Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2023 este acordat pentru descoperiri esențiale în dezvoltarea unor vaccinuri ARNm eficiente împotriva COVID-19

Timp aprox. de lectură: 5 minute

Reuniunea Nobel de la Institutul Karolinska a decis, pe 2 octombrie a.c., să acorde Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 2023 lui Katalin Karikó (o biochimistă maghiară) și lui Drew Weissman (un imunolog american).

Conform anunțului, premiul este acordat pentru ”descoperirile lor privind modificările bazelor nucleozidice care au permis dezvoltarea unor vaccinuri eficiente ARNm împotriva COVID-19”.

Premiile Nobel sunt considerate premiile cu cea mai mare semnificație din lume și sunt acordate celor care au servit în mod excepțional umanitatea.

De această dată, descoperirile celor doi laureați ai premiului Nobel s-au dovedit esențiale pentru dezvoltarea unor vaccinuri ARNm eficiente împotriva COVID-19 în timpul pandemiei care a debutat la începutul anului 2020.

Prin descoperirile lor revoluționare, care au schimbat în mod fundamental înțelegerea modului în care ARNm interacționează cu sistemul nostru imunitar, laureații au contribuit la ritmul fără precedent de dezvoltare a vaccinurilor, la momentul uneia dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane din epoca modernă.

Abordarea ARNm pe care cei doi cercetători au dezvoltat-o a fost utilizată în vaccinurile Covid care au fost administrate de miliarde de ori la nivel mondial și a transformat tehnologia vaccinurilor, punând bazele unor inoculări care ar putea într-o zi să protejeze împotriva unui număr de boli mortale, cum ar fi cancerul.

Cercetarea lor metodică de ani de zile a făcut posibile vaccinurile Covid. Lucrurile nu s-au întâmplat peste noapte, cum a încercat să susțină mișcarea anti-vaccin, mai ales în Statele Unite. Scepticii au profitat de dezvoltarea rapidă a vaccinurilor – una dintre cele mai impresionante realizări ale științei medicale moderne – pentru a submina încrederea publicului în acestea. Însă, în realitate, descoperirile din spatele vaccinurilor au avut în spate o muncă care s-a desfășurat încetul cu încetul, de-a lungul deceniilor, inclusiv la Universitatea din Pennsylvania, unde Dr. Weissman, unul dintre cei 2 laureați, conduce un laborator.

Dar cine sunt cei doi?

Katalin Karikó s-a născut în 1955 în Szolnok, Ungaria. Și-a obținut doctoratul la Universitatea din Szeged în 1982 și a efectuat cercetări postdoctorale la Academia Maghiară de Științe din Szeged până în 1985. Apoi a efectuat cercetări postdoctorale la Universitatea Temple din Philadelphia și la Universitatea de Științe ale Sănătății din Bethesda, ambele din Statele Unite ale Americii. În 1989, a fost numită profesor asistent la Universitatea din Pennsylvania, unde a rămas până în 2013. După aceea, a devenit vicepreședinte și, ulterior, vicepreședinte senior la BioNTech RNA Pharmaceuticals. Din 2021, este profesor la Universitatea din Szeged și conferențiar la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania.

Drew Weissman s-a născut în 1959 în Lexington, Massachusetts, SUA. Și-a primit diplomele de doctor în medicină și doctorat de la Universitatea din Boston în 1987. Și-a făcut pregătirea clinică la Beth Israel Deaconess Medical Center din cadrul Harvard Medical School și a efectuat cercetări postdoctorale la National Institutes of Health. În 1997, Weissman și-a înființat grupul de cercetare la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania. El este profesor în domeniul cercetării privind vaccinurile al familiei Roberts și director al Institutului Penn pentru inovații ARN.

Dr. Karikó și Dr. Weissman s-au întâlnit prima dată cu totul întâmplător la un copiator din cadrul Universității din Pennsylvania, în 1998. Dr. Karikó, fiica unui măcelar din Ungaria, care venise în Statele Unite cu două decenii mai devreme, când programul ei de cercetare a rămas fără bani, era preocupată de ARNm și modul în care oferă instrucțiuni celulelor pentru a produce proteine. Sfidând modelele vechi de zeci de ani conform cărora ARNm era inutilizabil din punct de vedere clinic, ea credea că acesta va stimula inovațiile medicale.

