Noutăți în prevenția, screening-ul și tratamentul cancerului

Timp aprox. de lectură: 6 minute

Într-un studiu publicat recent în Journal of American Medicine Association din SUA, experții de la Universitatea din California din San Francisco au analizat dovezi convingătoare pentru două clase de medicamente prescrise în mod normal după tratamentul cancerului de sân care pot ajuta, de asemenea, la prevenirea cancerului la unele femei care nu sunt încă afectate de această boală. O primă clasă este formată din două medicamente, tamoxifen și raloxifen, care inhibă acțiunea estrogenului în țesuturile relevante pentru cancerul de sân. Cealaltă este formată din trei inhibitori de aromatază, anastrozol, exemestan și letrozol, care reduc nivelul de estrogen circulant care ar putea stimula creșterea cancerelor mamare sensibile la estrogeni.

Alegerea medicației ar trebui să fie ghidată de caracteristicile individuale ale pacientei, inclusiv factori precum starea de menopauză sau nu, prezența unei histerectomii anterioare sau a unor comorbidități, deși această abordare nu a fost evaluată și validată în studii clinice riguroase. Tamoxifenul este singurul medicament care a fost studiat și aprobat pentru utilizare la femeile aflate în premenopauză. La femeile aflate în postmenopauză, tamoxifenul sau raloxifenul sunt opțiuni de primă linie. Raloxifenul este asociat cu rate mai mici de efecte nocive semnificative, dar tamoxifenul are dovezi mai puternice de beneficii pe termen lung și poate fi preferat la femeile care au suferit o histerectomie, deoarece nu mai prezintă risc de cancer endometrial. O altă clasă  de medicamente ce poate fi folosită pentru prevenirea cancerului de sân este cea a inhibitorilor de aromatază, care sunt utilizate pentru tratamentul endocrin la femeile aflate în postmenopauză, oprind producția de estrogen. Cercetări recente arată că medicii pot recomanda administrarea acestor inhibitori în cazul femeilor aflate la postmenopauză cu risc ridicat de tromboembolism venos care nu prezintă un risc ridicat de osteoporoză.

Durata recomandată a tratamentului este de 5 ani. Femeile care iau medicamente pentru reducerea riscului trebuie să continue screening-ul pentru cancerul de sân bazat pe ghiduri. Este important de menționat că medicamentele de reducere a riscului nu scad incidența cancerelor mamare negative pentru receptorii de estrogen. Pentru femeile care iau inhibitori de aromatază, medicii ar putea lua în considerare obținerea unei măsurători de bază a densității osoase, urmată de o supraveghere periodică.

Integrarea modelelor de risc pentru cancerul de sân în fișa medicală electronică ar putea permite evaluarea sistemică a riscului și ar facilita identificarea candidaților pentru tratamentele de reducere a riscului de cancer de sân. Variantele genetice îmbunătățesc performanța modelelor de risc de cancer mamar și pot contribui la rafinarea procesului de luare a deciziilor clinice. Modificările markerilor intermediari de risc, cum ar fi densitatea sânului, pot identifica femeile care nu răspund la tratament și care ar trebui să întrerupă tratamentul. Se lucrează activ la identificarea altor medicamente care reduc riscul, cu beneficii mai mari și mai puține efecte nocive.

Dacă o femeie ar putea lua în considerare astfel de medicamente depinde în parte de măsurile legate de stilul de viață și de istoricul medical. Deși unele femei ar putea alege să ignore dovezile existente și să continue să facă ceea ce le place, indiferent de riscul asociat, experții spun că femeile ar trebui să fie cel puțin capabile să își evalueze comportamentele care duc la un risc crescut de cancer de sân (precum fumatul, consumul de alcool, greutatea corporală crescută, activitatea fizică). Deciziile lor ar trebui să ia în considerare, de asemenea, istoricul personal de sănătate și afecțiunile care se întâlnesc în familiile lor, la care și ele ar putea fi predispuse.

Astfel, pe de altă parte, consumul moderat de alcool, și în special de vin, este asociat cu un risc cardiovascular redus, așa că, dacă în familia dumneavoastră bolile de inimă sunt mai importante decât cancerul, puteți decide să beți acel pahar de vin zilnic. Cu toate acestea, în cazul fumatului, nu există niciun beneficiu pentru sănătate, ci doar riscuri – atât pentru sânii dumneavoastră, cât și pentru fiecare organ important și pentru viața dumneavoastră.

