Sciatica – elemente cunoscute și mai puțin cunoscute

Timp aprox. de lectură: 6 minute

Sciatica se referă la durerea de spate cauzată de o problemă la nivelul nervului sciatic. Acesta este un nerv mare care pornește din partea inferioară a spatelui și coboară în spatele fiecărui picior. Atunci când ceva lezează sau pune presiune pe nervul sciatic, poate provoca dureri în partea inferioară a spatelui care se răspândesc în șold, fese și picior.

Termenul medical pentru sciatică este radiculopatie lombară. Aceasta poate fi descrisă și ca durere de nerv ciupit sau comprimat (care își are originea în partea inferioară a coloanei vertebrale).

Veritas Health is adding a new video library to its site. (PRNewsFoto/Veritas Health)

Este o afecțiune frecventă, care afectează între 10% și 40% din populația lumii. Bărbații se confruntă cu sciatica de până la trei ori mai des decât femeile. Și în timp ce persoanele cu vârsta de 20 de ani pot suferi de dureri ale nervului sciatic, ea este cel mai frecventă la adulții de 40 și 50 de ani.

Cel mai frecvent simptom al sciaticii este durerea lombară inferioară care se extinde prin șold și fese și în josul unui picior. Durerea afectează, de obicei, doar un picior și se poate agrava atunci când stați jos, tușiți sau strănutați. Piciorul poate, de asemenea, să se simtă uneori amorțit, slab sau furnicături. Simptomele sciaticii au tendința de a apărea brusc și pot dura zile sau săptămâni.

În funcție de rădăcina nervoasă afectată, simptomele sciaticii pot varia. De exemplu, simptomele de la rădăcina nervoasă S1 din partea inferioară a coloanei vertebrale pot provoca dureri accentuate de-a lungul coapsei, piciorului și/sau în partea exterioară a piciorului, dar nervul L5 provoacă de obicei slăbiciune în picior. Este posibil ca mai mult de o rădăcină nervoasă să fie afectată în același timp, ceea ce cauzează simptome suprapuse. În funcție de nivelul spinal afectat, sciatica poate fi o radiculopatie lombară, sacrală sau lombo-sacrală.

De obicei, sciatica este dureroasă, dar nu periculoasă. Dar există momente în care veți dori să vă sunați imediat medicul. Luați legătura cu acesta dacă aveți febră, sânge în urină, probleme de control al intestinelor sau al vezicii urinare, durere atât de puternică încât vă trezește noaptea, agravarea simptomelor neurologice, cum ar fi amorțeală și/sau slăbiciune și simptome la ambele picioare.

Sciatica este cauzată de obicei de o problemă în partea inferioară a spatelui, cum ar fi hernia de disc sau degenerarea discurilor, stenoza spinală sau spondilolistezisul (alunecarea unei vertebre peste cea de sub ea), pentru a numi doar câteva.

Cea mai frecventă cauză a sciaticii este o hernie de disc. Discurile acționează ca niște perne între vertebrele coloanei vertebrale. Aceste discuri devin mai slabe pe măsură ce îmbătrâniți și devin mai vulnerabile la leziuni. Uneori, centrul gelatinos al unui disc împinge prin căptușeala sa exterioară și apasă pe rădăcinile nervului sciatic. Aproximativ 1 din 50 de persoane va suferi o hernie de disc la un moment dat în viață. Până la un sfert dintre aceștia vor avea simptome care vor dura mai mult de 6 săptămâni.

Uzura naturală a vertebrelor poate duce la o îngustare a canalului vertebral. Această îngustare, numită stenoză vertebrală, poate exercita presiune asupra rădăcinilor nervului sciatic. Stenoza spinală este mai frecventă la adulții cu vârsta de peste 60 de ani. În cazuri rare, sciatica poate fi rezultatul unor tumori care cresc în interiorul sau de-a lungul măduvei spinării sau a nervului sciatic. Pe măsură ce o tumoare crește, aceasta poate exercita presiune asupra nervilor care se ramifică din măduva spinării.

Piriformis este un mușchi care se găsește în adâncul feselor. Acesta leagă partea inferioară a coloanei vertebrale de partea superioară a osului coapsei și trece direct peste nervul sciatic. Dacă acest mușchi intră în spasm, poate exercita o presiune asupra nervului sciatic, declanșând simptomele sciaticii. Sindromul piriformis este mai frecvent la femei. Sacroiliita este o inflamație a uneia sau a ambelor articulații sacroiliace, locul în care coloana vertebrală inferioară se conectează la pelvis. Sacroiliita poate provoca dureri la nivelul feselor, în partea inferioară a spatelui și se poate extinde chiar și în josul unuia sau al ambelor picioare. Durerea se poate agrava la statul prelungit în picioare sau la urcatul scărilor. Sacroiliita poate fi cauzată de artrită, rănire, sarcină sau infecție.