La vremea acea, Dr. Weissman căuta cu disperare noi abordări pentru un vaccin împotriva H.I.V. Medic și virusolog care încercase și eșuase ani de zile să dezvolte un tratament pentru SIDA, el s-a întrebat dacă el și Dr. Karikó nu ar putea face echipă pentru a crea un vaccin împotriva H.I.V.

Era o idee care, atunci când au început cercetările, părea puțin probabil să funcționeze. ARNm era atât de delicat încât, atunci când era introdus în celule, celulele îl distrugeau instantaneu. Evaluatorii de granturi nu au fost impresionați. În schimb, laboratorul doctorului Weissman s-a bazat pe banii pe care universitatea îi oferă noilor membri ai facultății.

Timp de ani de zile, Dr. Weissman și Dr. Karikó vedeau nedumeriți cum șoarecii injectați cu ARNm deveneau letargici. Nenumărate experimente au eșuat. Părea să fie fundătură după fundătură. Problema lor era că sistemul imunitar interpreta ARNm ca pe un agent patogen invadator și îl ataca, îmbolnăvind animalele în timp ce distrugea ARNm.

Dar, în cele din urmă, s-a descoperit că celulele își protejează propriul ARNm cu o modificare chimică specifică. Așa că au încercat să facă aceeași modificare la ARNm sintetizat în laborator înainte de a-l injecta în celule. A funcționat: ARNm a fost preluat de celule fără să provoace un răspuns imunitar.

La început, ceilalți oameni de știință au părut neinteresați să preia această nouă abordare a vaccinării. Lucrarea celor doi, publicată în 2005, a fost respinsă de revistele Nature și Science, a declarat Dr. Weissman. În cele din urmă, studiul a fost acceptat de o publicație de nișă numită Immunity.

Dar două companii de biotehnologie au observat curând rezultatele celor doi: Moderna, din Statele Unite, și BioNTech, din Germania, unde Dr. Karikó a devenit în cele din urmă vicepreședinte senior. Companiile au studiat utilizarea vaccinurilor cu ARNm pentru gripă, citomegalovirus și alte boli. Niciunul nu a ieșit din studiile clinice timp de ani de zile.

Apoi a apărut coronavirusul.

Aproape instantaneu, munca doctorilor Karikó și Weissman s-a unit cu mai multe direcții de cercetare disparate pentru a-i pune pe producătorii de vaccinuri la cârma jocului de dezvoltare a vaccinurilor. Aceasta a inclus cercetări efectuate în Canada care au permis ca molecule fragile de ARNm să fie livrate în siguranță în celulele umane și studii din Statele Unite care au indicat calea spre stabilizarea proteinei spike pe care coronavirusurile o foloseau pentru a invada celulele.

Până la sfârșitul anului 2020, la mai puțin de un an de la declanșarea pandemiei, autoritățile de reglementare au autorizat vaccinuri surprinzător de eficiente realizate de Moderna și de BioNTech, care a încheiat un parteneriat cu Pfizer pentru a-și produce vaccinul. Ambele au folosit modificarea descoperită de Dr. Karikó și Dr. Weissman.

Miliarde de doze au fost administrate în întreaga lume. Utilizarea ARNm a permis ca ambele vaccinuri bazate pe acesta să fie actualizate împotriva noilor variante.

Aceasta este o scurtă poveste a drumului lung parcurs de cei 2 cercetători care sunt acum laureați ai Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2023. Ei au transformat practic tehnologia vaccinurilor, la momentul pandemiei de Covid 19, și au pus bazele altor transformări care ar putea într-o zi să protejeze împotriva altor boli mortale, cum ar fi cancerul.

Premiile Nobel sunt acordate de Fundația Nobel, înființată în anul 1900, pe baza testamentului lui Alfred Nobel, inventatorul dinamitei. Acestea recompensează persoane sau organizații cu merite excepționale în cinci domenii diferite (fizică, chimie, literatură, pace și medicină) și sunt decernate de Academia Regală de Științe din Suedia, Academia Suedeză, Institutul Karolinska și Comitetul Nobel din Norvegia.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare:

  1. Press release: The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2023 – NobelPrize.org
  2. (20) The Nobel Prize on X: „BREAKING NEWS The 2023 #NobelPrize in Physiology or Medicine has been awarded to Katalin Karikó and Drew Weissman for their discoveries concerning nucleoside base modifications that enabled the development of effective mRNA vaccines against COVID-19. https://t.co/Y62uJDlNMj” / X (twitter.com) (inclusiv sursa foto)
  3. Nobel Prize Awarded to Covid Vaccine Pioneers – The New York Times (nytimes.com)
Share This Post