Un alt risc modificabil al cancerului de sân este supraponderabilitatea, în special după menopauză, când grăsimea corporală devine principala sursă de hormoni care favorizează cancerul. Vestea bună în acest caz este că cele două măsuri care vă pot ajuta să pierdeți excesul de greutate – o dietă sănătoasă și o activitate fizică regulată – vă protejează, de asemenea, împotriva cancerului de sân și reduc riscul de boli de inimă.

Apoi, în zona de tratamente, este bine de știut și că terapia ADC (anticorp-medicamente conjugate) e concepută pentru a ținti anumite celule canceroase și a elibera un medicament toxic în celula canceroasă. Această terapie ADC funcționează ca o „bombă inteligentă” îndreptată împotriva celulelor canceroase. Aceste medicamente sunt compuse din 3 părți: un medicament anticorp care este specific pentru tipul de cancer vizat, un medicament chimioterapic citotoxic și o proteină de legătură pentru a ține cele 2 părți împreună. Medicamentul este administrat, de obicei printr-o venă, iar partea de anticorpi a medicamentului țintește proteina specifică celulei canceroase pe care a fost făcută pentru a o găsi. Atunci când anticorpul găsește proteina din exteriorul celulei canceroase, celula atrage medicamentul în interior. Odată ajuns în interiorul celulei, liantul eliberează medicamentul cancerigen toxic direct în interiorul celulei canceroase. Prin direcționarea celulelor canceroase în acest mod, expunerea celulelor sănătoase la medicamentul toxic pentru cancer este redusă.

Primul medicament de acest tip a fost aprobat în 2000 pentru anumite tipuri de leucemie. Acestea acționează ca niște rachete biologice ghidate: o încărcătură de chimioterapie toxică este transportată de anticorpi capabili să atace direct celulele canceroase. Deoarece acestea ocolesc țesutul normal și se îndreaptă direct către țintele lor, le permit pacienților să primească doze mai mari care, altfel, ar provoca prea multe daune colaterale.

Două evoluții explică stocarea frenetică a acestor arme anticancerigene din ultima vreme. Una este creșterea încrederii clinice. Terapia numită Enhertu (sursa 7), o  terapie ADC dezvoltată de AstraZeneca și Daiichi Sankyo, o companie japoneză de biotehnologie, a fost aprobat pentru prima dată în America în 2019. Dar, după ce un alt set de studii din 2022 a arătat că a permis pacienților cu cancer de sân să trăiască aproape de două ori mai mult fără recidivă decât cei tratați cu chimioterapie standard, aprobarea sa a fost extinsă la diferite tipuri de cancer de sân și de plămâni. Autoritățile de reglementare au autorizat o duzină de terapii ADC, care sunt acum utilizate în mod obișnuit pentru a trata unele dintre cele mai letale tipuri de cancer, inclusiv leucemia, limfomul și cancerul de sân.

În prezent, peste 140 de noi terapii ADC sunt în curs de testare clinică. Bristol Myers Squibb și Sanofi au toate terapii în stadii avansate de testare. AstraZeneca și Merck au format fiecare câte un joint-venture cu firme de biotehnologie din China, pentru a profita de regulile mai relaxate ale autorităților de reglementare chineze în ceea ce privește testele în stadii incipiente, ceea ce contribuie la accelerarea dezvoltării medicamentelor. Susan Galbraith, care supervizează cercetarea și dezvoltarea în domeniul oncologiei la AstraZeneca, spune că termenele de testare a medicamentelor în China au fost reduse semnificativ în ultimul deceniu.

Succesul clinic a sporit, la rândul său, încrederea comercială. Vânzările de Enhertu au depășit 1,2 miliarde de dolari în 2022. Veniturile din Trodelvy, un medicament similar aprobat pentru cancerul de sân avansat și vândut de Gilead Sciences, au crescut cu 79% anul trecut, la 680 milioane de dolari. Kadcyla a adus 1,1 miliarde de dolari pentru dezvoltatorul său elvețian, Roche, în prima jumătate a acestui an. Evaluate, un furnizor de date privind îngrijirea sănătății, preconizează că vânzările de terapii ADC ar putea ajunge la aproape 30 de miliarde de dolari până în 2028, în creștere de la aproximativ 7,5 miliarde de dolari anul trecut.

