Ziua Mondială a Fizioterapiei: 8 septembrie 2024

Timp aproximativ de lectură: 10 minute

Ziua mondială a fizioterapiei este o ocazie excelentă de a ne aminti rolul important pe care îl joacă fizioterapia în viețile noastre.

Ea este dedicată, întâi de toate, tuturor fizioterapeuților care, cu energie neobosită și expertiză, ajută persoanele de toate vârstele să își îmbunătățească mobilitatea, forța și sănătatea generală.

În plus, această zi ne reamintește că fizioterapia nu se referă doar la vindecare. Ea joacă un rol esențial și în prevenție, prin menținerea unui stil de viață sănătos și activ, care ne permite să trăim viața din plin.

Și această celebrare nu are doar rolul de a sărbători realizările fizioterapiei, ci și de a educa publicul cu privire la modul în care aceasta poate contribui la îmbunătățirea calității vieții fiecăruia dintre noi.

Tema Zilei Mondiale a Fizioterapiei 2024: Kinetoterapia și îmbătrânirea sănătoasă

Pe măsură ce speranța de viață, mai ales în țările dezvoltate ale lumii, continuă să crească și populația lor să îmbătrânească, fizioterapia devine un instrument esențial pentru menținerea independenței și a calității vieții pentru persoanele în vârstă. Fizioterapeuții îi ajută pe vârstnici să rămână activi, să prevină căderile și leziunile și să își îmbunătățească bunăstarea fizică și psihică. Și ce poate fi mai benefic decât să îmbătrânești cu grație, energie și un zâmbet pe față?

Pe de altă parte, atunci când se folosește cuvântul „fizioterapie” în legătură cu persoanele mai tinere, mulți oameni se gândesc la exercițiile fizice după o accidentare sau la tratamentul pentru durerile cronice de spate. Da, fizioterapia include aceste lucruri, dar oferă mult mai mult! Fizioterapia vizează îmbunătățirea stării generale de sănătate, prevenirea problemelor și menținerea mobilității, care este esențială pentru o bună calitate a vieții.

Kinetoterapeuții sunt experți în mișcare care pot crea planuri individualizate pentru a ne ajuta să rămânem activi, puternici și sănătoși, indiferent dacă suntem sportivi, vârstnici sau orice altă persoană intermediară.

Iată 7 dintre beneficiile fizioterapiei demonstrate de știință

Există nenumărate motive pentru apela la un fizioterapeut, inclusiv gestionarea durerii, prevenirea rănirii, reabilitarea rănilor, îmbunătățirea mobilității și gestionarea afecțiunilor cronice. Mai exact, iată câteva beneficii ale terapiei fizice susținute de știință.

1. Reabilitarea după o accidentare legată de sport

Nu toate leziunile legate de sport necesită intervenție chirurgicală sau tratament medical. În cazul celor mai puțin grave, pentru a preveni daune suplimentare, este nevoie de intervenții specifice care pot reduce durerea, pot întări zona lezată și vă pot ajuta să vă întoarceți la sportul favorit.

Un fizioterapeut poate elabora un plan pentru a ajuta la refacerea amplitudinii de mișcare și a forței zonei rănite. Acesta poate include exerciții specifice, terapie prin masaj, terapie acvatică, ultrasunete sau terapie cu frig și căldură pentru a ajuta la întărirea mușchilor și articulațiilor și pentru a preveni alte leziuni.

2. Diminuarea durerii

Unele dureri necesită medicamente pe bază de rețetă sau intervenții chirurgicale pentru a fi ameliorate, în timp ce alte tipuri de durere pot beneficia de terapie fizică și exerciții fizice. Durerea acută are, în general, o cauză cunoscută și apare brusc. Cu toate acestea, adesea se ameliorează cu timpul, tratamentul și vindecarea.

Durerea cronică, pe de altă parte, durează mai mult de 3 luni și este cauzată de obicei de o leziune, boală, inflamație, tratament medical sau, în unele cazuri, de un motiv necunoscut. Opioidele și alte medicamente puternice sunt adesea recomandate pentru gestionarea durerii.

Însă, recent, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) au sugerat terapia fizică drept o opțiune eficientă pentru gestionarea durerii în locul opioidelor.

Exemple de tehnici de terapie fizică utilizate pentru reducerea durerii acute și cronice includ exerciții terapeutice, întinderi, stimulare electrică, ultrasunete, terapie cu frig și căldură și masaj.

