și probleme de sănătate, de la singurătate, la oboseală și îngrijorări legate de viitor. De asemenea, este posibil să vă confruntați cu schimbări neașteptate în viață, cum ar fi schimbări de rol la locul de muncă sau acasă. În plus, pot apărea preocupări unice legate de sănătate, de la probleme de nutriție, la oboseală.
Însă există modalități de a face față acestor noi sentimente, experiențe și preocupări.
O boală care poate pune viața cuiva în pericol, cum este cancerul, îi determină adesea pe oameni să își examineze viața și să caute un sens. De fapt, această căutare de sens poate fi aspectul cancerului care are cel mai adesea o influență pozitivă asupra vieții.
Teama de moarte, care îi afectează pe majoritatea oamenilor atunci când sunt diagnosticați cu cancer, ne determină adesea să ne gândim la ceea ce lăsăm în urmă și la ceea ce am dori să facem cu timpul pe care îl mai avem.
Aceasta vă poate face să simțiți că ceea ce contează cel mai mult este calitatea vieții, nu doar cantitatea.
Calitatea vieții înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți. Cel mai important este să vă dați seama ce înseamnă calitatea vieții pentru dumneavoastră. Câteva sugestii pe parcurs ar fi:
1. Concentrați-vă pe fiecare zi și luați câte o decizie pe rând. Încercați să vă concentrați doar pe rezolvarea problemelor de astăzi. Evitați să proiectați cele mai proaste scenarii pentru viitor. Făcând câte un pas mic, la un moment dat vă poate ajuta să vă simțiți mai puțin vulnerabil și vă oferă un nivel mai mare de control.
2. Cereți sprijin. Fiți deschis cu familia și prietenii dvs. în legătură cu ceea ce simțiți și cu modul în care vă pot sprijini. Oferiți exemple specifice, cum ar fi: să vă însoțească la o plimbare sau pur și simplu să vă asculte, atunci când doriți să vorbiți.
3. Comunicați cu echipa dumneavoastră de îngrijire. Dacă vă confruntați cu efecte secundare pe termen scurt sau lung sau tardive, anunțați-i. Nu suferiți în tăcere. Există lucruri pe care le pot face pentru a ajuta la atenuarea multor probleme cu care vă confruntați.
5. Recunoașteți și exprimați-vă sentimentele. Un diagnostic de cancer poate declanșa multe emoții puternice. Luați-vă timp pentru a vă asculta. Găsiți modalități constructive de a vă exprima sentimentele prin scris, vorbit, activitate fizică sau activități creative. Luați în considerare să cereți sprijin profesional, dacă simțiți că depresia sau anxietatea vă împiedică să funcționați bine.
6. Căutați sprijin din partea altor supraviețuitori ai cancerului. Adesea, oamenii găsesc un sentiment de confort atunci când comunică cu alte persoane afectate de cancer. Adresați-vă medicului dumneavoastră, asistentei sau asistentului social și întrebați dacă știu și vă pot recomanda grupuri de sprijin locale.
7. Învățați tehnici de relaxare. „Relaxarea” se referă la o stare fizică calmă, controlată, care vă va spori starea de bine. Relaxarea este un lucru pe care s-ar putea să trebuiască să învățați să îl introduceți în ziua dumneavoastră, dar este important să faceți acest lucru. Luați în considerare muzica care vă face fericit, citirea unei cărți sau o plimbare. Yoga, tai-chi sau programele de meditație sunt, de asemenea, utile. Faceți-vă timp să vă bucurați de momentul de față.
8. Faceți ceea ce vă place. Încercați să găsiți umor în momentele neașteptate ale fiecărei zile. Luați în considerare activitățile care vă plac și pe care le puteți face confortabil. Dacă aveți nevoie să petreceți timp singur, faceți acest lucru.
9. Faceți alegeri sănătoase în ceea ce privește stilul de viață. Nu este niciodată prea târziu pentru a face schimbări care să vă îmbunătățească starea de bine. Îmbunătățirea dietei, includerea exercițiilor fizice în rutina zilnică și menținerea intimității sunt toate modalități de a vă simți mai bine atât fizic, cât și emoțional.