Pentru a trata sciatica, este esențial să se obțină un diagnostic precis al cauzei care stă la baza acesteia, deoarece tratamentul fiecărei afecțiuni poate fi unic și diferit de celelalte. Pentru a determina dacă aveți sciatică, medicul dumneavoastră vă va întreba cum a început durerea și unde anume este localizată aceasta. Este posibil să vi se ceară să vă ghemuiți, să mergeți pe călcâie sau pe vârfuri sau să ridicați piciorul fără a îndoi genunchiul. Aceste teste musculare îl pot ajuta pe medicul dumneavoastră să determine dacă nervul sciatic este cel iritat.

De asemenea, medicul dumneavoastră poate solicita teste imagistice, cum ar fi un RMN, pentru a obține mai multe informații despre localizarea și cauza nervului iritat. Un RMN poate arăta alinierea discurilor vertebrale, a ligamentelor și a mușchilor. O tomografie computerizată care utilizează un colorant de contrast poate oferi, de asemenea, o imagine utilă a măduvei spinării și a nervilor. Determinarea cauzei sciaticii poate ajuta la orientarea cursului tratamentului. Radiografiile pot ajuta la identificarea anomaliilor osoase, dar nu pot detecta problemele nervoase.

Dacă suferiți de diabet și aveți dureri de picior, vă puteți întreba dacă sciatica este de vină. Durerea nervoasă diabetică poate oglindi durerea nervului sciatic, dar sunt destul de diferite. În timp ce sciatica implică comprimarea nervului sciatic, diabetul poate provoca neuropatie periferică care duce la arsuri, amorțeală și dureri înțepătoare la unul sau la ambele picioare. Dacă aveți diabet și dureri de picioare, nu presupuneți că este vorba de sciatică. Discutați cu medicul dumneavoastră despre identificarea cauzei principale a durerii, ceea ce vă va ajuta să vă ghidați planul de tratament.

De obicei, sciatica răspunde bine la tratamentul medical, fără complicații pe termen lung.

Există măsuri pe care le puteți lua acasă pentru a ușura durerea de sciatică. Un tampon fierbinte sau o pungă de gheață pot fi deosebit de utile. Aplicați căldura sau gheața timp de aproximativ 20 de minute la fiecare două ore. Experimentați pentru a vedea care oferă mai multă ușurare sau încercați să alternați între cele două.

Cald și rece pot fi opuse, dar ambele pot contribui la menținerea confortului. Tratamentul la rece este de obicei cel mai bun pentru o rană care tocmai s-a produs. După aproximativ 72 de ore, medicii sugerează, de obicei, trecerea la căldură. Folosiți o pungă de gheață care este înfășurată într-un prosop sau încercați un tampon fierbinte timp de aproximativ 15-20 de minute la un moment dat. Aveți grijă să nu vă ardeți pielea.

Analgezicele fără prescripție medicală pot oferi o ameliorare pe termen scurt a sciaticii. Paracetamolul și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina, ibuprofenul și naproxenul, sunt opțiuni. Medicul dumneavoastră vă poate face o injecție cu steroizi pentru a reduce și mai mult inflamația.

În cazurile severe, medicul poate recomanda injectarea de steroizi în zona coloanei vertebrale pentru a reduce inflamația. Aceasta administrează medicamentul direct în zona din jurul nervului sciatic.

Durerea dumneavoastră poate chiar să se rezolve fără niciun tratament. În mod obișnuit, ameliorarea se observă în 4 până la 6 săptămâni. Atunci când sunt prezente simptome neurologice progresive, cum ar fi slăbiciune severă și/sau amorțeală, pot fi sugerate tratamente minim invazive sau intervenții chirurgicale.

Intervenția chirurgicală pentru sciatică poate oferi o ameliorare imediată a durerii, cu rezultate care pot dura până la 1 an. Dar cercetările sugerează că, după 4 până la 10 ani, eficacitatea tratamentelor chirurgicale și nechirurgicale este de obicei aceeași.

În timp ce odihna la pat poate părea o opțiune bună pentru ameliorarea sciaticii, experții recomandă să urmați o rutină structurată de exerciții fizice pentru a ține simptomele la distanță. Exercițiile fizice pot ajuta la hrănirea discurilor spinale, la îmbunătățirea rezistenței mușchilor și a oaselor și la îmbunătățirea flexibilității nervului sciatic – atât pentru beneficii imediate, cât și pe termen lung.