3. Suport în cazul afecțiunilor neurologice

Tehnicile de terapie fizică pot ajuta la managementul simptomelor cauzate de afecțiuni neurologice, cum ar fi accidentul vascular cerebral, scleroza multiplă, boala Parkinson și problemele legate de leziunile măduvei spinării.

O analiză din 2017 a constatat că 4 săptămâni de antrenament al mersului sau 8 săptămâni de antrenament al echilibrului pot avea efecte pozitive care durează între 3 și 12 luni după încheierea sesiunilor de terapie fizică. Mai precis, cercetătorii au observat o reducere a căderilor timp de până la 12 luni și o îmbunătățire a performanței mersului și a capacității de mers timp de până la 6 luni după antrenament.

Un kinetoterapeut poate ajuta, de asemenea, la gestionarea simptomelor pentru persoanele care trăiesc cu scleroză multiplă. Potrivit Societății Naționale de Scleroză Multiplă, printre simptomele comune la care poate ajuta terapia fizică se numără echilibrul, slăbiciunea, coordonarea, spasticitatea și flexibilitatea, rezistența aerobică, oboseala și funcția respiratorie.

Programele de terapie fizică în spital pot ajuta și la reabilitarea accidentului vascular cerebral și la tratamentul leziunilor coloanei vertebrale înainte ca o persoană să părăsească spitalul, potrivit Johns Hopkins Medicine.

4. Diminuarea simptomelor legate de artrită

Inflamația, durerea, sensibilitatea, umflarea și rigiditatea articulațiilor pot fi simptome debilitante cauzate de poliartrita reumatoidă și osteoartrită. Cu toate acestea, terapia fizică poate ajuta la reducerea severității simptomelor și la creșterea calității generale a vieții.

Conform Fundației pentru artrită din SUA, terapia fizică poate ajuta la îmbunătățirea mobilității și la restabilirea utilizării articulațiilor afectate, la creșterea rezistenței generale pentru a ajuta la susținerea articulațiilor și la menținerea nivelului de fitness.

5. Reducerea complicațiilor legate de disfuncția planșeului pelvin

Sarcina și nașterea pot afect mușchii podelei pelvine. La fel s-ar putea întâmpla și cu menopauza, intervențiile chirurgicale abdominale și alte afecțiuni care pot modifica presiunea intra-abdominală sau tensiunea mușchilor planșeului pelvin.

Atunci când leziunile sunt semnificative, mușchii planșeului pelvin slăbesc și își pierd capacitatea de a susține pe deplin organele pelvine, provocând scurgeri urinare, dureri lombare, disfuncții sexuale, presiune pelviană și prolaps.

Disfuncția podelei pelvine poate afecta viața de zi cu zi. Vestea bună este că terapia fizică a podelei pelvine poate ajuta. Conform unei analize din 2019, folosită ca tratament pentru disfuncția podelei pelvine, aceasta are beneficii clare ca tratament de primă linie pentru majoritatea tulburărilor podelei pelvine.

6. Reducerea perioadei de recuperare postoperatorie

Medicul vă poate recomanda terapie fizică în săptămânile care urmează intervenției chirurgicale. În funcție de leziune, procedura chirurgicală și starea generală de sănătate, tratamentul poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni. Fizioterapia ortopedică este concepută pentru a îmbunătăți gama de mișcări, a reduce durerea, a preveni acumularea excesivă de țesut cicatricial și a redobândi funcționarea normală după o intervenție chirurgicală musculo-scheletală.

De exemplu, Academia Americană a Chirurgilor Ortopezi recomandă terapia fizică pentru a ajuta la recuperarea completă după operație, pentru a restabili forța și pentru a permite revenirea treptată la activitățile zilnice.

În susținerea opiniei lor, mai multe studii au demonstrat că mobilizarea timpurie și terapia fizică pentru pacienții grav bolnavi care au fost spitalizați au dus la o mai bună calitate a vieții, o probabilitate mai mare de a merge pe distanțe mai lungi și o mai bună funcție musculară la externare.

7. Gestionarea durerii

Cercetătorii au analizat legătura dintre terapia fizică și reducerea consumului de opioide la pacienții care suferă de dureri cronice.

Un studiu amplui a examinat persoanele cu dureri lombare cronice noi și a constatat că intervențiile de terapie fizică timpurii au redus utilizarea opioidelor atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Un alt studiuii – care a examinat, de asemenea, utilizarea terapiei fizice pentru durerea lombară cronică – a constatat că opioidele au fost prescrise mai rar în timpul vizitelor medicale de monitorizare la pacienții care au fost îndrumați către terapie fizică și au participat efectiv la aceasta.

