Ziua Mondială a Hepatitei. Ce personalitate din lumea medicală își leagă numele de această zi?

Timp aprox. de lectură: 7 minute

Ziua Mondială a Hepatitei este marcată anual pe 28 iulie, ziua de naștere a doctorului Baruch S. Blumberg (1925-2011), o personalitate științifică caracterizată de curiozitate și energie imense. Descris drept un lider al comunității științifice și un mare umanist, Dr. Blumberg a identificat virusul hepatitei B, în 1967, iar 2 ani mai târziu, a dezvoltat primul vaccin pentru a preveni infecția cu acest virus.

Doctorul Baruch S. Blumberg (1925-2011)

Descoperirile științifice sunt adesea întâmplătoare. Acesta a fost și cazul doctorului Baruch Blumberg, care a descoperit accidental virusul hepatitei B. Deși el nu și-a propus să descopere cauza hepatitei B, curiozitatea sa intelectuală și înțelegerea procesului științific l-au condus la această descoperire profundă.

Pe scurt, povestea hepatitei B a început cu o căutare a diferențelor moștenite și s-a încheiat cu descoperirea unui nou virus.

În calitate de antropolog medical, la începutul anilor 1950, Dr. Blumberg era interesat de predispoziția genetică față de diferite boli. El și-a pus întrebarea dacă trăsăturile moștenite ar putea face diferite grupuri de oameni mai mult sau mai puțin susceptibile la aceeași boală.

Dr. Blumberg și echipa sa au călătorit în jurul globului pentru a colecta probe de sânge de la populații indigene din zone îndepărtate ale lumii. Ei plănuiau să caute diferențe genetice și apoi să studieze dacă aceste diferențe erau asociate cu o anumită boală. Deoarece nu dispuneau de tehnologia necesară pentru a analiza aceste probe de sânge la nivel genetic, a trebuit să fie dezvoltată o nouă metodă indirectă; ei și-au îndreptat atenția către pacienții cu hemofilie.

Dr. Blumberg a pornit de la ipoteza că persoanele care sufereau de hemofilie primiseră mai multe transfuzii de sânge și fuseseră expuse la proteine din serul sanguin pe care ei nu le moșteniseră, dar care fuseseră moștenite de donatorii lor. Ca urmare a acestei expuneri, sistemul imunitar al pacientului cu hemofilie ar produce „anticorpi” împotriva proteinelor străine din serul sanguin, sau „antigeni”, de la donatori. Deoarece anticorpii sunt programați să se fixeze pe antigene specifice, Dr. Blumberg a decis să folosească anticorpi de la pacienții cu hemofilie pentru a testa probele de sânge colectate din întreaga lume.

Folosind această nouă tehnică de laborator pentru potrivirea anticorpilor cu antigenele, a fost identificată o potrivire neobișnuită între un anticorp de la o persoană cu hemofilie din New York și un antigen găsit în proba de sânge a unui aborigen australian, pe care l-au numit „antigenul Australia”.

O serie de cercetări și observații clinice au dus la confirmarea faptului că „antigenul Australia” provoca hepatita B și așa a fost descoperit virusul hepatitei B în 1967.

În 1976, Dr. Blumberg a primit Premiul Nobel pentru Medicină pentru descoperirea virusului hepatitei B. El și colegii săi care descoperiseră virusul hepatitei B în 1967 au fost cei care practic au dezvoltat testul de sânge care este folosit pentru a detecta virusul și au inventat primul vaccin împotriva hepatitei B în 1969.

În ce mod afectează hepatita virală milioane de oameni din întreaga lume?

Organizații din întreaga lume, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrele pentru Controlul Bolilor (CDC), celebrează Ziua Mondială a Hepatitei pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la hepatita virală, care afectează peste 354 de milioane de persoane din întreaga lume. Această zi generează oportunitatea de a educa oamenii cu privire la povara acestor infecții, la eforturile de combatere a hepatitei virale în întreaga lume și la acțiunile pe care oamenii le pot întreprinde pentru a preveni aceste infecții, în principal vaccinarea, testarea și evitarea riscului de infectare.

