Ce se întâmplă după ce renunți la fumat?

Timp aprox. de lectură: 7 minute

Potrivit unui studiu recent, efectele fumatului asupra unei persoane care a renunțat la acest obicei continuă să afecteze în mod negativ răspunsul său imunitar.

De zeci de ani ești sfătuit, dacă fumezi, să renunți la fumat și, dacă nu fumezi, să nu începi niciodată. Însă, chiar și pentru cei care renunță la fumat, datele din acest nou studiu sugerează că fumatul ar putea fi chiar mai rău decât am crezut.

Studiul, care a fost publicat în luna februarie în revista Nature, are ca principală concluzie faptul că fumatul are efecte nocive asupra răspunsurilor imunitare mult mai îndelungate decât se știa până acum.

Persoanele care au renunțat la fumat și-au recăpătat în scurt timp funcția normală a sistemului lor imunitar de a organiza răspunsul general rapid la bacterii sau viruși. Dar cercetătorii au descoperit și că sistemul de apărare mai lent, dar mai bine direcționat al celulelor T adaptative, nu reacționează atât de bine și de repede, după renunțarea la fumat, la agenții patogeni întâlniți în trecut.

Am putut observa că efectul fumatului activ asupra răspunsurilor inflamatorii la stimularea bacteriană s-a estompat atunci când indivizii au renunțat la fumat„, a declarat reporterilor autorul principal al studiului, Darragh Duffy de la Institutul Pasteur, despre răspunsul înnăscut. „În schimb, efectul asupra răspunsului celulelor T a fost menținut timp de mulți ani după ce indivizii au renunțat la fumat„.

Rezultatele au fost obținute în cadrul proiectului Milieu Intérieur, un studiu pe termen lung efectuat pe persoane sănătoase din Franța care explorează impactul factorilor de mediu asupra răspunsurilor imunitare. În cadrul studiului, 1.000 de participanți au răspuns la chestionare cu privire la 136 de alimente, stil de viață, factori demografici și socioeconomici. De asemenea, respondenții au dat probe de sânge pentru teste de laborator în cadrul cărora cercetătorii au stimulat producția a 13 citokine, molecule implicate în apărarea imunitară a organismului, ca răspuns la 12 proteine active în infecțiile microbiene și virale.

Potrivit concluziilor sale, trei factori s-au evidențiat ca fiind importanți în modul în care au variat răspunsurile imunitare: fumatul, indicele de masă corporală și infecția cu citomegalovirus (un membru al familiei herpesului).

Persoanele care au fumat au avut răspunsuri inflamatorii crescute, dar aceste niveluri mai ridicate au fost tranzitorii, scăzând după renunțarea la fumat. Însă efectele asupra răspunsului adaptativ au persistat timp de mulți ani după ce au renunțat la fumat și au modificat nivelurile citokinelor eliberate după infecții sau alte provocări imunitare.

Studiul este catalogat drept „revelator” de William Schaffner, medic, epidemiolog și profesor de boli infecțioase la Centrul Medical al Universității Vanderbilt, SUA. Într-un interviu pentru publicația STAT, acesta a declarat:

Știm cu toții că fumătorii sunt predispuși la anumite infecții. Însă nu este doar atât…Până acum am atribuit acest risc continuu deteriorării structurale a plămânilor. Este posibil să fie adevărat, dar acest studiu prezintă un motiv suplimentar pentru care oamenii sunt susceptibili ca după o perioadă de fumat să fie supuși unui risc crescut, și anume răspunsul lor imunitar adaptativ„.

Pentru a-și explica rezultatele, cercetătorii de la Institutul Pasteur au pus fumatul pe seama schimbărilor epigenetice, în care un proces numit metilare modifică secvențele de ADN din nucleu, schimbând activarea sau dezactivarea anumitor gene. În cadrul studiului, fumatul a redus metilarea ADN-ului în anumite locuri implicate în procesele de semnalizare și în metabolism, ceea ce a avut un impact asupra acestor citokine și a modului în care acestea au răspuns la provocările imunitare.

Acest lucru arată un exemplu al modului în care factorii de mediu pot avea consecințe pe termen lung prin modificări epigenetice care pot afecta expresia unor gene specifice din rețelele de gene, și modifică răspunsurile imune ale indivizilor expuși„, a declarat presei Violaine Saint-André, autorul principal al studiului. „Este cam la același nivel cu efectul vârstei, al sexului sau al geneticii asupra unora dintre riscurile de boală. Adică, este considerabil„.

Următorul pas al cercetătorilor va fi să urmărească mai departe această cohortă de persoane. Iar Darragh Duffy de la Institutul Pasteur a repetat mesajul de a nu fuma.

