Editorial

Sănătatea pare să fie bine reprezentată în agenda publică internațională în luna septembrie.

De aceea, aducem și noi în discuție teme adiacente Zilei mondiale a fizioterapiei (8 septembrie), Zilei mondiale a siguranței pacienților (17 septembrie), Zilei mondiale Alzheimer (21 septembrie) sau Zilei mondiale a inimii (29 septembrie).

Prima dintre ele este dedicată tuturor fizioterapeuților care, cu energie neobosită și expertiză, ajută persoanele de toate vârstele să își îmbunătățească mobilitatea, forța și sănătatea generală. Mai mult, această zi ne reamintește că fizioterapia nu se referă doar la vindecare. Ea joacă un rol esențial și în prevenție, prin menținerea unui stil de viață sănătos și activ, care ne permite să trăim viața din plin.

Apoi, Ziua Mondială a Siguranței Pacienților oferă încă o ocazie de a discuta despre siguranța pacienților și cât de importantă este promovarea colaborării între pacienți, lucrătorii din domeniul sănătății și factorii de decizie. Tema acestei zile – „Îmbunătățirea diagnosticului pentru siguranța pacienților” – subliniază rolul vital al unui diagnostic precis și la timp în protejarea pacienților și îmbunătățirea rezultatelor asistenței medicale. Iar când ne referim la importanța siguranței pacienților, automat trebuie să atragem atenția asupra practicilor medicale nesigure și să vorbim în mod egal despre nevoia de formare temeinică, continuă și bine ancorată în cerințele unei medicine moderne a furnizorilor de servicii medicale, ca și de o bună educare a pacienților și a publicului care să devină parteneri reali ai primilor pe parcursul procesului de diagnostic, îngrijire și tratament, pentru ca în final să reducem riscurile și să prevenim erorile medicale. Cu alte cuvinte, această zi încurajează pacienții să ia parte la deciziile importante în materie de asistență medicală și să comunice cu cadrele medicale ca să ia decizii în cunoștință de cauză. O altă semnificație a acestei zile este aceea de a susține politici și reglementări mai puternice care să acorde prioritate siguranței asistenței medicale și face apel la schimbări care să conducă la medii de asistență medicală mai bune și mai sigure.

Odată în plus, Ziua mondială Alzheimer ne oferă ocazia să discutăm despre faptul că în întreaga lume există încă o lipsă surprinzătoare de cunoștințe globale privind demența și un nivel semnificativ de izolare socială, stigmatizare și discriminare asociate demenței. Un prim pas pe care-l putem face este să ajutăm la combaterea miturilor legate de subiect, lucru pe care ni l-am și propus în revistă. Dacă ne uităm la incidență, este clar de ce demența îi îngrijorează pe oameni, în special pe măsură ce îmbătrânesc. Este deci cu atât mai important să combatem dezinformarea care ar putea spori îngrijorarea și stigmatizarea. Iar în viitor, pe măsură ce știința va dezvolta modalități mai bune de tratare și prevenire a demenței, sperăm că aceasta va reduce impactul demenței și, prin urmare, teama asociată cu această afecțiune.

Nu în ultimul rând, Ziua mondială a inimii oferă șansa de a vorbi și despre bolile cardiovasculare (vinovate de aproximativ 17,9 milioane de decese în fiecare an), principala cauză de deces la nivel mondial. Iată de ce merită să combatem miturile care persistă pe această temă și să reamintim că există modificări ale stilului de viață pe care le putem implementa cu toții pentru a reduce riscul de a dezvolta probleme cardiovasculare, indiferent de vârstă.Bottom of Form În acest context merită amintite și câtevaÎn ac noutăți importante despre afecțiunile cardiace, factorii de risc și screeningul necesar pe care le veți găsi în cuprinsul revistei.

Așadar, vă încurajez să citiți articolele lunii septembrie și vă trimit, ca de fiecare dată, cele mai bune gânduri.

Doina Carmen Mazilu, Președinte OAMGMAMR – filiala București

Share This Post