”Deep medicine, cum inteligența artificială poate face ca asistența medicală să redevină umană” (Deep medicine, how artificial intelligence can make healthcare human again), de Eric Topol, ed. Basic Books, 2019

În zilele noastre, o vizită la un medic este ca un zbor pe pilot automat: medicii își petrec majoritatea timpului tastând la calculator, cu un minim contact vizual. În general, programările durează doar câteva minute, iar medicul nu are timp suficient pentru a se conecta la povestea pacientului sau pentru a explica cum și de ce pot fi întreprinse diferite proceduri și tratamente.

Ca urmare, erorile abundă: într-adevăr, diagnosticarea greșită este a patra cauză de deces în Statele Unite, după bolile de inimă, cancer și accidentul vascular cerebral.

Acest lucru se datorează faptului că, în ciuda faptului că au acces la mai multe resurse ca niciodată, medicii sunt vulnerabili nu doar la cererea pieței de a vedea cât mai mulți pacienți, ci și la distragerea atenției, epuizare, supraîncărcare cu date și propriile prejudecăți. Medicii sunt pur și simplu depășiți.

În tot acest tablou, autorul crede că inteligența artificială poate ajuta. Procesarea limbajului uman ar putea înregistra automat notele de la vizitele noastre la medic, psihiatrii virtuali ar putea prezice mai bine riscul de sinucidere sau alte probleme de sănătate mintală pentru pacienții vulnerabili, iar software-ul de învățare profundă va face din fiecare medic un maestru în diagnosticare. În plus, am putea chiar să folosim aplicații pentru smartphone pentru a ne face propriile „selfie-uri” medicale pentru examene ale epidermei și a primi analize imediate. În plus, asistenții virtuali de smartphone de astăzi – Alexa, Siri, Cortana – ar putea analiza datele noastre zilnice de sănătate pentru a reduce necesitatea vizitelor la medic și a deplasărilor la camera de urgență, precum și sprijinul pentru persoanele care suferă de astm, epilepsie și boli de inimă. Prin integrarea unor astfel de instrumente în practica medicală zilnică a medicilor, aceștia ar putea petrece mai puțin timp colectând și catalogând informații și mai mult timp oferind o îngrijire amănunțită și semnificativă pentru pacienții lor, așa cum nicio mașină nu poate face.

Inteligența artificială poate contribui, de asemenea, la reducerea costului ridicat al asistenței medicale, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru economie în general. De exemplu, în SUA, sectorul medical consumă în prezent 20 % din produsul intern brut – este cel mai mare sector pe total și ca locuri de muncă. Și este foarte ineficient. De exemplu, costul cu imagistica medicală: în SUA se efectuează peste 20 de milioane de scanări medicale în fiecare zi, iar un RMN, de exemplu, costă de la sute la mii de dolari. Inteligența artificială ar putea procesa 260 de milioane de scanări medicale (mai mult de două săptămâni) în mai puțin de 24 de ore, la un cost de numai 1000 de dolari. În prezent, americanii plătesc miliarde și miliarde de dolari pentru aceeași muncă.

Share This Post