Știm că fumatul este dăunător din mai multe puncte de vedere. Am adăugat un nou nivel de înțelegere a modului în care poate avea consecințe negative asupra sănătății. De fapt, cel bun moment din viața ta este cel în care nu începi să fumezi. Dar dacă sunteți fumător, cel mai bun moment pentru a vă opri este acum.”

Așadar, care sunt beneficiile renunțării la fumat?

Vestea bună este că renunțarea la fumat reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire și deces. Riscurile scad și mai mult, cu cât o persoană se abține mai mult timp de la fumat. De fapt, unele studii spun că renunțarea la fumat înainte de vârsta de 40 de ani reduce cu aproximativ 90% riscul de a muri din cauza bolilor legate de fumat și încetinește procesul de îmbătrânire.

Iar lista include beneficii contra riscurilor:

  • Cardiace: după 1 an de renunțare la fumat, riscul de a face un atac de cord scade brusc.
  • De accident vascular cerebral: în 2-5 ani, riscul de accident vascular cerebral se reduce la jumătate față de cel al unui fumător.
  • De cancere: Riscurile pentru cancerul gurii, gâtului, esofagului și vezicii urinare scad la jumătate, în termen de 5 ani de la renunțarea la fumat și în 10 ani, pentru cancerul pulmonar.

Dincolo de aceste beneficii pe termen mediu și lung, sunt de menționat și beneficiile imediate. Astfel, la scurt timp după ce au renunțat la fumat, oamenii experimentează următoarele beneficii pentru sănătate, care le pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții:

  • respirația devine mai ușoară
  • tusea și respirația șuierătoare zilnică se reduc, apoi dispar
  • simțul gustului și al mirosului se ameliorează
  • exercițiile fizice și activitățile devin mai ușoare
  • circulația la nivelul mâinilor și picioarelor se îmbunătățește

Renunțarea la fumat: o călătorie diferită pentru fiecare persoană

Însă renunțarea la fumat este o călătorie diferită pentru fiecare persoană, iar ceea ce funcționează pentru o persoană nu va funcționa întotdeauna pentru o alta. Fiecare trebuie să vadă ce metodă funcționează cel mai bine în cazul său.

Ca sfaturi din practică, atunci când încercați să renunțați la fumat, vă poate ajuta:

  • Să faceți liste de motive pentru care este o idee bună să vă lăsați de fumat. Citiți-le atunci când apare tentația de a fuma.
  • Să folosiți o aplicație pentru a vă urmări progresul. Atingerea unor repere, cum ar fi o zi fără fumat, poate ajuta o persoană să se motiveze să continue.
  • Încercați produsele de înlocuire a nicotinei. Plasturii de nicotină, guma și pastilele pot ajuta la reducerea poftei de fumat, făcând mai ușor să rezistați în orice moment.
  • Să apelați la un specialist sau la o echipă de specialiști.

În acest sens, mulți oameni consideră că apelarea la un furnizor de asistență medicală pentru sprijin îi poate ajuta să renunțe definitiv la fumat. Un medic de specialitate poate prescrie medicamente ca terapie pentru persoanele care doresc să renunțe la fumat.

Un alt sfat util al psihologului clinician Cătălina Constantin, care este și director al Centrului Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog este „Persoana care suferă de adicție trebuie să meargă la un specialist în sănătate mintală, la un psihiatru – cel mai adesea. Eu recomand ca primul pas pe care o persoană care suferă de adicție să îl facă este să meargă la psihiatru. Iar psihiatrul îl evaluează și prescrie sau nu tratament medicamentos, după care urmează intervențiile psihoterapeutului și intervențiile asistentului social – acolo unde este cazul – intervențiile făcute în comunitate: ambulator, serviciile de psihiatrie comunitară, pe care noi nu le avem încă, dar le vom avea.”

Ce merită să ținem minte, așadar, este că fumatul nu doar că dăunează aproape fiecărui organ din corp. El este dăunător pentru sănătatea generală a fumătorului și afectează în mod negativ răspunsul său imunitar. Așadar, acționați acum. Vă puteți reduce în mod semnificativ șansele de a vă îmbolnăvi de boli legate de fumat dacă renunțați cât mai curând la el.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare

  1. Smoking changes adaptive immunity with persistent effects | Nature
  2. ‘Revelatory’ study finds a smoking impact that remains after quitting (statnews.com)
  3. Sursa foto: Five ways to quit smoking (medicalnewstoday.com)
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/317956
  5. Poți renunța la dependența de fumat, alcool sau droguri doar cu multă voință sau este un mit? Psiholog: „Adicția e o boală psihică. Nu e vorba despre faptul că poți, dar nu vrei” – HotNews.ro
  6. Cercetătorii au numit 8 măsuri prin care poate fi încetinit procesul de îmbătrânire – HotNews.ro
Share This Post