Unele dintre aceste pariuri ar putea da greș. Nu este clar cât de bine vor funcționa medicamentele în combinație cu altele, cum ar fi imunoterapiile. De asemenea, acestea sunt complexe de realizat. Orice acord care implică parteneri chinezi ar putea fi destrămat dacă tensiunile dintre aceștia și partnerii occidentali se intensifică. Deocamdată, însă, terapiile ADC reprezintă o cursă globală a “înarmării” care merită încurajată.

Dincolo de tratament, progresele în domeniul inteligenței artificiale încep să aducă rezultate în depistarea cancerului de sân, prin detectarea semnelor care le pot scăpa medicilor. Până în prezent, tehnologia arată o capacitate impresionantă de a detecta cancerul, cel puțin la fel de bine ca radiologii umani, conform primelor rezultate și radiologilor, în ceea ce reprezintă unul dintre cele mai tangibile semne de până acum despre modul în care inteligența artificială poate îmbunătăți sănătatea publică.

Inteligența artificială ar trebui să ajute medicii. Pentru a-și antrena sistemele de inteligență artificială, aceștia au colectat peste cinci milioane de mamografii istorice ale unor pacienți ale căror diagnostice erau deja cunoscute, furnizate de clinici din Ungaria și Argentina, precum și de instituții academice, cum ar fi Universitatea Emory. Compania, care are sediul la Londra, plătește, de asemenea, 12 radiologi pentru a eticheta imaginile cu ajutorul unui software special care învață inteligența artificială să identifice o excrescență canceroasă după formă, densitate, localizare și alți factori.

Din milioanele de cazuri cu care este alimentat sistemul, tehnologia creează o reprezentare matematică a mamografiilor normale și a celor cu cancer. Având capacitatea de a examina fiecare imagine într-un mod mai granular decât ochiul uman, sistemul compară apoi această bază de referință pentru a găsi anomalii în fiecare mamografie.

Institutul Național al Cancerului a estimat că aproximativ 20 %  dintre cancerele de sân sunt ratate în timpul mamografiilor de screening. În acest context, clinicile și spitalele din Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană încep, de asemenea, să testeze sau să furnizeze date pentru a ajuta la dezvoltarea sistemelor de inteligență artificială.

Serviciul Național de Sănătate din Scoția îl va utiliza ca cititor suplimentar de mamografii în șase locații, iar până la sfârșitul anului va fi prezent în aproximativ 30 de locații de screening pentru cancerul de sân operate de Serviciul Național de Sănătate din Anglia. Spitalul Universitar Oulu din Finlanda intenționează să folosească și el această tehnologie, iar un autobuz va călători în Oman în acest an pentru a efectua teste de depistare a cancerului de sân cu ajutorul inteligenței artificiale.

Dincolo de parte plină a paharului, utilizarea pe scară largă a tehnologiei de detectare a cancerului se confruntă încă cu multe obstacole, au declarat medicii și dezvoltatorii de inteligență artificială. Sunt necesare teste clinice suplimentare, înainte ca sistemele să poată fi adoptate pe scară mai largă ca un al doilea sau al treilea cititor automatizat al testelor de depistare a cancerului de sân, dincolo de numărul limitat de locuri care folosesc în prezent această tehnologie. De asemenea, instrumentul trebuie să demonstreze că poate produce rezultate precise pe femei de toate vârstele, etniile și tipurile de corp. Iar tehnologia trebuie să demonstreze că poate recunoaște forme mai complexe de cancer de sân și să reducă numărul de rezultate fals pozitive care nu sunt canceroase, au declarat radiologii.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2768451
  2. Sursa foto 2: https://jamanetwork.com/journals/jamaoncology/fullarticle/2751878
  3. Big pharma can’t get enough of one class of cancer drugs (economist.com)
  4. https://www.nytimes.com/2020/08/24/well/live/breast-cancer-prevention.html?smid=nytcore-ios-share
  5. Breast Cancer Risk and Prevention: What 40-Somethings Should Know – The New York Times (nytimes.com)
  6. https://www.nytimes.com/2023/03/05/technology/artificial-intelligence-breast-cancer-detection.html?smid=nytcore-ios-share
  7. https://www.agerpres.ro/ots/2023/01/30/enhertu-a-fost-aprobat-in-uniunea-europeana-ue-fiind-prima-terapie-anti-her2-dedicata-pacientiilor-cu-cancer-mamar-metastatic-cu-expresie-her2-redusa–649355
Share This Post