Este important să învățați exercițiile pentru sciatică de la un medic specialist calificat pentru a asigura o postură și o tehnică corecte și pentru a evita alte leziuni sau complicații.

În cazul în care sciatica se datorează unei hernii de disc, iar aceasta continuă să provoace dureri severe după patru până la șase săptămâni, intervenția chirurgicală poate fi o opțiune. Chirurgul va îndepărta o porțiune din hernia de disc pentru a ușura presiunea asupra nervului sciatic. Aproximativ 90% dintre pacienți se simt ușurați de acest tip de intervenție chirurgicală. Alte proceduri chirurgicale pot ameliora sciatica cauzată de stenoza spinală.

După o operație la spate, va trebui, în general, să evitați să conduceți, să ridicați greutăți sau să vă aplecați în față timp de aproximativ o lună. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda fizioterapie pentru a vă ajuta să întăriți mușchii din spate. Odată ce recuperarea este completă, există o șansă excelentă să vă puteți întoarce la toate activitățile obișnuite.

Dacă ați avut sciatică o dată, există o șansă ca aceasta să revină. Dar există măsuri pe care le puteți lua pentru a reduce șansele: 1. Faceți exerciții fizice în mod regulat. 2. Mențineți o postură bună 3. Îndoiți-vă la genunchi pentru a ridica obiecte grele. Acești pași vă pot ajuta să evitați leziunile de spate care pot duce la sciatică.

În general, fizioterapia vă poate ajuta să corectați o postură proastă sau să întăriți mușchii care vă susțin partea inferioară a spatelui. Terapeutul va crea un program de exerciții, inclusiv tehnici de întindere, pe care le puteți face acasă.

În ceea ce privește factorii de risc, este bine de știut că, dacă sunteți înalt și/sau supraponderal, este posibil să aveți un risc mai mare de a dezvolta sciatică. Acest risc crește odată cu vârsta și este mai frecvent în rândul bărbaților care au o înălțime de peste 185 cm.  Persoanele care sunt supraponderale și care au sciatică din cauza herniei de disc pot avea, de asemenea, un risc mai mare de spitalizare și/sau intervenție chirurgicală pentru durerile de sciatică.

De asemenea, este important de știut că sciatica se poate agrava în lunile de iarnă. Există o legătură puternică între vreme și severitatea durerii. Lunile de iarnă sunt mult mai dificile pentru persoanele care trăiesc cu dureri, în special cu sciatica- o durere care coboară în josul piciorului.

În lunile reci, mușchii devin mult mai tensionați și mai tari din cauza scăderii fluxului sanguin către ei, în timp ce în lunile mai calde, mușchii sunt mult mai moi. Deoarece vremea rece face ca mușchii să se înăsprească, sunteți mai predispus la leziuni – entorse și luxații musculare – mai ales dacă locuiți într-o zonă care este lovită puternic de zăpadă și trebuie să vă ocupați mult să folosiți lopata pentru a o îndepărta. Lopătatul zăpezii poate exacerba o afecțiune subiacentă – o hernie de disc, de exemplu – ceea ce vă poate agrava durerea sciatică (cunoscută și sub numele de radiculopatie.

Ca o concluzie, rețineți că specialiștii recomandă următoarele acțiuni pentru a ține sciatica sub control:

  1. Faceți întinderi simple, ușoare: Înainte de orice tip de efort în aer liber, relaxați-vă mușchii și articulațiile în interior.
  2. Evitați mișcările bruște: Ridicarea bruscă și atingerea bruscă a unui obiect poate agrava durerile sciatice și lombare.
  3. Purtând pălării, mănuși, eșarfe, pulovere și chiar și lenjerie de corp lungă, vă puteți proteja corpul de expunerea la vânturi aspre și temperaturi scăzute.
  4. Rămâneți hidratat: Beți cel puțin opt până la 10 pahare de apă în fiecare zi.
  5. Mențineți o greutate corporală sănătoasă: Consumați alimente sănătoase și nutritive și faceți exerciții fizice în mod regulat, pentru a ține durerea sciatică la distanță. Supraponderabilitatea poate pune o presiune suplimentară asupra nervului sciatic.

Înainte de a începe orice program de exerciții fizice – chiar dacă pare ușor – purtați o discuție cu medicul dumneavoastră. Acesta va lucra cu dumneavoastră, pentru a crea un plan de tratament personalizat și pentru a vă ”proteja” sciatica.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. https://www.webmd.com/back-pain/ss/slideshow-visual-guide-to-sciatica
  2. https://princetonsjc.com/10-quick-facts-sciatica/
  3. https://www.healthcentral.com/condition/sciatica/6-little-known-facts-about-sciatica
  4. www.veritas-healthcare.com

Share This Post