Ziua mondială a vârstnicilor: 1 octombrie 2024

Timp aproximativ de lectură: 7 minute

Îmbătrânirea populației este un fenomen universal. Practic, fiecare țară din lume se confruntă cu o creștere atât a numărului, cât și a proporției de persoane vârstnice din total populație.

În acest moment, aproximativ 10% din populația lumii are peste 65 de ani, Europa și America de Nord având populațiile cele mai îmbătrânite. Până în 2050, proporția celor de peste 65 de ani în total populație în Europa și America de Nord va ajunge la 27%, în timp ce la nivelul întregii lumi, procentul vârstnicilor va ajunge la 17%. Atunci vor fi pe glob de două ori mai multe persoane vârstnice decât copii sub 5 ani.

Iată de ce temele sănătății și a educației pentru o bună calitate a vieții la vârstnici sunt extrem de actuale.

Iar pentru aceasta, ar trebui să ne uităm cu atenție și la studiile care vorbesc despre comportamentele favorabile sănătății la seniori.

Un studiu recent a identificat o legătură între un stil de viață sănătos și longevitate. Practic, el ne spune că oamenii au mai multe șanse să trăiască până la 100 de ani dacă la 80 de ani și peste au un stil de viață sănătos. Pe scurt, el ne spune că elementele de bază ale stilului de viață asociat longevității sunt să fii nefumător, o alimentație diversificată și exercițiile fizice. Alte studii privind longevitatea au identificat, de asemenea, importanța sentimentului de comunitate.

Pentru că tot mai mulți oameni din ziua de azi trăiesc până la 100 de ani sau mai mult, oamenii de știință și-au pus întrebarea care este secretul pentru a ajunge la o vârstă înaintată: norocul, genele bune sau ceva anume ce fac zilnic?

În timp ce mulți dintre acești factori ar putea juca un anumit rol, un grup de cercetători chinezi afirmă că un stil de viață sănătos în ultimii ani poate fi un factor determinant important al longevității. Ei spun că a trăi până la 100 de ani este legat de un stil de viață sănătos după vârsta de 80 de ani.

În acest studiu care a fost publicat la 20 iunie 2024 în JAMA Network Open, autorii spun că majoritatea studiilor anterioare axate pe stilul de viață și speranța de viață s-au concentrat pe efectul factorilor de stil de viață la persoanele de vârstă mijlocie și mai în vârstă. Spre deosebire de acele studii, ei au dorit să examineze efectele stilului de viață asupra persoanelor de la 80 de ani în sus, în special pentru a afla cât de probabil era ca acestea să ajungă la 100 de ani.

Pentru a studia această problemă, ei au folosit date din Studiul longitudinal chinez privind longevitatea sănătoasă, unul dintre cele mai mari studii care analizează acest grup de vârstă. Puțin peste 5 200 de persoane au fost incluse în studiu, aproximativ 62% dintre acestea fiind femei. Vârsta lor medie a fost de 94,3 ani.

Utilizând aceste date, cercetătorii au calculat un scor de stil de viață sănătos pentru 100 (HLS-100), cu scoruri cuprinse între 0 și 6. Au fost incluși factori precum fumatul, exercițiile fizice și dacă oamenii aveau o dietă diversificată.

Apoi cercetătorii au urmărit acest grup pe parcursul anilor următori pentru a vedea dacă aceștia ajung la cea de-a 100-a aniversare. Dintre aceștia, cei care au decedat înainte de a atinge statutul de centenar au intrat în grupul de control.

După analiza altor factori – cum ar fi nivelul de educație al persoanelor, starea civilă, indicele de masă corporală (IMC), consumul de alcool și orice afecțiuni medicale cronice pe care le aveau – s-a constatat că stilul de viață sănătos al subiecților de peste 80 de ani a fost asociat cu o probabilitate de a ajunge la vârsta de 100 de ani.

Cu toate acestea, Dr. Su Hlaing Hnin, medic de medicină internă certificat la Medical Offices of Manhattan și colaborator al LabFinder, a comentat studiul, avertizând că, deoarece asocierea nu este același lucru cu cauzalitatea, „aceste rezultate ar trebui să fie luate cu precauție”, a spus ea.

Ea a remarcat, de asemenea, anumite limitări ale studiului, inclusiv faptul că comportamentele oamenilor privind stilul de viață au fost raportate de ei înșiși și, prin urmare, predispuse la părtinire și eroare. „Unele dintre aceste comportamente sunt greu de cuantificat”, a explicat ea, «cum ar fi timpul și intensitatea activității fizice».