Un sfat important pentru ca fizioterapia să dea rezultate

Benefică pentru multe afecțiuni acute și cornice, terapia fizică poate da rezultate doar dacă terapeutul și pacientul lucrează împreună ca o echipă.

Așadar, iată cinci sfaturi care să ajute un pacient să profite la maximum de terapia fizică:

Asumați-vă un rol activ:

Dacă este posibil, alegeți un fizioterapeut care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră. Apoi, veniți la prima consultație cu orice înregistrări sau notițe de la medicul dumneavoastră sau de la alte cadre medicale. De asemenea, este o idee bună să aduceți o listă de întrebări sau obiective pe care le aveți pentru tratament.

Puneți întrebări:

O parte a procesului constă în educarea pacientului și în a răspunde la întrebări. Aceasta include întrebări despre durata tratamentului, numărul de vizite pe săptămână sau pe lună și la ce să vă așteptați în timpul ședințelor și după terminarea tratamentului.

Faceți-vă corect temele pentru acasă:

Dacă primiți exerciții de făcut între ședințe, faceți-le cu conștiinciozitate. Ele sunt concepute pentru a completa munca pe care o faceți în timpul consultațiilor. Efectuarea exercițiilor la domiciliu ajută să le învățați. De asemenea, îi permite fizioterapeutului să vadă cum progresați pe cont propriu.

Dați feedback în timpul ședințelor:

Echipa de terapie fizică este acolo pentru a vă ajuta să vă simțiți mai bine. Pentru a avea succes, are nevoie să fiți sincer în timpul ședințelor și între ședințe.

Deci, ce înseamnă acest lucru pentru dumneavoastră? Vorbiți dacă simțiți durere sau disconfort în timp ce efectuați un anumit exercițiu. Anunțați-i dacă ceva nu funcționează. Terapeutul poate folosi aceste informații pentru a vă ajusta rutina de exerciții sau pentru a schimba tehnicile de terapie fizică utilizate.

Urmați indicațiile fizioterapeutului:

Este esențial să ascultați sfaturile și îndrumările pe care vi le oferă un fizioterapeut. Dacă vă spune să vă abțineți de la anumite activități, este în interesul dumneavoastră să faceți acest lucru.

Dacă sunteți activ și dornic să vă întoarceți la exerciții sau la un sport, așteptați până când vi se dă undă verde. Terapeutul dvs. știe cum să vă trateze cel mai bine accidentarea și când să vă dea permisiunea de a reveni la sport.

În loc de concluzii…

Terapia fizică are numeroase beneficii, cum ar fi îmbunătățirea mobilității și a funcției fizice, reabilitarea și prevenirea viitoarelor leziuni, precum și reducerea durerii sau a altor simptome legate de o leziune sau afecțiune acută sau cronică.

Medicul dumneavoastră sau un alt profesionist din domeniul sănătății poate să vă trimită la kinetoterapie. Sau puteți alege să o faceți dvs.

Odată ce v-ați ales un fizioterapeut, asigurați-vă că puneți întrebări și oferiți feedback dacă ceva nu funcționează. De asemenea, este esențial să respectați planul de tratament, în special între ședințe. Cu o comunicare deschisă și o participare activă, veți culege cu siguranță beneficiile terapiei fizice.

Iar când vă treziți, pe 8 septembrie, ca și în celelalte zile ale anului, asigurați-vă că faceți câteva exerciții de înviorare și gândiți-vă cum puteți folosi puterea terapiei fizice în viața dumneavoastră.

Fie că sunteți un pacient, un profesionist sau o persoană interesată de un stil de viață sănătos, această zi este o mare oportunitate de a fi inspirat și de a învăța cum să vă trăiți viața din plin, cu mișcarea și sănătatea pe primul loc.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare

  1. What Are the Benefits of Physical Therapy? (healthline.com)
  2. World PT Day 2024 materials launched | World Physiotherapy
  3. World Physiotherapy Day 2024: Celebrating Movement, Health, and Healthy Aging (mebster.com) inclusiv sursa foto
  4. Sept. 8 Is World Physical Therapy Day 2024 – Northern Rehabilitation Physical Therapy Specialists (northernrehabpt.com)
  5. What Is Physiotherapy: A Guide on the Benefits & Techniques (taphysio.co.uk)

i Observational retrospective study of the association of initial healthcare provider for new-onset low back pain with early and long-term opioid use | BMJ Open

ii Relationship of Opioid Prescriptions to Physical Therapy Referral and Participation for Medicaid Patients with New-Onset Low Back Pain | American Board of Family Medicine (jabfm.org)

Share This Post