De exemplu, este dovedit că exercițiile fizice regulate pot spori starea de bine în rândul adulților care sunt tratați pentru cancer de prostată, de sân sau alte tipuri de cancer. Acesta este concluzia cercetătorilor de la Școala de Nursing a Universității Johns Hopkins. Profesorul asistent Jennifer Wenzel și colegii săi au raportat că o plimbare rapidă de 30 de minute, cinci zile pe săptămână, poate ajuta la reducerea oboselii și a stresului emoțional care poate însoți tratamentele, cum ar fi chimioterapia și radioterapia, la pacienții cu vârste cuprinse între 20 și 80 de ani. Cheia, spune Wenzel, este ca pacienții să mențină activitatea. Descoperirile lor sunt detaliate într-un articol al revistei The Oncologist.
Alți cercetători de la Școala de Nursing, inclusiv profesorul Fannie Gaston-Johansson, instructorul Nancy Goldstein și doctorandul Tokunbor A. Lawal, analizează mai îndeaproape dezavantajul debilitant al tratamentelor pentru cancerul de sân – durerea, depresia, oboseala și greața, care pot spori stresul și pot afecta calitatea vieții unei femei. Aceștia au descoperit că participarea la un program structurat de îmbunătățire a abilităților de adaptare are ca rezultat o mai bună sănătate fizică și psihologică la un an întreg după încheierea tratamentului. Un al doilea studiu a constatat că adăugarea coping-ului religios ca strategie a fost deosebit de benefică pentru pacientele afro-americane cu cancer de sân supuse chimioterapiei. Munca lor este detaliată în într-un număr al revistei Psycho-Oncology.
„Acest corpus de lucrări are ca scop îmbunătățirea calității vieții unei femei în timp ce aceasta se confruntă cu supraviețuirea și cu efectele secundare ale tratamentului împotriva cancerului„, a declarat Gaston-Johansson. „Deoarece asistentele medicale se află în prima linie a îngrijirii zilnice, suntem în poziția ideală pentru a educa femeile aflate în tratament împotriva cancerului cu privire la instrumentele eficiente de autogestionare.”
Când vorbim despre metodele care funcționeze, o bună sursă de documentare sunt și mărturiile unora dintre supraviețuitorii cancerului. Iată, în cele ce urmează, una dintre ele:
”Mi-am dat seama că pentru mine cea mai judicioasă mișcare era să combin cele mai bune terapii moderne, cu cele tradiționale. Dar am vrut, de asemenea, să fiu un participant activ în acest proces. Pregătindu-mă pentru șase luni de tratament convențional, am făcut o căutare pe internet despre medicina minte-corp și cancer și l-am găsit pe Avinoam Lerner, un hipnoterapeut clinic și specialist în recuperarea bolnavilor de cancer și post-traumă din Boston. În ciuda distanței, m-am gândit că nu aveam nimic de pierdut, cu excepția banilor, pentru a învăța cum să-mi folosesc mintea pentru a mă ajuta în călătoria mea de vindecare. Uneori, avem nevoie de experți și de mentori care să ne ajute să ne dezvoltăm noi abilități și, fiind un atlet de o viață care a lucrat și în sportul profesionist, am recunoscut valoarea unui „antrenor pentru cancer”.
Am zburat spre est pentru trei zile de sesiuni intensive individuale. Într-un birou confortabil, plin de lumină, în confortul unui fotoliu capitonat, cu apă și batoane energizante la îndemână, mă simțeam ca și cum m-aș fi pregătit pentru un triatlon. Antrenorul meu era un fost soldat în armata israeliană și avea o aură fără menajamente, ca un sergent instructor empatic într-o tabără de antrenament pentru cancer. Folosind hipnoza și auto hipnoza, am coborât împreună în tranșee, pregătindu-mă pentru bătălia vieții mele. De fapt, bătălia pentru viața mea.
A fost o muncă epuizantă, dar, pe măsură ce am trecut peste apărarea mea și peste convingerile de lungă durată pe care le aveam în timpul tratamentului împotriva cancerului, am descoperit că, în timp ce echipa mea medicală îmi trata corpul fizic, era de datoria mea să am grijă de persoana din corpul meu. Asta a însemnat să îmi asum proprietatea și responsabilitatea pentru modul în care gândesc și mă simt. În loc să cad în capcana victimizării, a neputinței și a lipsei de speranță, trebuia să îmi imaginez cele mai bune scenarii și rezultate în fiecare etapă a tratamentului. A trebuit să îmi confrunt demonii, să îmi declar dorința de a mă schimba, să îmi recunosc rezistența și să cred că merit toate șansele de a mă vindeca.