Hnin a mai observat și că statutul socioeconomic, care poate influența foarte mult longevitatea, nu a fost, de asemenea, luat în considerare.

Dar care sunt modificările stilului de viață sănătos pentru persoanele de 80 de ani și peste, conform acestui studiu?

Potrivit ipotezei studiului, un stil de viață sănătos s-a bazat pe trei aspecte de bază: fumatul, exercițiile fizice și diversitatea alimentației.

Aprofundând mai mult specificul unui stil de viață sănătos pentru persoanele de peste 80 de ani, Dan Gallagher, dietetician înregistrat la Aegle Nutrition, a explicat că, în timp ce un stil de viață sănătos poate arăta ușor diferit pentru fiecare persoană, anumite lucruri pot ajuta pe toată lumea. „Menținerea unei rutine de activitate fizică este în fruntea listei pentru a rămâne sănătoși până la o vârstă înaintată”, a spus el, ”alături cu un sentiment de comunitate”.

Deși sentimentul de comunitate nu a fost unul dintre factorii studiați de autorii studiului actual, Gallagher a observat că persoanele care trăiesc în ”zonele albastre”, care sunt zone geografice distincte cunoscute pentru longevitatea mai mare a locuitorilor lor, tind să aibă un sentiment profund de comunitate care îi ajută să rămână activi și în aer liber în fiecare zi. „Adăugați la aceasta o dietă bogată în proteine și grăsimi sănătoase, slabe, și aveți o rețetă pentru longevitate”, a explicat el.

Gallagher a mai remarcat că dieta unei persoane va depinde în mare măsură de nevoile sale nutriționale specifice. Cu toate acestea, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, tind să aibă nevoie de mai multe proteine decât în tinerețe. „Asigurați-vă că vă satisfaceți nevoile de proteine și că oferiți creierului grăsimi sănătoase și veți descoperi că este mai ușor să rămâneți activi în cadrul comunității dumneavoastră”, a spus el.

Legat de conținutul dietei, legumele sunt primele în listă: „În fiecare zonă albastră pe care am vizitat-o, fasolea și alte leguminoase erau – și încă sunt – o componentă majoră a dietei zilnice”, a declarat autorul și antreprenorul Dan Buettner, care a petrecut zeci de ani realizând reportaje despre ”zonele albastre”. Aceste zone albastre au fost descoperite în Ikaria (Grecia); Okinawa (Japonia); Nicoya (Costa Rica); Loma Linda (California); și insula italiană Sardinia, chiar în largul coastei Italiei.

În Sardinia, unde a fost studiat unul dintre primele grupuri de centenari, năutul și fasolea sunt leguminoasele preferate, a spus Buettner, și ingredientele principale ale unui minestrone care se consumă de obicei la mai multe mese, permițând locuitorilor din Sardinia să beneficieze de beneficiile fasolei de cel puțin două ori pe zi.

În cele din urmă, conform autorilor studiului, a nu fuma este, de asemenea, o cheie importantă pentru longevitate. Este bine stabilit că fumatul crește riscul de deces prematur al unei persoane, în timp ce renunțarea la fumat reduce acest risc. Iar cei care locuiesc în oraș au la fel de multe șanse de a ajunge la 100 de ani ca și cei care locuiesc la țară. Aceștia au afirmat și că educația, starea civilă și consumul de alcool la o vârstă mai înaintată nu au influențat semnificativ durata de viață.

Cercetătorii au scris: „Consumul moderat de alcool nu a fost neapărat legat de rezultate nefavorabile pentru sănătate, iar IMC mai ridicat poate avea un rol protector în riscul de mortalitate la populațiile în vârstă”.

Acest lucru ridică o întrebare importantă de analizat de către viitoare studii: dacă evaluarea comportamentelor de stil de viață sănătos ar trebui să fie personalizată în diferite grupuri de vârstă. În mod specific, dacă IMC pentru persoanele cu vârste foarte avansate poate reflecta potențiala malnutriție și alte afecțiuni cronice, mai degrabă decât să fie un bun indicator al stilului de viață.

Mirela Mustață, Redactor executiv E-asistent

Surse de documentare

  1. International Day of Older Persons | United Nations
  2. These Healthy Habits Later in Life Can Help You Live to 100 (healthline.com): inclusiv sursa foto
  3. These 8 habits could add up to 24 years to your life, study says | CNN
  4. Live to 100 by adding beans to your diet | CNN
Share This Post