Ce este hepatita virală?

Un grup de boli infecțioase cunoscute sub numele de hepatita A, hepatita B, hepatita C, hepatita D și hepatita E care afectează milioane de oameni din întreaga lume, cauzând atât boli hepatice acute (pe termen scurt), cât și cronice (pe termen lung).

Hepatita virală provoacă peste un milion de decese în fiecare an. În timp ce decesele cauzate de tuberculoză și HIV au scăzut, decesele cauzate de hepatită sunt în creștere.

Ce este important să știm despre:

hepatita A

  1. Este disponibil un vaccin eficient.
  2. Peste tot în lume, chiar și în țările dezvoltate, încă mai apar focare legate de alimente contaminate sau de transmiterea de la persoană la persoană.
  3. Este frecventă în multe țări, în special în cele care nu dispun de instalații sanitare moderne.
  4. Hepatita A poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni.
  5. Testarea de rutină anterioară pentru hepatita A nu este recomandată.
  6. Persoanele care sunt testate pozitiv pentru hepatita A sunt de obicei tratate cu îngrijiri de susținere (odihnă, nutriție adecvată și lichide) pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor.

hepatita B

  1. Este disponibil un vaccin eficient.
  2. Aproximativ 2 din 3 persoane cu hepatită B nu știu că sunt infectate
  3. Hepatita B este una dintre principalele cauze ale cancerului de ficat.
  4. Hepatita B poate varia de la o boală ușoară, care durează câteva săptămâni, până la o afecțiune gravă, care durează toată viața.
  5. Testarea trebuie făcută de toți adulții în vârstă de 18 ani și peste, cel puțin o dată în viață; toate femeile însărcinate la începutul fiecărei sarcini se testează; copiii născuți de gravide cu infecție cu hepatită B se testează;  orice persoană cu risc continuu de expunere ar trebui să fie testată periodic.
  6. Persoanele care sunt testate pozitiv pentru hepatita B acută sunt de obicei tratate prin îngrijiri de susținere (odihnă, alimentație adecvată și lichide) pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor. Nu există niciun medicament specific disponibil.
  7. Persoanele cu hepatită B cronică pot fi tratate cu medicamente antivirale și trebuie monitorizate în mod regulat pentru a detecta semne de progresie a bolii hepatice.

hepatita C

  1. Nu există vaccin disponibil.
  2. Hepatita C este vindecabilă în peste 95% din cazuri.
  3. Aproape 40% dintre persoanele cu hepatită C nu știu că sunt infectate
  4. Hepatita C este una dintre principalele cauze ale transplanturilor de ficat și ale cancerului hepatic.
  5. Hepatita C poate varia de la o boală ușoară, care durează câteva săptămâni, până la o infecție gravă, care durează toată viața (cronică). Majoritatea persoanelor care se infectează cu virusul hepatitei C dezvoltă hepatita C cronică.
  6. Testarea este recomandată pentru toți adulții cu vârsta de 18 ani și peste, cel puțin o dată în viață; toate femeile însărcinate la începutul fiecărei sarcini; persoanele cu risc crescut (vezi What is Viral Hepatitis? | CDC)
  7. Persoanele care sunt testate pozitiv pentru hepatita C trebuie tratate imediat cu medicamente. Tratamentul constă, de obicei, în administrarea de pastile timp de 8 – 12 săptămâni. Pastilele pot vindeca peste 95% dintre persoanele bolnave, iar efectele secundare sunt minime. Cu cât tratamentul începe mai repede, cu atât mai bine va fi mai bine să prevină afectarea ficatului și răspândirea ulterioară. Experții recomandă să nu se aștepte până când o persoană are deja leziuni hepatice.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. https://www.hepb.org/about-us/baruch-blumberg-md-dphil/
  2. World Hepatitis Day – July 28 | HHS.gov
  3. World Hepatitis Day is July 28th | CDC
  4. World Hepatitis Day – World Hepatitis Day
  5. World Hepatitis Day (who.int)
Share This Post