Am urmat cursul online de 8 săptămâni al antrenorului meu, care era mai orientat spre obiective și rezultate, cu instrumente practice, cum ar fi exerciții de scriere (inclusiv jurnalul zilnic de recunoștință), auto hipnoză și meditații pentru operație, chimioterapie sau radioterapie. Neurologii studiază modul în care gândirea cognitivă afectează celulele nervoase și tumorile, iar cercetările privind beneficiile psiho-neuro-imunologiei au arătat că dacă te duci la orice procedură medicală în starea de spirit potrivită vei avea mai puține complicații, șederi mai scurte în spital, o rată de recuperare mai rapidă, chiar rezultate mai bune, în general.
Cel mai important, mi-am recăpătat un anumit sentiment de control prin reeducarea creierului meu să gândească pozitiv. Gândurile negative reprimă sistemul imunitar al organismului – scopul este să recunoaștem aceste voci vechi și să le dezactivăm folosind o mentalitate constructivă.
Atunci când criticul meu interior spune: „Nu vei învinge acest cancer”, aliatul meu interior răspunde cu: „Îmi trăiesc viața pe deplin și rămân aici!”. Este ironic faptul că renunțarea la elementele exterioare pe care nu le pot controla m-a ajutat să obțin mai multă stăpânire asupra lumii mele interioare.
Acum, când mă trezesc și înainte de a mă culca, scriu despre lucrurile mari și mici pentru care sunt recunoscătoare. Practic auto hipnoza și practic controlul emoțional pentru a recunoaște orice anxietate și pentru a o reduce. Stând întinsă sub acceleratorul liniar, care se rotește încet ca o stație spațială în timp ce emite radiații externe ghidate de computer, ascult rock clasic dur și vizualizez cum celulele canceroase sunt lovite de drone. Când înot în ture de bazin, văd valuri uriașe care spală cancerul în mare. Toate acestea mi s-ar fi părut prostești înainte de a dobândi acest nou sentiment de conștientizare de sine, dar acum mă fac să mă simt puternică atunci când sunt cea mai vulnerabilă.
Este eficientă abordarea mea integralistă a tratamentului cancerului? Am efecte secundare hormonale, cum ar fi bufeurile. Citesc în fotoliu și, dintr-o dată, trebuie să încep să mă dezbrac de haine, termostatul meu intern o ia razna. Opt ore de somn neîntrerupt sunt istorie, m-am îngrășat puțin și, cu mai puțin testosteron, libidoul meu a intrat în sabat. Am și dureri de corp și oboseală de radiații. Dar toate acestea sunt condiții temporare și îmi tot amintesc că prognoza pe termen lung anunță cer senin.
Da, vor exista momente în care viața devine dezordonată și se strecoară „de ce eu?”. Dar am învățat că o boală gravă poate avea o căptușeală de argint, în care devine un ritual de trecere, o chestiune de auto-transformare. Văzând anumite tipare care deveniseră identitatea mea, există o luptă strategică pentru a alege pe care vreau să le păstrez și pe care vreau să le schimb. Este o luptă continuă, dar în timpul acestei crize, am devenit mai mult ca persoana care mi-aș fi dorit să fiu. Cancerul m-a făcut mai umilă, mi-a deschis inima și m-a făcut mai umană.
Apropiindu-mă de linia de sosire a celei de-a doua runde de tratament, pot vedea o lumină la capătul tunelului. Cu toate acestea, un cuvânt pe care medicii mei nu îl folosesc este „vindecare”.
De fiecare dată când îmi fac un test PSA, rezultatul ideal va fi „nicio dovadă actuală de boală”. Cu toate acestea, scopul meu nu este doar să supraviețuiesc, ci să trăiesc cu energia și intenția de a prospera. Pe lângă eliberarea corpului meu de aceste celule maligne, scopul meu mai profund este să mă simt mai recunoscătoare, mai pașnică, mai veselă și mai iubitoare, toate acestea fiind niște medicamente grozave.
Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent
Surse de documentare:
- https://paulg2255.medium.com/thriving-with-cancer-d3b8a41f4fd4
- Pot intervențiile mHealth să îmbunătățească calitatea vieții pacienților cu cancer? O revizuire sistematică și o meta-analiză – ScienceDirect
- Navigarea în cancer | Comunitatea de suport pentru cancer
- Cercetătorii au descoperit că pașii simpli pot îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu cancer | Hub (jhu.edu)
- https://medcitynews.com/2018/06/cancer-patients-care-journey/ (sursa foto)