Solutia zonelor albastre Ed.2, de Dan Buettner, Ed. Act și Politon, 2023

Soluția zonelor albastre: Cum să mâncam și să trăim asemenea celor mai sănătoși oameni de pe planetă este o nouă carte din seria Zonele Albastre pe care o vei citi în egală măsură cu plăcere și cu interes. O carte care te va face să-ți pui întrebări cu privire la alimentația și stilul tău de viață și te va determina, chiar dacă nu îți vei propune acest lucru, să schimbi ceva în această privință. 

Cartea reprezintă un nou periplu prin cele 5 Zone albastre ale lumii, evidențiind obiceiurile care îi diferențiază pe cei mai longevivi și mai sănătoși oameni de restul lumii. Autorul ne oferă în plus de această dată soluții practice pentru a introduce aceste obiceiuri în viețile noastre, fie la nivel individual, fie la nivel de comunitate, precizând totodată că a urma metoda zonelor albastre înseamnă a face schimbări atât în stilul de viată, cât și în mediu, nu doar în meniul zilnic. La finalul cărții te așteaptă 77 de rețete delicioase și sănătoase pe care să le gătești pentru tine și familia ta astfel încât să-ți transformi propria viața într-o… zona albastră. După cum susține dr. Dean Ornish în cuvântul-înainte al cărții, schimbarea stilului de viață are consecințe imediate asupra stării de sănătate: Schimbarea stilului de viață schimbă și modul în care funcționează genele – le activează pe cele care te mențin sănătos și le dezactivează pe cele care contribuie la apariția bolilor cardiace, a cancerului de prostată, de sân și a diabetului.

Dan Buettner este explorator și scriitor pentru National Geographic, fondatorul rețelei de televiziune americane Quest Network, deținătorul a trei recorduri Guinness World Records pentru ciclism de anduranță, jurnalist, activist în domeniul sănătății și descoperitorul Zonelor Albastre, pe care le-a transformat în nucleul activității lui.

Buettner colaborează cu guverne locale, mari angajatori și companii de asigurări pentru a implementa Proiectul zonelor albastre în comunități, schimbând astfel viețile a milioane de americani. El își propune să transforme America într-o zona albastră plecând de la modelul regiunii Carelia din Finlanda, care era în trecut căminul celei mai nesănătoase populații din lume, dar unde astăzi se trăiește mult mai sănătos, grație unor strategii implementate de un grup de oameni hotărâți să schimbe aceasta situație. Dan Buettner  a colaborat timp de mai bine de un deceniu cu National Geographic Society pentru a identifica alături de demograful Michel Poulain zonele din lume în care trăiesc cei mai longevivi oameni. Dar longevitatea nu era singurul lor criteriu de cercetare. Ei căutau totodată zone în care oamenii să fi îmbătrânit fără să fie afectați de probleme cardiace, obezitate, cancer sau diabet. În cele din urmă au stabilit factorii care determină longevitatea indivizilor din aceste locuri cu ajutorul unei echipe de cercetători medicali, antropologi, dieteticieni, demografi și epidemiologi de top, dar și studiind publicațiile academice și intervievând un eșantion reprezentativ de oameni de 90 și de 100  ani în fiecare zona albastră.

Rezultatele acestor studii au arătat că centenarii din aceste 5 zone albastre au toți in comun nouă caracteristici. Acestea sunt: 1. Fac mișcare în mod constant; 2. Au un „ikigai”, un scop bine definit în viață; 3. Își acordă un moment de relaxare în fiecare zi pentru a uita de griji; 4. Se opresc din mâncat când au stomacul 80% plin; 5. Alimentația lor este alcătuită în principal din legume; 6. Beau alcool moderat dar regulat; 7. Trăiesc în medii sociale cu comportamente sănătoase; 8: Au credință; 9. Își pun familiile pe primul loc.

Autorul ne dă un motiv cum nu se poate mai bun pentru a citi cartea de față, făcând o scurtă trecere în revistă, cu ajutorul statisticilor, a modului de viată cât se poate de nesănătos al americanilor, de care nu suntem departe nici noi europenii: Cu ajutorul celor mai sclipitoare minți de pe Madison Avenue, industria alimentară cheltuiește 11 miliarde de dolari pe an pentru a ne ademeni să îi cumpăram produsele – în mare parte alimente procesate îndulcite, sărate, cu potențiatori de aromă, precum pizza, produse de patiserie, chipsuri și băuturi carbogazoase. În medie, un american consumă în prezent 46 de felii de pizza, 90 de kg de carne și 275 de litri de lapte și alte produse lactate și bea 215 litri de băuturi carbogazoase pe an. Consumăm 8.000 de lingurițe de zahăr și 35 de kg de grăsime anual. Mâncăm 2 miliarde de kg de cartofi prăjiți și 1 miliard de kg de chipsuri pe an.

În aceste condiții, scopul declarat al cărții este: Scopul meu suprem în scrierea acestei cărți – în afară de a-ți face cunoștință cu cele mai bune mâncăruri din zonele albastre, cu modalitățile excelente de a le prepara și cu practicile remarcabile de a te bucura de ele alături de familie și prieteni – este să ai și tu parte de un moment ca cel pe care l-a avut Bob Fagen: să descoperi că, fără a ști exact cum sau când s-a întâmplat, ești mai sănătos și mai fericit decât ai crezut vreodată că e posibil.

Share This Post