Cum va arăta medicina viitorului și ce loc vor avea asistenții medicali în ea

La început de an toți obișnuim să ne gândim la ce va aduce viitorul. De obicei, ne gândim la anul care vine, dar, în egală măsură, am putea fi interesați de următorul deceniu, de exemplu.

Același interes pare să existe și în lumea oamenilor de știință. De altfel, cercetarea modelelor medicinei viitorului este o preocupare importantă pentru cercetători, practicieni, dar poate fi un subiect de interes pentru întreaga societate, ne spun autorii unui recent studiu[1].

Recenta pandemie provocată de Covid-19 a adus în discuție, mai mult ca oricând, tema transformărilor necesare în domeniul sănătății și îngrijirilor de sănătate. Dincolo de aceasta, tehnologiile axate pe bunăstarea persoanei, personalizarea intervențiilor bazată pe date și schimbările climatice vor deveni factori cheie pentru dezvoltarea medicinei în următorii 50 de ani. Însă opiniile experților par să fie împărțite, exprimând grade diferite de optimism în ceea ce privește viitorul disponibilității tratamentelor medicale avansate pentru toți și dezvoltarea durabilă a asistenței medicale.

Principalele provocări despre care vorbesc experții pe termen scurt și mediu sunt: lupta cu stresul provocat de activitatea profesională, furtul datelor bio-medicale, turismul medical, creșterea importanței tehnologiilor axate pe bunăstare (asistența medicală bazată pe valoare, furnizarea inteligentă și telemedicina), personalizarea bazată pe date (spitale inteligente și dispozitive portabile).

Practic, ipoteza de lucru este aceea că personalizarea și tehnologizarea asistenței medicale vor deveni tendințe cheie în dezvoltarea asistenței medicale pe termen scurt, mediu și lung.

În aceste condiții, opiniile experților[2] care vorbesc despre rolul asistenților medicali în viitoarea arhitectură a sistemelor de sănătate din spitale și comunitate ne spun că:

  • Organizațiile din domeniul sănătății vor trebui să investească în resurse și formare pentru a-i sprijini pe asistenții medicali absolvenți pe parcursul primilor 2-3 ani de la angajare pentru a-i păstra la patul bolnavului. În timp ce unele dintre școlile de asistență medicală de top se orientează către absolvirea cât mai multor asistenți medicali pregătiți pentru practică, nu toți sunt experți la intrarea în câmpul muncii și ar putea dura ceva timp pentru a deveni încrezători în majoritatea situațiilor. Prin urmare, noii absolvenți prezintă cel mai mare risc de a părăsi organizațiile de asistență medicală în primii câțiva ani de la intrarea în câmpul muncii. Așadar, pentru a reține noii asistenți medicali și pentru a diminua fluctuația de personal, sunt necesare investiții în formare prin programe de îndrumare sau rezidențiat pentru asistente medicale, mentori și resurse de sprijin pentru deciziile clinice la punctul de îngrijire, pentru a sprijini noii asistenți medicali și a le demonstra că sunt apreciați de respectivele spitale. Mediile academice și cele de practică vor trebui să se asocieze pentru a identifica competențele de care au nevoie cu adevărat asistenții medicali debutanți. (Anne Woods, asistentă șefă la Wolters Kluwer Health)
  • Pe măsură ce organizațiile de asistență medicală adoptă din ce în ce mai mult modele care abordează atât aspectele clinice, cât și cele non-clinice ale nevoilor pacienților, asistenții medicali comunitari trebuie și ei pregătiți să joace un rol esențial în îmbunătățirea calității asistenței medicale, în facilitarea coordonării asistenței medicale, în reducerea sarcinilor furnizorilor de sănătate și în promovarea încrederii în rândul pacienților. Proiecțiile indică o creștere substanțială de 14 % în ceea ce privește ocuparea forței de muncă a lucrătorilor din domeniul sănătății comunitare între 2022 și 2032, un procent care depășește rata medie de creștere pentru toate ocupațiile. Această schimbare reflectă un răspuns strategic la provocările legate de forța de muncă, subliniind contribuția vitală a rolurilor extinse în cadrul echipelor de asistență medicală (Cheryl Pegus, director general, Morgan Health Ventures)

Așadar, viitorul pare să aducă provocări importante pentru domeniul în care activează asistenții medicali, despre care merită să discutăm, pentru a fi mai bine pregătiți și echipați să le facem față.

În plus de aceste analize referitoare la viitorul profesiilor noastre, vă încurajez să citiți articolele lunii ianuarie din revistă și vă trimit cele mai bune gânduri pentru anul nou.

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București


[1] Medicine of the future: How and who is going to treat us? – ScienceDirect

[2] https://www.wolterskluwer.com/en/expert-insights/navigating-the-future-of-healthcare-a-glimpse-into-2024-with-wolters-kluwer-health

Share This Post